Dissabte, 13 d'abril de 2024
És notícia

Tortosa celebra el Dia Internacional de la Llengua Materna recordant Gerard Vergés

Avatar photo
Els alumnes del Consorci per la Normalització Lingüística i la Biblioteca reciten poemes en diverses llengües

Aquest dimecres ha tingut lloc el primer acte oficial de la commemoració dels 10 anys de la mort de Gerard Vergés amb la celebració del Dia Internacional de la Llengua Materna a la Biblioteca Marcel·lí Domingo.

L’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, ha reivindicat la defensa de la llengua catalana tot dient que “hem de preservar la llengua del país entre tots i totes” i ha recordat que aquesta “juga un paper fonamental a les escoles”. A més, ha fet una crida al respecte i la tolerància cap a les altres comunitats lingüístiques tot dient que “tenim un riu de llengües i ho hem de celebrar perquè ens enriqueix com a ciutat”. En relació a Vergés, ha explicat a la ciutadania els actes imminents que es volen programar i ha destacat que “volem posar en relleu la seva figura des d’un punt de vista humà però, sobretot, literari”.

Per la seva banda, la directora de la Biblioteca Marcel·lí Domingo, Irene Prades, ha agraït als familiars de Gerard Vergés la seva assistència i ha recordat els “esforços de les biblioteques per preservar i difondre la llengua” tot recordant les diferents comunitats lingüístiques, com la de Bangladesh, que han estat discriminades al llarg de la història.

La presidenta dels Amics i Amigues de la UNESCO a Tortosa, Consol Sagrera, ha estat l’encarregada de llegir el manifest unitari del Dia Internacional de la Llengua Materna. Sagrera ha explicat que “les llengües maternes són el primer idioma que aprèn una persona després de néixer i són el llenguatge del cor”. Està demostrat que poder estudiar amb la teva llengua mare és una condició essencial per treure uns bons resultats a l’escola, però ha lamentat que “el 40% de la població mundial no té accés a la seva llengua materna”. Tot reivindicant les societats multiculturals i multilingüístiques com a vehicle de transmissió de la cultura i del coneixement.

A continuació, el periodista i director de la revista cultural Solstici, Quim Melchor, ha pronunciat una glossa cap a Gerard Vergés tot considerant-lo com “l’homenot més reconegut de la història contemporània de Tortosa”. Ha parlat de l’obra de Vergés passant pel seu primer poema, L’Ombra rogenca de la lloba, i acabant amb el darrer poemari de l’autor, El Jardí de les Delícies. Un poeta que admirava Ausiàs March i William Shakespeare i que també va traduir moltes obres de la literatura universal al català. Vergés va ser un escriptor tardà, ja que va publicar el seu primer recull de poemes quan tenia 51 anys però, per Melchor, “els seus fogons estaven fets per al foc lent i si haguera publicat cada any, no hauria estat el mateix Vergés”.

Tot seguit, la coordinadora del Consorci per la Normalització Lingüística a les Terres de l’Ebre, Esther Martí, ha excusat l’assistència del seu director, Jordi Duran, que es trobava a Amposta en un altre acte i ha reivindicat la campanya de la Queta impulsada per l’àrea de política lingüística del Govern de la Generalitat per tal de “demanar que la gent parli en català als nostres alumnes, que no els jutgin ni discriminin pensant que no són nascuts a aquí i que provin d’adreçar-s’hi en català”.

Finalment, els alumnes del CPNL i dels grups de conversa en castellà i en català de la biblioteca han llegit el poema Cofre Àrab, de Gerard Vergés, en diferent idiomes com: àrab, amazic, armeni, senegalès, gambià, turc, romanès, francès, holandès, argentí, castellà, georgià, pakistanès, turc, kurd, alemany, ucraïnès, lituà, anglès, català, xinès, rus o italià, entre d’altres.

L’acte també ha comptat amb l’acompanyament musical de la cantautora, Lia Sampai, que ha interpretat dues cançons.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

S’incendia un habitatge a Sant Boi de Llobregat

Notícia següent

Quatre ferits, entre ells un bebè, en xocar un cotxe i una furgoneta

Notícies relacionades