Els museus amplien el seu horari durant l’estiu

Les principals esglésies romàniques del país tornen a obrir les portes per a ciutadans i turistes, per mostrar el ric patrimoni conservat vinculat a l’art romànic i altres manifestacions artístiques

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

Durant els mesos de juliol i agost, les principals esglésies romàniques del país tornen a obrir les portes per a ciutadans i turistes, per mostrar el ric patrimoni conservat vinculat a l’art romànic i altres manifestacions artístiques.

El conjunt històric de les Bons, Sant Martí de la Cortinada, Sant Climent de Pal, Sant Serni de Nagol i Sant Miquel d’Engolasters es podran visitar de l’1 de juliol al 31 d’agost, de dimarts a dissabte de les 10 a les 14 h i de les 15 a les 18 h, i els diumenges de les 10 a les 14 h, amb servei de guies culturals, sense reserva prèvia i amb entrada gratuïta.

En el cas de l’església de Santa Coloma, es podrà visitar a través de l’Espai Columba, que a més de conservar les pintures romàniques de Santa Coloma permet descobrir-ne l’esplendor a partir d’un videomapatge que es pot veure a l’església. Sant Joan de Caselles estarà oberta de juny a octubre, de dilluns a diumenge de les 10 a les 13 h i de les 16 a les 19 h. La clau estarà disponible a la casa de colònies d’AINA.

Els visitants atrets per l’art romànic podran gaudir dels principals testimonis de l’arquitectura aixecada entre els segles XI i XII: l’esveltesa del campanar de Sant Miquel d’Engolasters, les restes pictòriques romàniques de Sant Martí de la Cortinada, Sant Romà de les Bons i Sant Serni de Nagol, però també del llegat relacionat amb altres estils artístics, com l’art barroc, que s’expressa a Andorra amb múltiples retaules, com el conservat a Sant Climent de Pal.

Aquest conjunt d’esglésies forma part de la llista dels deu monuments andorrans de la candidatura transnacional ‘Els testimonis materials de la construcció de l’Estat dels Pirineus: el coprincipat d’Andorra’, una candidatura per entrar a la Llista del patrimoni mundial de la UNESCO; aquestes esglésies són clau per explicar com les col·lectivitats medievals andorranes van preservar un territori i unes institucions que encara defineixen l’Andorra del segle XXI.

Servei de guies al Santuari de Meritxell

També durant els mesos d’estiu es disposarà d’un servei de visites guiades al Santuari de Meritxell, que oferiran una visió general de la basílica, des de l’exposició permanent Meritxell Memòria, ubicada a l’antiga església, fins a les particularitats del santuari, projectat per l’arquitecte Ricard Bofill, traspassat recentment.

Ampliació dels horaris dels museus

A més de disposar d’un ampli ventall d’esglésies romàniques visitables, l’estiu també és l’ocasió per visitar i redescobrir els museus gestionats pel Govern d’Andorra, i de l’1 de juliol al 31 d’agost la Casa d’Areny-Plandolit, el Museu Postal d’Andorra, la Farga Rossell, la Casa Rull, la Casa de la Vall, el Museu Nacional de l’Automòbil i l’Espai Columba estaran oberts fins a les 19 h. S’ofereix una hora més per gaudir de les seves col·leccions, i l’horari passarà a ser de dimarts a dissabte de les 10 a les 14 h i de les 15 a les 19 h, i els diumenges de les 10 a les 14 h, a excepció de l’Espai Columba, que obre de les 11 a les 14 h.