fbpx
Divendres, 1 de març de 2024
És notícia

Tortosa recupera el pas de ronda medieval de les Muralles després d’un any d’obres

Avatar photo

Tortosa ha recuperat el pas de ronda medieval de les Muralles després de prop d’un any d’obres. La restauració ha permès unir els barris del Rastre, la Simpàtica i Santa Clara, a més d’obrir una nova perspectiva de la ciutat. La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha destacat l’impacte “urbà i social” de l’actuació per al conjunt de la ciutadania. “Avui en dia el concepte de patrimoni va molt més enllà del que s’entenia tradicionalment; és un recurs cultural amb un ús social, educatiu, científic i de cohesió social”, ha asseverat. Les obres, incloses en el programa Temps de Gòtic, inclouen la restauració dels Reials Col·legis i l’absis de la catedral, que es preveu iniciar a finals d’any i a la primavera vinent respectivament.

L’actuació a les Muralles del Rastre, amb un pressupost de mig milió d’euros, ha consistit en la neteja i sanejament de l’espai. Concretament, s’han eliminat materials inadequats d’anteriors intervencions i s’han netejat en sec totes les superfícies i juntes. Un cop fet el sanejament, s’han consolidat els materials de pedra amb una aplicació feta d’aigua amb calç en superfície i per injecció.

Amb la voluntat de recuperar la morfologia original i millorar la interpretació del monument, també s’han fet reconstruccions d’obra nova amb pedra i morter de calç hidràulica, com és el cas dels nous merlets, graons, coberta de la torre i la construcció d’una escala per accedir al camí de ronda. Les obres han finalitzat gairebé un any més tard de l’inici d’obres, acumulant un retard de prop de sis mesos. En aquest sentit, l’arquitecte Carlos Vergés ha afirmat que es tracta d’un “retard natural” marcat per la falta d’uns materials que calia instal·lar.

 

Col·laboració pulicoprivada

Es tracta d’una actuació emmarcada en el programa de la Fundació La Caixa Temps de Gòtic, que amb un pressupost global superior als sis milions d’euros, restaura onze monuments d’arreu de Catalunya. D’aquests, tres es troben a la capital del Baix Ebre.

Després de recuperar el pas de ronda medieval de les Muralles del Rastre, la previsió és iniciar les obres de restauració dels Reials Col·legis a finals d’any, mentre que la intervenció de l’absis de la Catedral de Tortosa es preveu començar la primavera de l’any vinent. Segons la representant de la Fundació La Caixa, Patrícia Alocén, tot plegat tindrà un impacte d’un milió d’euros per a la ciutat.

En aquesta línia, la consellera de Cultura Natàlia Garriga ha realçat la col·laboració pulicoprivada per aconseguir un impacte més enllà del cultural. Així, ha defensat que el patrimoni “interactua amb altres dimensions, com l’urbanisme i el turisme”. D’altra banda, l’alcalde ha destacat la nova mobilitat a peu entre els barris del Rastre, la Simpàtica i Santa Clara, així com la suma d’una nova perspectiva de la ciutat.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’Ajuntament de Badalona recupera la festa Colors de la Convivència

Notícia següent

Terrassa s’impregna de literatura

Notícies relacionades