Acord a Andorra per treballar un pacte d’estat en matèria de salut

Els principals grups polítics elaboraran conjuntament un document base

Els partits polítics de la coalició que governa a Andorra –Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos– han arribat a un acord amb el Partit Socialdemòcrata, el majoritari de l’oposició, per treballar un pacte d’estat en matèria de salut.

Aquest dimecres s’ha organitzat una segona reunió entre els representants de totes les formacions presents al Consell General; el cap de govern, Xavier Espot, i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, han explicat els grups de la majoria en un comunicat de premsa.

En la reunió s’ha acordat treballar conjuntament amb els socialdemòcrates un document que es basi en les propostes de l’executiu i la presentada aquest dimecres pel líder de l’oposició, Pere López, i que “pugui rebre el suport unànime de tots els grups”.

Per aconseguir-ho, els grups de Demòcrates, Liberals, Ciutadans Compromesos i Socialdemòcrates, juntament amb el Ministeri de Salut, definiran un equip de treball per redactar la proposta “buscant el màxim consens”.

Pels grups de la majoria és “imprescindible assolir aquest pacte d’estat, ja que mostraria el compromís clar davant la població i el personal sanitari que totes les forces polítiques continuaran destinant els recursos necessaris per mantenir la qualitat del nostre sistema de salut”.

Pels socialdemòcrates “convé consolidar un funcionament de la sanitat” perquè no vagi variant en cada legislatura, mentre que hi ha altres qüestions, de gestió, que sí que s’han de poder modificar amb facilitat, ha exposat el president, Pere López, a la premsa quan ha sortit de la reunió.

Així, en el document presentat pels socialdemòcrates consten com a elements a consolidar la història clínica compartida o la figura del metge referent i la relació amb els professionals sanitaris liberals; també demanen treballar sobre l’organització del sistema de salut i el seu finançament.

PRIORITAT: LA GESTIÓ DE LA PANDÈMIA

El segon grup de l’oposició, Terceravia, ha descartat, de moment, participar en les reunions de treball per elaborar el document base per arribar a un pacte d’estat.

El seu president, Josep Pintat, ha afirmat en unes declaracions a la premsa quan ha sortit de la reunió que “ara toca afrontar la pandèmia” i destinar els recursos i els esforços necessaris a aquest fi.

A més a més, considera que el pacte hauria de ser “de baix a dalt” i no polític, i comptar amb l’opinió i la visió dels professionals de la salut, ha afegit Pintat.

Per part seva, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha assegurat respectar totes les posicions i s’ha mostrat “optimista” de poder arribar a un acord en aquest camp.

Això sí, i en la línia de Terceravia, no es marquen calendaris perquè el pacte d’estat es treballarà en un segon pla, ja que s’està “gestionant una crisi sanitària sense precedents, i aquesta és la meva prioritat”.