Andorra adjudica per 221.896 euros la implementació de la taxa turística

El futur impost preveu gravàmens d'entre 1 i 3 euros per estada

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

El Govern d’Andorra ha adjudicat per 221.896,49 euros els serveis d’implementació de l’impost sobre les estades en allotjaments turístics –més conegut com taxa turística– en el sistema de gestió tributària.

L’adjudicatària és l’empresa DXC Technology Spain, segons el decret d’adjudicació que s’ha publicat en el Butlletí Oficial del Principat d’Andorra aquest dimecres.

El contracte tindrà una durada de fins a cinc mesos a partir de la data de la signatura, i “en qualsevol cas, la data màxima exigida de finalització és el 31 de desembre del 2022”, estableix el decret.

El cap de govern, Xavier Espot, va anunciar la voluntat d’implementar aquest impost el passat 15 de setembre durant el seu discurs inicial del debat d’orientació política.

Espot va indicar que es tractaria d’un impost finalista, “que ha de servir per finançar projectes que contribueixin a millorar la qualitat dels serveis turístics, desestacionalitzar l’afluència de visitants, diversificar l’oferta del país i maximitzar l’experiència positiva dels clients”.

ENTRE 1 I 3 EUROS PER ESTADA

El 24 de novembre, el Consell de Ministres va aprovar el projecte de llei regulador de l’impost sobre les estades en allotjaments turístics, que preveu gravar els hostalatges, per dies o fraccions, amb pernoctació o sense, a qualsevol establiment turístic.

L’import de la taxa variarà entre 1 i 3 euros en funció de la categoria de l’allotjament, de tal manera que als de 5 estrelles la taxa serà de 3 euros; per a establiments de 4 estrelles o espigues –en allotjaments rurals– serà de 2 euros, i per als d’entre 2 i 3 estrelles d’1,5 euros.

Pel que fa a la resta d’allotjaments, exceptuant les àrees d’acolliment d’autocaravanes on no s’aplicarà la taxa, l’impost pujarà a un euro per estada.

El text es troba en tràmit parlamentari i el termini per presentar-hi esmenes s’ha allargat fins al pròxim 21 de gener a petició del president del grup parlamentari socialdemòcrata i líder de l’oposició, Pere López.

La coalició de govern, formada per Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos, té majoria absoluta al Consell General, el parlament andorrà.