Tortosa subvencionarà els establiments comercials i de serveis afectats per la Covid

El govern municipal habilitarà una partida d'entre 350.000 i 400.000 euros per destinar ajudes de fins a 400 euros a les activitats econòmiques aturades

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

L’Ajuntament de Tortosa destinarà entre 350.000 i 400.000 euros a ajudes directes al sector comercial i de serveis per fer front a les despeses generades durant el període de vigència de l’estat d’alarma. L’equip de govern ha enllestit les bases que han de regular aquestes subvencions, i que preveuen una aportació de fins a 400 euros a comerciants i empresaris que han vist aturada la seua activitat durant el confinament per la Covid-19.

Aquest dilluns, l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha detallat les activitats que se’n podran beneficiar: concretament, dels àmbits comercial, educatiu, activitats d’hostaleria i restauració, turisme i altres addicionals, l’activitat de les quals haja quedat suspesa presencialment o pel tancament al públic per l’entrada en vigor de l’estat d’alarma.

Els conceptes subvencionables d’aquestes ajudes corresponen a:
– lloguer o despeses hipotecàries associades a l’establiment comercial.
– quotes d’autònoms i seguretat social a càrrec de l’empresa, en el cas de tindre assalariats.
– interessos d’un préstec concedit en el marc de les ajudes de finançament en situació de la Covid-19.
– despeses relacionades amb la digitalització del negoci per establir el comerç en línia o per adquirir equipament informàtic, entre d’altres.
– despeses per a la protecció de la plantilla laboral i la clientel·la (mampares de protecció, EPIs,…)
– campanyes de màrqueting i publicitat en el període de l’estat d’alarma o posterior.
– despeses de subministraments energètics i telecomunicacions.

Meritxell Roigé ha remarcat que aquestes ajudes suposen el major paquet de subvencions fet per l’Ajuntament de Tortosa fins a aquest moment. “Es tracta d’una quantitat econòmica molt elevada, però era necessari poder oferir aquestes ajudes tenint en compte que moltes petites i mitjanes empreses i autònoms han hagut de mantindre moltes setmanes d’inactivitat”, insisteix l’alcaldessa.

D’altra banda, Roigé també ha avançat que la setmana que ve –si com es preveu Tortosa i les Terres de l’Ebre passen a la fase 2 del desconfinament– s’aniran incorporant nous equipaments a l’activitat, com és el cas de més instal·lacions esportives que actualment encara es mantenen tancades. Un altre d’aquests equipaments seria el Centre Cívic de Ferreries, on es recuperarien els exàmens per a l’obtenció del permís de conducció. A més, els firaires ja han anunciat la voluntat de reprendre a partir del 25 de maig les fires setmanals dels dilluns, al Temple, i els dissabtes, a Ferreries, per a la qual cosa caldrà habilitar nous espais als carrers adjacents per garantir que les parades es mantenen a la distància de seguretat fixada.

Cal recordar que un altre equipament que està previst que reprenga l’activitat, al llarg d’aquesta setmana, és el Museu de Tortosa, que a partir de dimarts i de manera progressiva incorporarà les diferents sales a la visita de les persones, una vegada instal·lats els elements de protecció adients.