Aquesta tarda, la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa ha acollit la 25a edició de l’acte en commemoració del Dia Internacional de la Llengua Materna que ha volgut homenatjar a l’exdirector general de la UNESCO, Federico Mayor Zaragoza, que ens va deixar el passat mes de desembre.
Sota el lema “les llengües existeixen”, el manifest de la UNESCO per commemorar aquesta efemèride ha volgut posar l’accent en la preservació de totes les llengües minoritàries, com la catalana, que conformen la riquesa i la pluralitat d’un territori. Mitjançant un clam unànime per a la protecció de la llengua de cara a les futures generacions perquè no perdin mai aquesta riquesa.
En el seu torn, la representant d’Òmnium Cultural a les Terres de l’Ebre, Carme Maigí, ha explicat que avui s’ha donat el tret de sortida a la campanya “Català per a tothom”, que pretén fer arribar la llengua allà on no hi pugui arribar l’administració. Maigí ha agraït l’anunci del departament de Política Lingüística d’incrementar fins a 200.000 les places anuals del Consorci per a la Normalització Lingüística, però en reclama 30.000 més, a banda de fer formació a les escoles i als centres de formació ocupacional. Per aquesta raó han iniciat una recollida de signatures a través del web.
Per la seva banda, l’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, ha recordat l’episodi de la Torre de Babel en què el fet d’aprendre idiomes era perjudicial i vist com un càstig, però la història ha demostrat que “totes les llengües són patrimoni de la humanitat i no les hem de perdre”. I en el cas de Mayor Zaragoza, ha destacat que “era una persona compromesa amb el diàleg, la Pau, els Drets Humans i les llengües, ja que, va fer molt perquè algunes llengües minoritàries d’Àfrica i d’Àsia es poguessin tornar a aprendre a les escoles”. Jordan també ha tingut un sentit record per a la professora de francès i voluntària del grup de francès de la biblioteca, Fernanda Franquet, que ens ha deixat recentment.
La presidenta de l’associació d’Amics i Amigues de la UNESCO a Tortosa, Consol Sagrera, ha estat l’encarregada de parlar de la figura de Federico Mayor Zaragoza, el qui fou precisament nebot de Marcel·lí Domingo.
Mayor Zaragoza era fill de pares tortosins que es van veure obligats a marxar a Barcelona en busca de feina i, allà, el seu pare va començar a treballar a una sabateria que era propietat dels pares dels germans Maragall. El 1947 va entrar a treballar a una empresa de penicil·lina amb el germà de Marcel·lí Domingo que dugué molta prosperitat a la família. Mayor Zaragoza va criar-se amb uns valors i sempre recordava una frase de la seva mare que deia que “si vols ser feliç, no acceptis mai l’inacceptable”. Mayor Zaragoza estudià farmàcia perquè, en aquells temps, era l’única carrera que incloïa la branca d’estudis de bioquímica, que era el que realment l’apassionava. Va estar treballant en la recerca científica a la Universitat de Granada a on va tirar endavant la investigació del cribratge neonatal que encara es practica avui en dia en els nounats i acabà sent rector de la universitat, amb només 34 anys.
Més endavant, fou investigador per la Universitat Autònoma de Madrid, diputat i ministre d’Educació. Al 1987 va ser nomenat director general de la UNESCO i ocupà aquest càrrec durant 12 anys. Des d’allà va difondre un dels objectius fundacionals de l’ONU, la promoció de la Cultura de la Pau. Compartia amb Nelson Mandela una idea que s’acabà fent seva: “ningú neix odiant a una persona pel seu color de pell. L’odi s’aprèn i, si som capaços d’aprendre a odiar, també som capaços d’aprendre a estimar”. Mayor Zaragoza va ser també un gran defensor del paper de la dona en el món i en la lluita per la seva igualtat i, en aquest sentit, deia que “la dona és la pedra angular de la nova era perquè ella, excepcionalment usa la força, i l’home, no”.
Va mantenir una relació d’amistat amb Mikhaïl Gorvatxov, president de l’antiga URSS, amb qui va liderar les negociacions de la Pau, va participar amb el desarmament del 70% de les armes del món i va formar part del Pacte d’Oslo entre els líders d’Israel i Palestina al 1994.
Quan deixà la UNESCO creà la Fundació Cultura i Pau des d’on va continuar difonent tots aquests valors de la humanitat al llarg de tota la seva vida. Sempre havia defensat que des de l’educació es podia canviar el món i, per aquesta raó, fa 18 anys que se celebren els Premis Mayor Zaragoza destinats als centres educatius d’arreu del món.
Sagrera ha acabat el seu relat amb una cita de Mayor Zaragoza tot recordant que “no hem de ser espectadors, sinó els actors del nostre futur”.
A continuació, els alumnes dels diferents clubs de lectura de la Biblioteca Marcel·lí Domingo han llegit un poema de Mayor Zaragoza traduït a diferents llengües com: el català, el castellà, l’ucraïnès, l’amazic, el xinès, el lituà, l’alemany, el georgià, l’anglès, l’holandès, el romanès o l’àrab, entre d’altres.
En acabar, l’alcalde i la directora de la biblioteca, Irene Prades, han lliurat un obsequi a tots els participants.