Jordi Jordan: “El nostre objectiu és construir llars d’infants públiques este mandat”

Avatar photo

Finalment, les forces progressistes de l’Ajuntament de Tortosa s’han posat d’acord i han tancat l’etapa convergent a la capital del Baix Ebre. Jordi Jordan en serà l’alcalde els primers dos anys i mig i estableix diversos objectius de cara a aquest mandat: fer habitatge assequible, llars d’infants públiques, obrir la ciutat al riu o posar ordre a les finances de la casa. Entrevistem el nou alcalde tortosí per descobrir com encara el mandat i saber de quina manera rep les crítiques de l’oposició juntaire, que cataloga de “destructiva”.

 

La vestimenta a la votació de les eleccions generals es va fer viral. Com valora els resultats finals?
Valoro positivament que hi hagués una mobilització de la ciutadania progressista del país i evitéssim la suma del PP i VOX. A partir d’ara espero que hi haja una entesa perquè puga haver-hi una altra vegada un govern de coalició, que serà infinitament millor a qualsevol govern on puga participar la dreta. Tant en la regressió de drets i llibertats, com les polítiques per a la gent i la relació amb Catalunya.

 

Van tenir complicacions a l’hora d’organitzar les festes del Renaixement. Com ho han viscut?
Les hem intentat viure com s’han de viure unes festes, amb normalitat i passant-ho bé. Finalment, mos n’hem sortit perquè han sigut un èxit. Més de 200 mil persones han visitat la ciutat en estos 4 dies. També tenim el 96% de mitjana d’ocupació de tots els espectacles, la zona de caravanes es va omplir amb més de 60 vehicles i hem pogut introduir alguns canvis com fer la festa més inclusiva per a col·lectius que fins ara no havien pogut.

 

Comenta els petits canvis afegits, però n’han de venir més. Cap a quina línia haurien d’anar a les pròximes edicions?
Per una banda, reforçar el rigor històric. Té un reconeixement català, estatal i internacional perquè té un rigor històric al darrere. El volem potenciar, és una de les seves essències. I, d’altra banda, volem innovar amb actuacions i actes diferents perquè cada any hi haja novetats que estiguin relacionades amb episodis de la història de la ciutat.

 

Al final han aconseguit el pacte progressista que sempre havia defensat a canvi de donar-li l’alcaldia un any i mig a ERC. El preu ha sigut massa car?
Sempre dic el mateix, l’important no és l’alcaldia ni els egos, sinó les polítiques a desenvolupar. L’acord es basa en això, tirar polítiques progressistes en favor de la gent i iniciar esta nova etapa política que la majoria de la ciutadania esperava.

 

 

Quins són els pilars fonamentals d’aquest govern?
Evidentment, tot el que fa referència a les polítiques a favor de la gent. Estem parlant de llars d’infants, d’habitatge i de potenciar la cultura. Després també des del punt de vista de patrimoni, amb la recuperació dels barris històrics i les muralles. A més, volem obrir a la vegada la ciutat al riu, que és una de les assignatures pendents. I, finalment, la promoció econòmica. En este àmbit hi ha tot el que fa referència al comerç i a la industrialització de la ciutat. De fet, hem pogut anunciar una nova inversió industrial fa unes poques setmanes.

 

El seu govern està en minoria, amb el suport extern de la CUP. Li preocupa que cada votació pugui ser una batalla?
Qualsevol govern hagués tingut este problema. El mandat anterior hi havia un govern amb més minoria. Amb la CUP hem signat un acord d’estabilitat i facilitaran els diferents acords a partir d’una sèrie de polítiques progressistes.

 

L’altre grup del consistori és Junts, abans al govern. Vostès han criticat el traspàs de regidories.
De moment, estan tenint una oposició feta des del ressentiment, bloquejant i totalment destructiva. No només cap al meu govern, sinó cap a la ciutat. Crec que és un error. Des d’esborrar tots els correus electrònics que arribaven a alcaldia fins a votar en contra del préstec de 4 milions d’aval a la Clínica Terres de l’Ebre, que uns dies abans havien aprovat al consell d’administració. De totes maneres, continuaré oferint el diàleg.

