Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

Tortosa celebrarà les quartes jornades del Patrimoni Literari Ebrenc

Avatar photo

El folklore, la jota, i les contalles seran alguns dels temes protagonistes

Xalant, treballant i pregant, aquest és el títol de les quartes jornades del Patrimoni Literari Ebrenc que se celebren a Tortosa. Enguany se centraran en la visió del folklore de les Terres de l’Ebre  i se rendirà homenatge al folklorista Joan Moreira. Les ponències se durant a terme a la biblioteca Marcel·lí Domingo durant la segona quinzena de novembre, del 12 al 16.

La programació de les jornades tenen com objectiu donar a conèixer la riquesa i la diversitat del patrimoni Ebrenc. “Aquí a les terres de l’Ebre no cal dir que tenim una gran riquesa artística i folklòrica, la literatura oral és una mostra: els contes, les rondalles així com també els cançoners que han arribat als nostres dies i que s’han traspassat oralment i han format part d’aquests personatges de la cultura d’un poble”, explica, la directora de la biblioteca Marcel·lí Domingo de la ciutat, Irene Prades.

El dilluns 12 de novembre a les sis de la tarda se donarà el tret de sortida amb la inauguració de les jornades i amb les ponències sobre que és el folklore i sobre Joan Moreira, figura principal del folklore tortosí i autor de l’himne de la Cinta. Unes exposicions que aniran a càrrec de la professora Claire Gulu, del besnét de Joan Moreira, Xavier Aixendri, i de l’estudiós del folklorista, Josep M. Gasulla. La última ponència del dia anirà a càrrec de l’ historiador Ramon Miravall que parlarà sobre Vergés Pauli. “No volíem obviar aquesta figura perquè també va ser un dels impulsors de la llengua catalana i també va escriure folklore, poesia, història i tradicions”, apunta, la directora de la biblioteca Marcel·lí Domingo de la ciutat, Irene Prades.

El fil conductor de les conferències del dimarts 13 seran les contalles i llegendes i s’explicaran els personatges fantàstics de la literatura Ebrenca, les llegendes contemporànies i els rols femenins a la literatura oral. Seran a càrrec del professor, escriptor, fotògraf i activista cultural, Vicent Pellicer, de la professora, Àngels Castellà, de l’escriptor, Carles Borrego, de la catedràtica de filologia catalana, Maria del Carme Oriol, i de la doctora en filologia catalana i professora, Monica Sales.

La Jota serà la protagonista de les conferències del dimecres 14, s’exposarà  la jota de les terres de l’Ebre i la seva arribada, així com també alguns dels seus cantadors. Els encarregats de dur-ho a terme seran: l’ historiador, Roc Salvadó, l’etnòloga, Carme Queralt, el cantautor, periodista i mestre de cant popular i folklore, Artur Gaya i el professor del conservatori de música a Tortosa, Joan Vidal.

El dijous 15 de novembre les ponències giraran entorn del bestiari, els gegants i la imatge festiva, i ho presentaran el filòleg i catedràtic d’història, Francesc Massip, el tècnic especialista en cultura popular i tradicional, Jan Grau i l’activista social, M. Cinta Llasat.

El divendres 16 el filòleg Carles Castellà parlarà sobre la influència de la cultura popular en la identitat de l’individu, i la consellera de cultura de Catalunya, Laura Borràs, clourà les jornades amb la ponència sobre el Folklore a les Terres de l’Ebre. Seguidament, Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries presentaran el llibre, Lo Cançoner.

Tothom qui vulgui assistir a les jornades ho podrà fer de manera gratuïta i sense inscripció prèvia.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Concert solidari de Pacoenlaluna en favor de Pallapupas al Teatret del Serrallo

Notícia següent

Detingut in fraganti un home que acabava de robar en onze vehicles a la Pineda

Notícies relacionades