El pavelló firal de Remolins acull la VIII edició de la Festast, la fira alimentària bianual de les Terres de l’Ebre del 8 al 10 de novembre. La fira presenta una imatge totalment renovada que deixa enrere els antics expositors prefabricats de plàstic per incorporar-ne uns de fusta biodegradable, igual que es fa a la Fira Alimentària de Barcelona. Aquesta és una aposta personal de l’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, que vol que l’Ajuntament estigui compromès amb els ODS de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides, posant una especial atenció a l’àrea de Fires i Promoció Econòmica, com ja es va fer amb l’ExpoEbre. Així doncs, la Festast ha complert amb els ODS 2, 3 i 11 referents al consum de productes de proximitat i quilòmetre zero, una alimentació saludable i evitar el malbaratament dels aliments.
A més, en aquesta edició l’accés a la fira és gratuït per a tots els ciutadans, ara bé, si volen degustar els productes de pagament o participar dels tasts de vins i cava, han d’adquirir una copa i una polsera digital recarregable des del mòbil per anar a cadascun dels estands. Aquest servei ha estat gestionat per part de la Federació de Comerç Tortosa Més.
Divendres a la tarda es va fer l’acte inaugural de la fira que va anar a càrrec del delegat del Govern de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, Joan Castor Gonell, que va destacar que “les Terres de l’Ebre són un dels millors llocs per viure i també un dels millors llocs a on venir a menjar” i que “som el rebost de Catalunya i una terra rica en qualitat de productes”. Gonell va excusar l’assistència del conseller d’agricultura, que hauria d’haver estat l’inaugurador de la fira, arran de la situació de la Dana i va remarcar que “les Terres de l’Ebre tindran un paper important de cara a l’any vinent, quan Catalunya serà la regió mundial de la gastronomia”.
En el seu torn, la regidora de Fires i Promoció Econòmica, Sònia Rupérez, va destacar que “la fira ha comptat amb un total de 50 estands amb 80 marques de productes representades, un fet que suposa un 16% més d’ocupació que en l’anterior edició” i va recordar que “des de l’Ajuntament estem impulsant el turisme gastronòmic presentant el llibre blanc del turisme gastronòmic que ja es pot consultar a la web de Turisme de l’Ajuntament de Tortosa i que s’ha elaborat amb l’experiència de més de 40 restauradors de la zona”.
A continuació, les autoritats i l’inaugurador van fer una visita institucional a la fira per donar la benvinguda als expositors vinguts des d’arreu del territori per tal de donar a conèixer els seus productes i les últimes novetats del seu sector. És per això que parlem amb un dels expositors que ha estat present a la Festast des de la seva primera edició: l’estand de Xocolates CREO.
En Xavi Benet i la seva filla Cinta estan apilant les rajoles de xocolata CREO i de xocolata de garrofa al seu estand i ens expliquen que “la fira ha canviat molt i que, per ells, venir a la Festast és com tornar a casa, però cada dos anys”. Cinta Benet ens comenta que “venir aquí és una bona experiència perquè sempre ens podem retrobar amb els nostres clients de sempre que ens expliquen anècdotes vinculades a la nostra xocolata i això a la fàbrica no ho tenim”. En aquesta edició no pronuncien cap conferència, però sí que participaran en un maridatge de licors artesans i d’una sessió de ioga amb xocolata. La fira ha canviat de dates i això ha fet que es trobin a les portes de la campanya nadalenca, un dels moments de més alta intensitat per a aquests mestres artesans de la xocolata a la pedra i de cafè torrat.
Xavi Benet ens explica que “aquestes festes trauran al mercat una nova xocolata del 85% i del 90% procedents de diferents orígens que s’avançaran properament”. A més, hi haurà els ja habituals bombons i torrons que es podran adquirir amb algunes de les visites especials que es faran a la fàbrica durant el Nadal com, per exemple, amb la visita del Pare Noel. Finalment, els Benet ens donen la primícia que és possible trobar novetats vinculades a la xocolata CREO a nous obradors pastissers de la ciutat com, per exemple, Fresquet que aviat aixecaran la persiana al cor de l’Eixample tortosí.
