Andorra flexibilitza els ajuts pels estudis d’ensenyament obligatori i superior

El cap de Govern, Xavier Espot, acompanyat dels ministres de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, el ministre de Finances, Eric Jover, la ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarés, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Silvia Calvó, i la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, ha presentat en roda de premsa una proposta d’accions econòmiques i socials que tenen per objectiu millorar el poder adquisitiu de la ciutadania.

El cap de Govern ha apuntat que el paquet de mesures és una primera proposta que s’ha compartit amb el Consell Econòmic i Social perquè puguin fer-hi aportacions i millores. Segons Espot, les mesures permetran potenciar la capacitat de consum, recuperar el poder adquisitiu de les llars, i fomentar l’estalvi energètic i la sostenibilitat. “Estem al costat de la ciutadania del país”, ha assegurat.

En total, el Govern destinarà, de manera directa o indirecta, prop de 8 milions d’euros per poder-les implementar. Les accions impulsades pel Govern, amb un caire molt transversal, són les següents: incrementar el salari mínim i dels sous inferiors al salari mitjà; la implementació del transport públic gratuït per a tothom; la reducció del preu del transport escolar; la implementació d’un IGI reduït en productes de premissa necessitat; la flexibilització dels ajuts a l’habitatge i dels ajuts a l’estudi; l’aprovació d’un nou Pla Renova per fomentar l’estalvi energètic i la devolució parcial dels impostos del carburant per als professionals.

Flexibilització dels ajuts a l’estudi

Pel que fa al paquet de mesures encarades a l’educació, el Govern ha impulsat l’augment del llindar d’ingressos màxim per poder beneficiar-se dels diferents ajuts a l’estudi, tant d’ensenyament obligatori com d’ensenyament superior. Així, en relació a l’ensenyament obligatori, es passa d’un llindar màxim de 14.763 euros, als 18.720 euros actuals. Això suposa una aportació addicional del Govern de 176.000 euros i se’n podran beneficiar com a mínim 210 alumnes més. Cal recordar que els ajuts a l’ensenyament obligatori inclouen ajuts al material, al menjador, al transport escolar, a l’esquí extraescolar, i a la manutenció i la matrícula per estudis necessaris fora d’Andorra.

En relació amb l’ensenyament superior, el llindar màxim passa dels 16.502 euros als 18.720 euros actuals. Això suposarà una aportació addicional del Govern de 273.000 euros i se’n podran beneficiar com a mínim 39 alumnes més. Cal recordar que els ajuts a l’ensenyament superior inclouen ajuts al material, a la matrícula, als desplaçaments i a la residència o manutenció fora d’Andorra.