Es reactiva la prealerta per altes temperatures a tot el Principat d’Andorra

A partir dels 1500 metres hi ha restriccions

El Departament de Protecció Civil ha tornat a activar la prealerta per altes temperatures després que el Servei Meteorològic hagi emès un nou avís taronja per episodi d’onada de calor al centre i sud del país.

Tal com detalla el servei, ahir dijous es va començar a registrar la tercera onada de calor d’aquest estiu que es preveu que duri fins diumenge, quan s’assolirà el màxim de temperatures. Aquest nou augment no serà tan intens com el del cap de setmana anterior, però es poden registrar 36ºC als punts més baixos del Principat i fins a 30ºC a 1.500 metres.

D’aquesta manera, el Servei Meteorològic ha activat l’avís taronja per a la zona centre i sud del país, és a dir, des d’Encamp i Ordino fins a Sant Julià de Lòria. Al nord del país s’ha activat avís groc per altes temperatures, ja que es registren valors de ratxa càlida, però més baixos.

Aquest augment de la temperatura és causa per una nova dorsal anticiclònica que impulsarà una massa d’aire càlid des del nord d’Àfrica que també pot venir acompanyada de pols en suspensió. De cara a la setmana vinent és possible que la situació meteorològica canviï i ens afectin precipitacions de cara a dimecres.

Bombers manté activada l’alerta de perill d’incendis

De forma paral·lela, i com que no hi ha hagut noves precipitacions, el cos de Bombers manté activat el nivell 2 per perill d’incendis forestals molt alt a tota la zona sud i centre-occidental del país fins als 2.000 m. A fons de vall d’Encamp, la Massana i Ordino també està activat el nivell 2 fins als 1500 m. La resta del territori es continua a nivell 1. En les zones a nivell 2 queden suspeses les enceses de foc de qualsevol classe, les barbacoes comunals i el llançament de coets pirotècnics.

Tot i això, i amb la voluntat de prevenir possibles riscos, la resta de comuns també mantenen tancades totes les zones de barbacoa.

Tenint en compte les altes temperatures i el perill molt alt d’incendis en bona part del territori, es demana limitar les activitats a la muntanya i extremar les mesures de precaució en les zones forestals. En aquest sentit, diferents serveis com el Cos de Banders, serveis de circulació, agents forestals i altres efectius dels cossos especials faran rondes preventives per les zones forestals durant aquest cap de setmana per incidir en la vigilància de la massa forestal i garantir el respecte de les consignes de prevenció d’incendi.