Andorra acull el primer urinari intel·ligent del món durant les Finals de la Copa del Món dʻesquí alpí

Avatar photo

Per oferir als atletes el control intel·ligent de la seva hidratació en temps real per potenciar-ne el rendiment

L’start-up catalana Kamleon s’ha unit amb Grandvalira, l’estació d’esquí dels Pirineus que ha acollit les Finals de la Copa del Món d’esquí alpí, per posar en marxa els primers urinaris, a nivell mundial, capaços de mesurar la hidratació de les persones. Aquesta col·laboració, duta a terme els passats dies 17, 18 i 19 de març, ha tingut com a objectiu oferir als atletes el control intel·ligent de la seva hidratació a temps real.

Kamleon, companyia centrada a democratitzar el monitoratge del benestar i desenvolupadora de la innovació, ha implementat els urinaris intel·ligents a la World Cup smart village de Soldeu, espai enfocat a vetllar pel benestar dels competidors i potenciar-ne el rendiment.

Es tracta de la primera vegada que l’smart urinal ha estat testat en un gran esdeveniment esportiu de referència mundial, corroborant de manera definitiva la seva idoneïtat per avaluar el nivell d’hidratació dels esportistes durant la preparació i la competició. “Gràcies als resultats satisfactoris obtinguts, preveiem equipar l’estació d’esquí de Grandvalira amb els smart urinals de forma permanent la propera temporada d’hivern”, explica Jordi Ferré, soci fundador de Kamleon.

L’smart urinal permet mesurar la hidratació dels esquiadors de manera no invasiva, i en temps real, a través de l’orina, i oferir el resultat en una pantalla (puntuació d’hidratació) instal·lada al mateix bany. Aquesta tecnologia punta permet analitzar automàticament diversos paràmetres de l’orina per avaluar l’estat dels usuaris. En primer lloc, realitza mesures mitjançant una plataforma biosensòrica que determina paràmetres colorimètrics, la concentració total d’electròlits o el volum total d’orina. Aquestes dades generen un algorisme que determina l’estat d’hidratació.

La innovació de Kamleon, juntament amb les dietes personalitzades, plans de recuperació i estacions d’hidratació oferts des de l’organització de la smart village, ha permès als esportistes fer un seguiment del seu estat de salut durant les Finals de la Copa i mantenir un nivell òptim d’hidratació. “Aquesta proposta integral per a la millora de la hidratació ha tingut una acceptació immillorable per part dels competidors. A més, es tracta d’un punt d’inflexió en la història dels grans esdeveniments esportius, ja que mai abans una hospitality experience havia comptat amb un monitoratge tan rigorós del benestar dels atletes”, afirma Àlex Oruo, director d’hospitality de Grandvalira

A més, l’smart village de Grandvalira ha estat el primer emplaçament a acollir i testar l’urinari intel·ligent femení, darrer desenvolupament de Kamleon.

Amb el compromís de contribuir a preservar el planeta, els urinaris intel·ligents incorporen un mòdul de sostenibilitat que dispara una descàrrega d’aigua o una altra en funció de la concentració de l’orina. Aquest mòdul permet estalviar entre un 60% i un 80% de consum d’aigua amb relació a un urinari estàndard.

 

El 62% dels esportistes pateixen deshidratació, segons la revista mèdica Applied Physiology, Nutrition and Metabolism. La manca d’eines objectives, senzilles i econòmiques per a més conscienciació i millor educació sobre la hidratació, es considera un dels factors que desencadenen dades com les esmentades. Algunes de les conseqüències de la deshidratació en esportistes són: menor rendiment físic i cognitiu, més increment de la fatiga, així com una menor capacitat en la recuperació.

La deshidratació no només afecta els esportistes, de fet el 75% dels espanyols no beuen la quantitat diària d’aigua recomanada per l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA). Alguns estudis demostren que més de la meitat de la població pateix deshidratació i en persones de més de 65 anys pot arribar a més del 70% de forma crònica, segons dades de la National Academy of Medicine (NAM). A més, és un factor de risc en patologies cròniques com ara la malaltia renal crònica, la del tracte urinari, càlculs renals o la insuficiència cardíaca.

Kamleon ha anat instal·lant l’smart urinal en diferents segments de mercat durant els anys 2021 i 2022. A l’esportiu s’ha testat al Centre Francès d’Entrenament Olímpic a Font Romeu, a França, i al Centre d’Alt Rendiment de Sant Cugat (CAR). A l’àmbit de la salut s’ha realitzat una prova pilot a l’Hospital de Dia de Geriatria del Centre Fòrum de l’Hospital del Mar de Barcelona. També a lavabos premium públics com One Hundred restrooms a l’estació de Barcelona Sants.

Des de la seva implementació, segons expliquen des de la start-up, s’ha aconseguit una adherència al sistema per sobre del 92% durant llarg termini (> 12 mesos), la qual cosa indica la gran acceptació d’aquesta plataforma. En aquest sentit, Kamleon confirma la tasca de conscienciació entre els usuaris sobre la importància de la hidratació, fomentant canvis de comportament i hàbits saludables.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El segon cap de setmana de l’Alcarràs Florit desborda totes les previsions

Notícia següent

Una persona cremada en l’incendi d’un pis a L’Hospitalet

Notícies relacionades