Aquest matí, l’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, acompanyat de la regidora de Governació i SAC, Marga Abelló, han comparegut davant la premsa per tal de mostrar el seu suport a les treballadores del Servei d’Atenció Ciutadana (SAC) de l’Ajuntament de Tortosa que han estat l’objecte de crítiques i acusacions presumptament falses per part de l’oposició.
I és que, després de mesos d’acusacions, les 6 treballadores han decidit redactar una carta conjunta per tal de desmentir les acusacions i rebutjar les crítiques que s’han difós per part del grup municipal de l’oposició de Junts per Tortosa al llarg dels últims mesos.
“Són falses les afirmacions que diuen que s’empadronen persones sense els documents necessaris o per telèfon. No és cert que no es demani cap requisit ni autorització del propietari i tampoc és cert que el govern actual hagi suprimit cap requisit legal per empadronar. Estem demanant contractes de lloguer i escriptures de la propietat, que és el que demana la llei. I també és fals que s’estiguin empadronant més de 10 persones per habitatge sense cap control”, són algunes de les queixes que contempla aquest comunicat, segons ha pogut llegir l’alcalde, Jordi Jordan.
Aquest és un tema que ve de llarg, quan al mes de juliol, l’exalcaldessa, Meritxell Roigé, es va queixar en sessió plenària d’una falta de control en la gestió del padró municipal tot criticant que “el 95% dels més de 2.000 nous empadronaments que s’han dut a terme amb el nou govern corresponen a població migrada”. Unes crítiques que, en el seu moment, es van considerar més properes als discursos xenòfobs i islamòfobs provinents de l’extrema dreta. Al mes d’octubre, el regidor de Junts per Tortosa, Òscar Ologaray, va explicar al ple que “segons el padró hi havia 31 habitatges amb més de 10 persones empadronades i altres persones que estaven empadronades en equipaments municipals”, un fet que considerava que hauria de ser molt excepcional.
En resposta a aquesta acusació, Jordan ha destacat que “durant l’últim any i mig hem treballat per millorar la gestió del padró a la ciutat i hem reduït en un 25% el nombre d’habitatges amb més de 10 persones empadronades, passant de 44 a 33 habitatges”. Això ha estat possible gràcies a la intervenció de la Policia Local que, d’acord amb les seves inspeccions rutinàries, han pogut efectuar d’ofici les baixes del padró de les persones que ja no viuen en alguns d’aquests habitatges. Així doncs, avui en dia, dels 33 edificis restants amb més de 10 persones empadronades cal destacar que n’hi ha 11 que són convents religiosos, hospitals o residències de gent gran; mentre que la resta sí que continuarien sent habitatges particulars.
Jordan ha volgut deixar clar que “el padró és una eina viva que ens permet tenir una radiografia actualitzada de la realitat de la nostra ciutat. Un registre rigorós i fiable que segueix estrictament tots els requisits legals per als empadronaments com la sol·licitud dels DNI, els contractes de lloguer o les escriptures de la propietat dels habitatges”. A més, ha explicat que moltes d’aquestes dades són amb caràcter retroactiu i que tant els naixements com les defuncions acaben publicant-se al cap d’uns mesos de produir-se i que, per aquesta raó, sempre acaba sent més fiable el registre que ens proporciona l’Institut Nacional d’Estadística (INE) que, en el seu últim informe, destaca que la població de Tortosa s’ha incrementat només en un 1,8% respecte a l’anterior estudi.
Les treballadores també manifestaven el seu descontentament amb el tracte que han rebut al llarg de la història per part dels polítics tot destacant que “mai se’ns ha tractat bé i això ve de lluny, de mandats anteriors, que no ens han tingut mai en consideració”.
Un fet que Jordan ha tingut en compte i que ha volgut expressar la voluntat del seu equip de govern de “reforçar aquest servei perquè puguin treballar en unes millors condicions i això ens permeti poder agilitzar aquests tràmits retroactius”. Ja que, el SAC, no només és l’organisme responsable dels empadronaments, sinó que d’ells també depenen altres tràmits com el registre general de l’Ajuntament, la gestió de les targetes dels vehicles elèctrics, els animals de companyia o els permisos de crema de restes vegetals, entre d’altres.
Per últim, Jordan ha tornat a insistir en el seu rebuig “davant de qualsevol intent de l’ús de les dades del padró amb intencions electoralistes i partidistes amb l’objectiu de desgastar l’equip de govern i de donar una mala imatge de la ciutat de portes enfora”.