Un trencalòs sanat a Torreferrussa s’allibera als Ports

És el 13è exemplar que es reintrodueix al massís dins del projecte per retornar l'espècie a la zona

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
Aquest dimarts s’ha alliberat un trencalòs, que s’ha batejat amb el nom de ‘Setcases’, al Parc Natural de la Tinença de Benifassà, la part valenciana del massís dels Ports. És el tretzè exemplar que es reintrodueix a les muntanyes dels Ports i el Maestrat dins del projecte per retornar el trencalòs a la zona, on es va extingir fa aproximadament mig segle.
Aquest exemplar de trencalòs va ingressar l’agost passat al Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torreferrussa. Se l’havia trobat a Setcases (Ripollès) amb una fractura del radi de l’ala dreta i amb molt poc pes. L’alliberament es va fer a la finca del Mas del Peraire (Castelló), molt prop del límit amb el Parc Natural dels Ports.
Un cop recuperat de la lesió i amb les condicions òptimes per retornar-lo a la natura, el trencalòs ‘Setcases’ s’ha alliberat als Ports, equipat amb un emissor GPS amb el qual se seguiran els seus moviments i es comprovarà si s’adapta al medi, o torna als Pirineus com ha fet algun exemplar adult que s’havia portat a les muntanyes dels Ports i el Maestrat.

Per ajudar a la readaptació del trencalòs a la zona, el Parc Natural dels Ports manté dos punts d’alimentació suplementària (PAS), a Tortosa i Horta de Sant Joan (Terra Alta), on cada setmana es diposita carn i ossos per facilitar l’adaptació d’aquesta espècie d’au carronyaire. Aquests dos punts formen part d’una xarxa, amb set PAS més al País Valencià i Aragó, que cobreix l’àmbit objectiu de reintroducció del trencalòs al massís.

El projecte per retornar el trencalòs es va iniciar el 2018. Hi participa la Generalitat de Catalunya, la Generalitat Valenciana i el Govern d’Aragó, així com la Vulture Conservation Foundation i el Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic.

Fins ara s’han alliberat tretze exemplars, set adults no reproductors i sis polls. Als polls se’ls solta amb la tècnica de cria campestre d’aus criades en captivitat i són procedents de centres especialitzats i zoos de tota Europa, entre els quals hi ha els centres de fauna de Vallcalent i Torreferrussa. L’alliberament d’exemplars adults no reproductors, com el d’aquest dimarts, forma part d’una prova experimental consistent en portar als Ports trencalossos procedents del Pirineu.

El trencalòs o crebalòs (nom popular de l’espècie a la Tinença i els Ports), és una de les quatre espècies de voltors que viuen a Europa, una de les aus europees més grans i l’única que s’alimenta d’ossos. A principis del segle XX, vivia als Ports i als principals massissos de la Península, però als anys vuitanta la situació de l’espècie ja era molt crítica. A Catalunya només hi havia cinc o sis parelles al Pirineu occidental, havia desaparegut dels Ports, i es van iniciar diverses accions de protecció i un pla de recuperació. El trencalòs torna a tenir presència a diversos territoris fins als 45 actuals, que es concentren al Pirineu i Prepirineu.