El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimecres, a proposta del titular de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, el decret de fixació del salari mínim horari interprofessional per a l’any 2023 que contempla un increment del 7,1% amb efectes a partir del dia 1 de gener.
Aquest nou decret modifica i deroga el decret inicial de fixació del salari mínim per enguany, aprovat a el novembre del 2022, i que establia un augment del 7%. La modificació es duu a terme tenint en compte que finalment l’Índex General de Preus al Consum (IPC) 2022 és del 7,1%.
Així doncs, el salari mínim horari interprofessional se situa en 7,42 euros/hora a partir de l’1 de gener del 2023. El salari mínim interprofessional mensual quedarà en 1.286,13 euros. El ministre Portaveu, César Marquina, ha recordat que des del desembre del 2021 i tenint en compte l’increment que es va fer al mes de maig, el Govern ha incrementat el salari mínim en un 14%.
L’increment del salari mínim (i, per tant, també del Llindar Econòmic de Cohesió Social, el LECS), implica directament l’augment d’algunes prestacions no contributives: prestacions per desocupació involuntària; prestacions familiars per fill a càrrec; pensions de solidaritat per a persones amb discapacitat; pensions de solidaritat per a gent gran; complements no contributius de vellesa, invalidesa i viduïtat; pensions de viduïtat temporals i pensions d’orfenesa. El decret entrarà en vigor l’endemà de ser publicat al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA).
La decisió d’augmentar el salari mínim horari interprofessional respon a la voluntat de seguir fent passos per assolir l’objectiu d’equiparar progressivament el salari mínim al cost real de la vida i amb la voluntat d’avançar en la recomanació del Consell d’Europa de situar el salari mínim al 60% del salari mitjà.
IPC del 7,1%
De forma paral·lela, el Govern també ha aprovat el decret que determina l’Índex General de Preus al Consum (IPC) del 2022, que s’ha situat en un 7,1%. Els principals grups que fan augmentar la inflació són:
– Grup 4: “Habitatge, aigua, gas, electricitat i altres combustibles” amb un creixement d’un punt i quatre dècimes, situant-se al +7,5%, degut a l’augment dels preus de l‘electricitat, gas i altres combustibles.
– Grup 1: “Aliments i begudes no alcohòliques” amb un creixement de vuit dècimes, situant-se al +13,5%, a causa de l’augment dels preus de la llet, formatge i ous, del pa i cereals i de sucre, confitures, mel, xocolata i confiteria.
– Grup 9: “Esbarjo, espectacles i cultura” amb un creixement de dos punts i set dècimes, situant-se al +9,1% a causa de l’augment dels preus dels viatges organitzats.