Dimecres, 29 de maig de 2024
És notícia

Tortosa estudia internalitzar serveis com la bugaderia per fer viable l’Hospital de Jesús

Avatar photo
El govern municipal i Junts per Tortosa s’encaren pels comptes del centre hospitalari en un ple monogràfic
binary comment

L’Ajuntament de Tortosa treballa per resoldre el dèficit de l’Hospital de la Santa Creu de Jesús, que ha tancat 2023 amb 1,6 MEUR de pèrdues. L’alcalde Jordi Jordan ha dit cal millorar el finançament, però també estudien mesures per incorporar nous serveis i poder estalviar recursos i incrementar ingressos. Jordan ha avançat que una proposta és internalitzar el servei de bugaderia, que podria reduir en mig milió d’euros els costos. L’anunci s’ha fet al final del ple monogràfic sobre l’Hospital de Jesús on Junts per Tortosa, que l’ha proposat, ha reivindicat la gestió feta amb els comptes positius auditats dels darrers anys, tot i que el govern municipal insisteix que el dèficit estructural s’amagava en bestretes i provisions.

El ple extraordinari monogràfic sobre l’Hospital de la Santa Creu de Jesús, centre sociosanitari de referència a les Terres de l’Ebre, de gestió i titularitat municipal, s’ha celebrat aquest divendres al matí i s’ha allargat més de quatre hores. Junts per Tortosa ha confrontat les dades dels comptes auditats dels últims setze anys durant els quals ha governat per desmentir que el dèficit del centre sanitari, d’1.621.692,19 euros aquest 2023, sigui “estructural”, tal com assenyalen des de l’equip de govern municipal de Movem-PSC i ERC.

La cap de l’oposició, Meritxell Roigé, ha insistit que els comptes de l’Hospital de la Santa Creu s’han auditat favorablement, amb un benefici acumulat de 3,13 milions d’euros durant els seus mandats, pel que el dèficit de l’exercici 2023 no respondria a un problema “estructural”. En canvi, la regidora de Salut de Tortosa, Sònia Rupérez, ha detallat algunes notes dels auditors d’aquests informes que qüestionen l’ús de bestretes i provisions “sobredimensionades”, sense les quals, segons Rupérez, no s’haurien tancat en positiu els comptes – almenys, de 2012 en endavant -. La regidora ha quantificat que el dèficit “maquillat” ascendeix a 1,9 MEUR.

“S’alertava any rere any de la situació”, ha remarcat l’alcalde Jordi Jordan fent referència a aquestes notes dels auditors dels comptes. Però Roigé ha defensat que el dèficit de 2023 és conseqüència de la mala gestió de l’actual govern municipal, que no ha sabut fer valer el compromís del Departament de Salut i del conseller Balcells per millorar el finançament de l’Hospital. En canvi, Rupèrez, i també la tinent d’alcalde Mar Lleixà, han assegurat que Salut sí que ha fet una nova aportació extraordinària, de prop de mig milió d’euros, com en exercicis anteriors.

Model de finançament pendent

Roigé ha recriminat a l’equip de govern que no treballi prou per resoldre el problema de finançament del centre hospitalari amb el Departament de Salut, i ha rebutjat que la possibilitat de fer un canvi de la gestió municipal per un model de gestió directa del CatSalut. Roigé s’ha mostrat preocupada perquè les decisions sobre l’Hospital de Jesús “es prenguin des de fora” i les conseqüències que això tindria. Jordan ha descartat que aquesta possibilitat estigui sobre la taula i ha dit que si mai “passés, n’informaria” prèviament” a la cap de l’oposició.

En el plenari també s’ha parlat del retard dels pagaments a proveïdors, de la cessió de la Finca al Porcar i la comptabilitat d’aquesta operació, de la proporcionalitat de la representació dels grups municipals en els consells de les empreses municipals o del projecte de millora del centre hospitalari per al qual hi ha 4 milions d’euros de subvenció dels Next Generation, menys de la meitat del cost de les actuacions previstes.

L’equip de govern, amb el vot de qualitat de l’alcalde – no hi ha assistit el regidor de la CUP -, ha tombat nou dels deu punts de l’ordre del dia del ple extraordinari monogràfic demanat pel grup de Junts per Tortosa. Només ha votat a favor de donar suport al manifest ‘Mateixa feina, mateix salari’, de l’Associació de Centres d’Atenció a la Dependència, l’Associació Catalana de Recursos Assistencials, el Consorci de Salut i Social de Catalunya, la Federació d’Associacions de Gent Gran de Catalunya, la UGT i la Unió de Petites i Mitjanes Residències, que reclama l’harmonització de les condicions salarials dels professionals de la xarxa de serveis socials i serveis sanitaris.

La bugaderia i altres nous serveis

L’alcalde Jordi Jordan ha insistit que treballen amb Salut, i també amb el Departament de Drets Socials, per trobar les solucions a la viabilitat de l’Hospital de Jesús. A més de la millora del finançament que li cal al centre, també s’estudien nous serveis hospitalaris per incrementar els recursos i l’optimització dels recursos existents. En aquest sentit, la proposta d’internalitzar la bugaderia suposaria un estalvi de 551.670 euros anuals, 293.250 euros el primer any perquè caldrà fer inversions. A l’Hospital de Jesús es netegen 1.500 quilos de roba al dia, 300 dels quals ja es fa internament, però la resta està externalitat a una empresa que té el contracte prorrogat.

Al plenari monogràfic sobre l’Hospital de la Santa Creu han assistit una vintena de treballadors i membres del comitè d’empresa. La presidenta Carme Martí ha demanat “unitat” als representants polítics per resoldre els problemes de finançament del centre i garantir “la seva continuïtat” com a “referent en l’àmbit sociosanitari del país”. Martí també ha assenyalat que incorporar nous serveis serà “difícil”, si no es resol la falta de professionals d’infermeria que pateixen tots els centres sanitaris del país.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El Museu d’Art de Sabadell organitza diferents activitats per Sant Jordi

Notícia següent

Es posa en marxa el projecte «Agents d’Igualtat»a Valls

Notícies relacionades