L'Ajuntament de Tortosa promociona la ciutat com a destinació turística gastronòmica amb un vídeo en què quatre cuiners locals i l'alumnat de l'Escola d'Hoteleria de l'institut Dertosa elaboren un plat d'abadejo sobre un llit d’ajoblanco de galera, amb una terra d’oliva, pètals de tomata confitada i aromes de ratlladura de taronja i herbes autòctones de les Terres de l’Ebre. Avui s'ha presentat el nou vídeo promocional, produït pels Films Nòmades, que és una acció derivada del Llibre Blanc del turisme gastronòmic, presentat fa gairebé un any i que defineix la singularitat de la gastronomia de la ciutat, identifica una vintena de productes i una seixantena de receptes. Aquesta actuació forma part del Pla de Sostenibilitat Turística en Destinacions ‘Tortosa, el passat és una aventura’, finançat amb fons Next Generation.
“Presentem un plat que recull la tradició i identitat, que combina els productes tradicionals: l’abadejo, amb els productes de la terra i l’entorn: galeres, ametlles, olives, tomata, taronja i herbes aromàtiques, i també amb elaboracions modernes: crumble, confit o ajoblanco”, ha manifestat l'alcalde, Jordi Jordan, que avui juntament amb la regidora de Turisme, Sònia Rupérez; els quatre cuiners que hi han participat Marc Duran, la Torreta; Christian López, Moments; Jordi Martínez, Cristal i Laura Garcia del Racó de Mig Camí, així com alumnat de l’Escola d’Hoteleria i el director del vídeo, Guille Barberà, han fet la presentació del vídeo.

En l'audiovisual es mostra com es va proposar a quatre cuiners locals i a l’escola d’Hoteleria del Dertosa crear un nou plat que reflectís aquesta identitat. Tots de forma conjunta van fer recerca i diverses sessions de treball en equip per acabar elaborant el plat. “Esperem que el sector de la restauració se’l faci seu i l’incorpore a la seua carta”, ha dit l'alcalde, que ha agraït la col·laboració als cuiners i a l'Escola d'Hoteleria del Dertosa. “Presentem un vídeo promocional d'un plat que deixa clara la riquesa de la cuina de Tortosa, una riquesa que ve lluny i que inclou tant productes d’horta, com de la costa de l’Ebre o de l’interior, amb la riquesa dels ecosistemes dels Ports i del Delta”, ha assenyalat la regidora de Turisme.
El nou plat és un dels actes de les Jornades de descoberta de la Ciutat que organitzem aquest pròxim cap de setmana en el marc de la celebració del Dia Mundial del Turisme, que es commemora el 27 de setembre i que enguany porta el lema ‘Turisme i transformació sostenible’. El nou plat encara no té nom i per posar-li nom a aquesta recepta la ciutadania pot fer arribar les seues propostes a turisme@tortosa.cat o emplenar la butlleta al tast del plat divendres al Casal Tortosí i, posteriorment, votar entre els noms seleccionats. Entre els participants que proposen un nom i els que votin se sortejaran dos sopars per a dues persones en un restaurant de Tortosa, un per cada tipus de participació.

Pel que fa a la celebració del Dia Mundial del Turisme el programa inclou més d’una trentena d’activitats del 26 al 28 de setembre i entre les quals hi ha rutes turístiques, navegació fluvial; exposicions, espectacles teatrals, i un parell de concerts, un en el marc de la programació de Joventuts Musicals i divendres s'ha programat el concert de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries amb la Cobla Reus Jove, que es va suspendre l’últim dia de festes de la Cinta per la pluja. Un concert que tindrà lloc al parc municipal Teodor Gonzàlez a les 22.00 hores.
- Podeu consultar tota la programació a www.tortosaturisme.cat.