Els Mossos de Terres de l’Ebre es formen sobre el Sindrome d’Alcoholisme Fetal

La Unitat Regional de Terres de l’Ebre dels Mossos participa a la formació sobre com identificar i tractar a persones amb aquest Sindrome

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

Entre el 2000 i el 2018, es van adoptar 5.000 infants procedents de Rússia i països de l’Est. Aquí va començar, per aquestes famílies, problemes de criança: dificultats d’aprenentatge, reaccions violentes, autolesions… I un pelegrinatge d’especialistes i diagnòstics desencertats. Amb tot, famílies patint i, alguns casos, culpabilitzant-se de no ser uns bons pares i mares.

Finalment es va destapar: el 50% d’aquests nens estava afectat pels danys que provoca en el fetus la ingesta d’alcohol durant l’embaràs. Ara se sap que a Catalunya hi ha més de 2.500 nens i joves afectats, si comptem només els provinents d’adopcions. El drama és que encara hi ha famílies que no saben que els seus fills tenen aquesta discapacitat.

El programa formatiu s’ha iniciat amb la participació d’uns 40 agents dels Grups d’Atenció a la Víctima i de les Oficines de Relacions amb la Comunitat pertanyents a les 11 comissaries dels Mossos d’Esquadra de la Regió Policial de Girona. Seguiran a aquesta altres sessions formatives impartides per AFASAF, la primera de les quals serà el proper dia 13 d’abril amb la Unitat Regional de Terres de l’Ebre.

En tot cas, més enllà d’aquests dos grups de professionals, des de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra es buscaran estratègies per tal que la informació arribi al patruller. La sessió de divulgació i formació sobre el SAF/ TEAF ha estat impartida per mares sòcies d’AFASAF que han compartit amb els agents la informació sobre aquest trastorn i consells útils basats en la seva experiència.
Aquests joves són molt impulsius i poden arribar a ser violents i entrar en pànic en situacions on hi hagi un excés d’estímuls, com per exemple que els envoltin llums i sirenes policials, emissores de ràdio, o que la persona sigui detinguda. A partir de les explicacions, diversos agents han pogut identificar com afectat per SAF algun jove no diagnosticat que ha estat motiu d’algunes intervencions policials per aldarulls al carrer o en l’àmbit familiar. Per les condicions sanitàries aquestes sessions es desenvolupen en línia. Just abans de la pandèmia per Covid, AFASAF havia realitzat presencialment una sessió pilot d’aquesta formació amb els agents dels Grups d’Atenció a la Víctima de les comissaries de Mossos d’Esquadra de la Regió Metropolitana Nord, amb similars