Andorra apujarà els salaris entre un 0,5% i un 7%

El Govern andorrà preveu un increment de les pensions del 7%

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

El Govern d’Andorra aprovarà aquest dimecres el projecte de llei que preveu una pujada dels salaris d’entre el 0,5% i el 7%, una revaloració dels lloguers del 2% o el 5% i un increment de les pensions del 7%.

La decisió l’ha adoptada l’executiu després del fracàs de la negociació entre la patronal i els sindicats, que no ha arribat a cap acord, i l’ha donat a conèixer aquest dimarts en una roda de premsa el cap del Govern andorrà, Xavier Espot, acompanyat del ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, i del ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy.

Espot ha defensat que les mesures adoptades són “moderades i ponderades” i que s’han basat en xifres objectives i empíriques com la previsió de tancar l’any amb un IPC que rondarà el 7%, per la qual cosa considera que el més just i equilibrat era prendre la decisió sobre la base d’aquest índex, en les seves paraules.

El projecte de llei de mesures urgents per a la millora del poder adquisitiu de la ciutadania i en matèria d’arrendament d’habitatge es basa en tres eixos: revaloració dels salaris, actualització de les rendes de lloguer i increment de les pensions de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) i de solidaritat.

Així, el Govern d’Andorra fixarà per decret un increment del salari mínim (1.201 euros al mes) del 7%, de manera que a partir del mes de gener se situarà en 1.286,13 euros mensuals, mentre que la llei contemplarà un increment mínim que totes les empreses hauran d’aplicar per als sous entre el mínim i els 4.000 euros bruts mensuals d’entre el 0,5 i el 7%.

D’aquesta manera, els salaris d’entre 1.200 euros i 1.400 pujaran –també un 7%– i, a partir d’aquí, cada 200 euros més de salari, s’abaixarà 0,5% l’increment, fins a arribar a l’última franja, que va dels 3.800 als 4.000 euros bruts mensuals que només podrà pujar un 0,5%.

Tot i això, Espot ha insistit que aquestes mesures són el “mínim” que s’ha de complir, però que el projecte de llei inclourà una disposició que recollirà la recomanació del Govern del Principat perquè totes les empreses revalorin els sous segons la totalitat de l’IPC.

De fet, el cap de govern ha confirmat que en el cas de l’Administració central s’aplicarà la totalitat de l’IPC als salaris, sense distinció, amb la voluntat de donar exemple.

En el cas de les pensions, tant les de jubilació, viduïtat o invalidesa com les pensions de solidaritat per a la gent gran i per a les persones amb discapacitat s’incrementaran un 7%.

Espot ha assegurat que a diferència de l’any passat, el Govern andorrà ha tingut la voluntat de ser “menys salomònic” i ser més minuciosos per arribar a l’equitat i justícia, en les seves paraules.

Lloguers

D’altra banda, la llei també contemplarà la revaloració dels lloguers en un percentatge que el cap de govern ha destacat que és inferior a la dels salaris, i contempla dos tipus d’augments segons si la renda es troba prorrogada o si correspon a un nou contracte amb antiguitat mínima d’un any.

En aquest cas, Filloy ha explicat que els contractes que es troben vençuts i que estan en situació de pròrroga tàcita o forçosa sobre la base de la llei de mesures de protecció, d’estímul del mercat i de governança des del desembre d’aquest any o abans podran pujar un màxim d’un 5%.

En el cas dels contractes que estiguin en vigor des de fa com a mínim un any i, per tant, no s’hagin prorrogat, l’increment màxim permès serà del 2%.

A més a més, es preveu una excepció: en cas que les parts hagin pactat una desafecció del contracte per redactar-ne un de nou que permet un increment de la renda del 10%, no es podran aplicar més augments.

Espot ha defensat textualment que en el cas dels lloguers calen mesures contingudes de revaloració perquè molta gent té dificultats per pagar-los, però alhora cal garantir un mercat “mínimament” rendible perquè hi hagi més oferta.