 

Quines alternatives té el govern en el préstec després que la CUP i Junts ho bloquegessin?
No és que la CUP ho bloquegés. Es pensaven que el partit de la senyora Roigé votaria a favor perquè ho havien aprovat ells mateixos i van votar abstenció. Estem buscant totes les solucions tècniques i quan les tinguem les explicarem.

 

Al final, la seva abstenció també bloqueja aquesta qüestió, no només el grup de Junts.
Sí, però el seu posicionament és previ. És un grup més petit i es pensaven que votarien a favor. D’un no, van passar simbòlicament a una abstenció i pensaven que s’aprovaria en una àmplia majoria. El matís és important.

 

 

Meritxell Roigé demana una rectificació perquè suposadament vostè va dir que es necessitava una “modificació pressupostària”. He estat mirant el vídeo i no he trobat aquesta expressió. Què ha passat aquí?
Això mateix li vaig contestar al Ple, que no havia dit mai esta frase en concret, però, en tot cas, ho deia davant de tota la ciutadania perquè constés en acta. La senyora Roigé s’agafa a un ferro roent i utilitza qualsevol excusa perquè l’únic objectiu que té és bloquejar i fer que el govern no avanci. S’equivoca perquè va en contra de la clínica i de la ciutat. Si no hagués sigut això, s’hauria inventat qualsevol altra excusa.

 

La crispació que es veia l’anterior mandat es manté. Hi ha alguna manera de rebaixar-la?
Per part nostra no volem que hi haja crispació, però també hi ha d’haver voluntat per l’altra banda. La senyora Roigé va dir que donaria 100 dies de gràcia al nou govern i està fent tot el contrari. Em vull dedicar a governar i fer coses per la ciutat, veurem si per l’altra part hi ha voluntat de treballar pel bé de Tortosa.

 

Personar-se en el cas Efial ajuda a rebaixar la crispació o la incrementa?
Tots els grups polítics progressistes havíem defensat això en campanya. Era una qüestió que sabíem que havíem de fer de manera urgent i hi va haver una moció al Ple que es va aprovar per majoria absoluta. Més enllà de la crispació, esta decisió s’havia de prendre perquè presumptament es parla que hi ha un frau d’1 milió d’euros quan la senyora Roigé era la presidenta de l’empresa d’Urbanisme, vinculada al cas Efial i al 3%.

 

En què ajuda personar-se?
Primer que res conèixer què és el que va passar i garantir que, en cas que es confirmi irregularitats, puga defensar els interessos dels tortosins.

 

El nou Hospital era una de les principals reivindicacions. Tenim sobre la taula la sessió dels terrenys. Com està aquest tema?
Estem treballant en això. El que hem fet és iniciar una nova etapa de col·laboració entre el Departament de Salut i el nostre Ajuntament. El nostre objectiu és cedir estos terrenys el més ràpid possible i acabar de definir si són els idonis des del punt de vista tècnic.

 

En què canvia que vostè sigui alcalde i no ho sigui Roigé?
En la relació. M’expliquen que no eren molt bones i ara estem posant sobre la taula totes les opcions.

 

També va comentar que s’estudiaria la viabilitat del pavelló dels Josepets. Ho han pogut analitzar millor?
També ho estem treballant perquè hi va haver un canvi en el projecte. La clau és el finançament i quin cost econòmic genera este canvi més enllà de les subvencions que puguem tindre. Encara fa molt pocs dies que hem entrat i no tenim tots los elements per donar una resposta.

 

L’estat de la caixa a l’Ajuntament va ser matèria de debat perquè vostès deien que l’havien deixat buida i l’anterior govern que havien deixat subvencions adjudicades i tresoreria. A qui ens hem de creure?
Sobre el tema dels números es poden dir moltes coses. Vaig dir que, del romanent de l’any anterior, que eren de quasi 5 milions d’euros, només hi havia 30.000 euros. Per tant, aquell romanent es va utilitzar per a pagar nòmines i moltes obres. De fet, quan es va anunciar el pacte d’esquerres es va fer una amortització de 150.000 euros de manera urgent perquè quedessin 30.000 euros. Això no té res a veure amb la situació de tresoreria. En este cas, la tresoreria és com aquell que a principi de mes cobra i després ha de pagar la factura de la llum i la hipoteca. Estos anys estàvem en un pressupost prorrogat i no es van tirar endavant mesures per a solucionar la situació econòmica des d’un punt de vista estructural. El govern haurà de posar ordre.

