Divendres, 21 de juny de 2024
És notícia

“M. Ardan, gran viatger del segle XIX” arriba al Museu de la Mar de l’Ebre

Avatar photo

Després de passar pel Museo Nacional de Ciencias Naturales de Madrid i el Museu Blau de Barcelona, M. Ardan viatja a La Ràpita

Museu del Mar de l’Ebre, Sant Carles de la Ràpita. Font: Imatge extreta de la pàgina web del museu

L’exposició és una iniciativa del Museu de la Mar de l’Ebre i l’Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita, amb el suport del Museu de les Terres de l’Ebre.

El projecte M. Ardan de Xavi Mulet és un treball fotogràfic de ficció que s’alimenta de fonts literàries com les de Gustave Flaubert, Edgar Allan Poe, Jules Verne, Charles Darwin, H. G. Wells, Mark Twain o Stendhal. La creació d’aquest univers serveix a Mulet per fer un repàs detallat de la història de la fotografia, dels costums i els viatges entre 1851 i 1914.

Xavier Mulet (Barcelona, 1961), comissari de l’exposició, és llicenciat en Belles arts en l’especialitat de Fotografia, Cinema i Vídeo. Treballa en la producció, disseny i muntatge d’exposicions i exposa individualment des de 1994. De 2008 a 2011 va formar part de AtelieRetaguardia, plataforma de treball per a l’estudi i l’exercici del procés fotogràfic.

L’Exposició mostra part del llegat que va deixar Monsieur Ardan, pseudònim que utilitzava un desconegut explorador de la segona meitat del segle XIX, que va destacar també com a escriptor, dibuixant, poeta, botànic, i amant de la fotografia.

Mulet exhibeix i recrea una mostra d’alguns dels objectes, documents i fotografies recuperats després de l’incendi de la casa-museu de M. Ardan, Château d’Eau, a la Bretanya francesa. Per a la seva elaboració, ha treballat durant els últims 10 anys, recopilant materials i informació sobre aquest curiós personatge. La invenció de M. Ardan es converteix un pretext per a tractar temes com la recuperació d’autors desconeguts, les col·leccions privades precursores dels primers museus, l’evolució de la tècnica fotogràfica i la revisió de la història. Per a aquesta fi, Mulet utilitza tècniques fotogràfiques vuitcentistes com el col·lodió humit, els ambrotips i els ferrotips, així com diversos materials de fotogrames, cianotípies, retrats en paper, material gràfic i peces reals provinents de les seves expedicions: objectes personals, eines, materials volcànics, fòssils i mostres vegetals.

L’exposició s’inaugura a la sala d’activitats temporals del museu el divendres 4 de juny a les 19:30h, amb aforament limitat per ordre d’arribada. Serà visitable fins al diumenge 1 d’agost, i l’entrada serà gratuïta.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Bars i restaurants: oberts de 6h a 24h

Notícia següent

Diversió assegurada al Casal d’Estiu El Morell 2021

Notícies relacionades