I parlem també amb en Nando Romero, propietari dels restaurants Somiatruites i Taula de Canvis, que és el primer cop que ve a la Festast. Romero destaca que “el que més ens va sobtar van ser les casetes de fusta natural que li donen un aire molt modern, juvenil i agradable i que ha agradat molt a la gent. Nosaltres també tenim molt presents els ODS 2030 perquè no usem res de plàstic i que hi aposti l’administració és un gran què”. Romero aposta per tornar a la Festast d’aquí a dos anys i valora molt positivament la rebuda que han tingut alguns dels seus productes com la truita de baldana o la de formatges del país que els encoratja encara més de cara a la celebració de la regió mundial de la gastronomia de l’any que ve.
Però la Festast ha volgut anar més lluny i ser també una fira inclusiva i, és per això, que per primera vegada han convidat la Fundació Espigoladors del Prat de Llobregat, que enguany celebra els seus deu anys, i que es dedica a lluitar contra el malbaratament alimentari a través de l’aprofitament d’aquelles fruites i verdures que es descarten dels circuits comercials per qüestions estètiques i que serveixen per elaborar conserves vegetals o cremes de verdures. Ens ho explica l’Albert Moreno, d’És Imperfect, l’empresa d’inserció laboral de la fundació que ara mateix compten amb una trentena de persones en risc d’exclusió social treballant a l’obrador d’El Prat. A més, també destinen una part d’excedents dels camps a diferents entitats socials de Catalunya. Moreno està satisfet d’haver vingut per primer cop a Tortosa i l’aposta decidida de l’Ajuntament per aquest tipus de productes.
Una de les tradicions de la fira és l’espai del show-cooking a on es pot gaudir de demostracions d’alta cuina d’alguns dels principals xefs de restaurants amb estrella Michelin com Jeroni Castell de Les Moles, Ladis Aixalà de l’Arròs, Fran López del Villaretiro, l’Ada Perallada del Semproniana, el gastrònom Pep Nogué, Vicent Guimerà de l’Antic Molí d’Ulldecona o les germanes Gessamí i Clàudia Caramés del Meleta de Romer.
I és que la presentadora calera del programa Cuines de TV3, Gessamí Caramés, és el primer cop que participa activament amb un estand propi a la fira i està molt contenta d’aquest canvi de dates. És per això que han preparat tres degustacions especials que consisteixen amb un còctel amb sake de l’Ampolla, tres plats de tonyina, un aperitiu amb cabra de Rasquera, un brownie de garrofa i un pastís de formatge D.O. Terres de l’Ebre. Caramés destaca també que “el Festast és una festa i el públic ebrenc és molt engrescador per venir aquí a conèixer els productes que tenim a les Terres de l’Ebre”.
Productes com els que promou la Federació Catalana de Denominacions d’Origen Protegides (D.O.P.) i les Indicacions Geogràfiques Protegides (I.G.P.), presents a la fira, i que han dut a Tortosa la campanya “Enlairem les D.O.P. i I.G.P.” que havia de culminar amb uns vols captius amb globus aerostàtic que no s’han pogut acabar efectuant a causa de les ràfegues de vent que han impedit que s’enlairés.
Ahir a la tarda també es va fer la signatura del conveni entre l’Ajuntament de Tortosa i l’Associació de Celíacs de Catalunya per tal de garantir una atenció a aquest col·lectiu a tots aquells actes que s’organitzen des del consistori com els caramels sense gluten de la cavalcada de reis o les xocolatades infantils de les festes de la Cinta. Així com també dur a terme sessions formatives a les escoles, al Mercat Municipal o al gremi dels restauradors locals. La Festast també ha comptat amb actuacions de música en directe i de DJ’s al llarg de tot el cap de setmana i l’horari de la fira ha estat d’11:30h a 15:30h i de 18h a 23h