Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

Andorra aprova la nova Estratègia Nacional d’Economia Circular

Avatar photo

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Silvia Calvó, juntament  amb la directora del Departament de Medi Ambient, Sílvia Ferrer, han presentat  aquest dimarts al migdia la nova Estratègia Nacional d’Economia Circular (ENEC). El nou document, que emana de la Llei d’Economia Circular, és precisament el  document i el full de ruta que ha impulsat el Ministeri per assolir els objectius  marcats a la llei. El document és públic i s’ha elaborat també tenint en compte la  participació dels actors implicats, l’Administració pública i la ciutadania.  

“Amb l’ENEC establim l’estratègia i els mecanismes necessaris per assolir els  objectius marcats a la llei, fonamentals per avançar cap aquest nou model  econòmic que advoca per un consum responsable, la reducció de la generació de  residus, l’estalvi econòmic i la reducció del malbaratament alimentari”, ha explicat la  ministra.  

El document té com a horitzó el 2035 i es revisa cada 5 anys per tal d’adaptar-la en  cada moment i es preveu connectar les diferents estratègies que ja disposa  Andorra en aquests àmbits de manera a assolir una visió holística de les accions  que en deriven. Finalment, el document també té per objectiu millorar l’economia  potenciant l’estalvi i permetre la creació de nous llocs de treball.  

La Llei d’Economia Circular estableix cinc grans objectius: l’increment fins al 65% el  2035 del reciclatge; la reducció del 15% el 2035 de la generació de residus urbans;  un consum d’aigua per sota dels 150 litres per persona i dia; la reducció del 50%  del malbaratament alimentari i l’increment fins al 25% de les empreses que treballin  en esquemes d’economia circular.  

Entrant al detall del text aprovat, aquest consta de 6 eixos estratègics i cadascun  dels quals es subdivideix amb un total de 21 programes d’acció que contenen  accions específiques. Així els 6 grans eixos són: consum sostenible; sistemes de  producció; pla nacional de residus; transició social; rol exemplar de l’administració i  governança i seguiment.  

Així, el document preveu, entre moltes d’altres accions, ampliar l’actual llista de  plàstics d’un sol ús prohibits, prohibir de forma definitiva les bosses de plàstic d’un  sol ús i establir un pla de reducció dels productes de plàstic d’un sol ús sense necessitat d’implementar un pla de prevenció i definir una metodologia de càlcul del  que suposa el malbaratament alimentari a Andorra i elaborar un inventari anual.  

Pel que fa a l’aigua, el document preveu redactar i aprovar una nova llei de l’aigua  per impulsar els principis de l’economia circular en temes de reaprofitament de les  aigües i d’augment de l’ús eficient de l’aigua en tots els sectors i al llarg de tota la  xarxa, des de la captació fins al punt final de consum. Pel que fa a la generació de  residus l’estratègia es vincula amb els preceptes que recull el Pla Nacional de  Residus (PNR).  

També es preveu continuar amb la promoció de la producció local ecològica i la  venda local i els circuits curts i millorar la comercialització de productes locals i  ecològics, de proximitat (quilòmetre zero) i de temporada. Finalment, també es  preveuen accions per impulsar el seguiment i control de l’estratègia, la difusió de  bones pràctiques i conscienciació de la ciutadania, així com potenciar el rol  exemplar de l’Administració.  

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Milers d’euros en falsificacions d’accessoris de mòbil a Balaguer

Notícia següent

Grandvalira Resorts inverteix 17,5 milions d’euros per la nova temporada

Notícies relacionades