 

Parla d’una despesa abans d’eleccions, una pràctica que es veu a molts ajuntaments. Creu que alguna de les partides no era necessària?
No és que fossin necessàries o no. S’estaven utilitzant una sèrie de recursos sense tindre un pressupost ben fet, tenint en compte la situació econòmica i les despeses extraordinàries. No tots els ajuntaments han fet això. N’hi ha alguns que han actuat de manera moderada per adaptar-se a la situació econòmica d’inflació.

 

Pel que fa a la reivindicació d’obrir la ciutat al riu, què podrem veure en aquest mandat?
El nostre objectiu és fer que Tortosa estigui oberta al riu i tenim diversos projectes. M’agradaria destacar la zona d’oci que ha de servir perquè la ciutadania puga gaudir de cara a l’Ebre i donar-li esta promoció que no s’ha donat del tot.

 

En l’àmbit d’habitatge, Tortosa no té la capacitat econòmica per construir habitatge. Quines línies planteja el govern?
En primer lloc, tenir un Pla Local d’Habitatge, que no s’ha fet mai, i a partir d’aquí definir quina és la nostra actuació. Bàsicament, volem impulsar noves promocions d’habitatge per a joves i la rehabilitació dels habitatges. Tortosa no és Barcelona, però és evident que en 16 anys de governs convergents no es va fer ni un habitatge, mentre que en èpoques anteriors sí que se n’havien fet. Entre el molt i el poc sempre hi ha l’entremig. Impulsarem polítiques d’habitatge especialment per als joves.

 

 

Quin paper ha de tenir la Generalitat, que és qui té les competències?
El d’ajudar els municipis en totes estes convocatòries que s’han aprovat en els últims pressupostos. Estem treballant de la mà del govern de la Generalitat.

 

Ajuda tenir ERC al govern municipal per tenir millor relació amb la Generalitat?
No sé què dir-li. Suposo que és millor que tinguéssem partits propers al govern, però els últims pressupostos s’han aprovat gràcies al PSC o els comuns. Totes les forces progressistes estem treballant de manera conjunta.

 

Durant l’anterior mandat va criticar molt l’aposta de llar d’infants de l’anterior govern. Ara que està governant, què volen fer?
Estem buscant el finançament per a poder tenir llars d’infants públiques. Totes les que tenim a la ciutat són privades i la gratuïtat d’una part de les llars d’infants només es dona quan són públiques. L’objectiu és construir llars d’infants públiques este mandat.

 

Com està sent la relació entre els partits que conformen el bloc de govern?
Molt fàcil i fluida. És un equip configurat per sis dones i quatre homes, no sé si això ajuda. No veig diferències polítiques quan parlem entre els diferents regidors, tots anem a l’una. Tenim clar que finalment hem arribat a un acord i l’objectiu és fer que Tortosa sigui millor.

 

Li molesta quan la senyora Roigé es refereix al seu executiu com el govern “del PSC i d’ERC”?
Més que molestar-me, em fa pena que haja d’actuar d’estes maneres. Al final, és una falta de respecte cap a una coalició de dues forces polítiques. És com si ara li digués que és del PDeCat perquè sempre hi ha al seu costat el senyor Bel, que és del PDeCat. Intento respectar els noms de les coalicions, ella no ho fa. Però tampoc li ha sortit gaire bé la cosa perquè està governant la nostra coalició i, a les últimes eleccions, tant el PSC com Sumar En Comú Podem hem tret uns resultats molt bons.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

ACCIDENT LABORAL: Mor un paleta a la Vall d’Incles

Notícia següent

Entra a robar en una casa i, en sortir, queda atrapat pels testicles en una reixa

Notícies relacionades