Andorra avança en el projecte d’Acord d’associació amb la UE

Avatar photo

La sessió de negociació ha permès  avançar en els debats sobre diversos annexos de caràcter tècnic i ha permès  tancar, en particular, l’annex corresponent al cabal europeu en matèria de duana i de protecció del consumidor

El secretari d’Estat d’Andorra per a les Relacions amb la Unió Europea, Landry Riba, ha encapçalat avui una nova ronda de negociació per seguir avançant en la  configuració i entesa per assolir un Acord d’associació amb la Unió Europea.

 

Aquesta nova ronda ha estat la primera duta a terme des de la constitució del nou Govern i el cap negociador andorrà ha informat els interlocutors de la Comissió Europea la nova composició del Govern. Així mateix, també ha comunicat  l’aprovació de l’aixecament de les reserves sobre els acords presos en les dues darreres rondes, després que el Govern així ho hagi decidit en la darrera sessió de Consell de Ministres celebrada aquest dimecres.

 

Entrant al detall, la sessió de negociació mantinguda aquest dijous ha permès  avançar en els debats sobre diversos annexos de caràcter tècnic i ha permès  tancar, en particular, l’annex corresponent al cabal europeu en matèria de duana i de protecció del consumidor. També s’ha avançat substancialment en alguns dels capítols de l’annex sobre normativa tècnica dels productes, clima, energia i  seguretat alimentària.

 

En aquesta ronda, tal com s’havia convingut amb la Comissió Europea, l’agenda ha  tractat un total de 7 annexos de caràcter tècnic i es manté la previsió de reprendre  les qüestions més polítiques en les rondes del juny i juliol. Les dues delegacions  han acordat mantenir la pròxima ronda de negociació els dies 19 i 20 de juny i l’11  de juliol en format bilateral i el 22 de juny en format plurilateral.

 

Abans de l’aturada de l’estiu, les dues delegacions també han previst una trobada  dels caps negociadors amb el Vicepresident de la Comissió Europea i màxim  responsable polític de la negociació, Maroš Šefčovič, per compartir l’estat  d’avançament de les negociacions i acordar el full de ruta del segon semestre. “Tal  com hem traslladat a la taula de negociació, el ritme mantingut durant aquest  semestre és certament exigent, però estem satisfets d’haver pogut avançar com  previst durant aquests mesos, amb agendes de negociació molt completes i afegint  algunes reunions tècniques entre sessions extremadament útils per les dues parts, i  preveiem que el segon semestre de l’any, cabdal per aquesta negociació, sigui  igual d’intens”, ha valorat Riba.

 

Projecte de Pacte d’Estat

De forma paral·lela a aquesta ronda de negociació, el Govern ha aprovat aquesta  passada sessió de Consell de Ministres el primer esborrany de Pacte d’Estat per a la negociació de l’Acord d’associació amb la Unió Europea. Un cop fet aquest pas,  el Govern trametrà i compartirà, en el termini més breu possible, aquest text als  grups parlamentaris i també altres partits polítics d’abast nacionals perquè hi  puguin fer les aportacions que considerin escaients.

 

Aquest Pacte d’Estat, que el  Govern ha prioritzat, té per voluntat fer partícips de les posicions de negociació els  diferents actors polítics del país i debatre de la manera més ampla possible el  projecte d’Acord d’associació per tal de disposar de les posicions més  consensuades i més sòlides possibles a la taula de negociació.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Meritxell Roigé (Junts) crida a respectar la voluntat de la ciutadania

Notícia següent

Farrés (PSC) anuncia que Can Llong de Sabadell tindrà una estació de tren

Notícies relacionades