La Ràpita commemora el 90è aniversari de la proclamació de la República

L’acte va comptar amb la conferència ‘Dones a la II República: un glop d’aire fresc’, a càrrec de la Doctora en Filologia Catalana, Montserrat Palau i Vergés

temps lectura-Temps de lectura: < 1 minut

L’Ajuntament de la Ràpita va commemorar, ahir al vespre, en un acte institucional, el 90è aniversari de la proclamació de la República, per reivindicar un moment cabdal per a Catalunya per la consecució d’altes quotes d’autogovern, l’aprofundiment democràtic i l’increment dels drets socials de les persones.

L’acte va començar amb un parlament de l’alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, qui va destacar com es va viure la República al municipi i la necessitat de crear una Generalitat republicana: “la política s’ha de fer en les persones i per a les persones, ara és el moment de fer créixer la llavor dels valors republicans que fa 90 anys va plantar aquell primer Govern republicà”. Després de mostrar el seu agraïment amb els assistents, Caparrós va concloure amb unes paraules del president Lluís Companys quan va proclamar, el 6 d’octubre de 1934, l’Estat català: “L’hora és greu i gloriosa. L’esperit del president Macià, restaurador de la Generalitat, ens acompanya. Cadascú al seu lloc i Catalunya i la República al cor de tots”.

En acabar, l’alcalde va cedir el torn de paraula a Montserrat Palau i Vergés, qui va destacar la figura de dones escriptores durant la República, com Mercè Rodoreda, Anna Murià, Dolors Monserdà o Rosa M. Arquimbau, entre altres, i la rellevància de l’associació cultural, literària i progressista: Lyceum Club de Barcelona. En la seva conferència, Palau i Vergés va fer referència a les lleis i als drets de les dones en la Segona República i va finalitzar amb un fragment de ‘El meu 14 d’abril’ de Maria Aurèlia Capmany: “Allí al davant, és a dir, davant de casa nostra, al juliol del 1936 els fidels de la República i les tropes militars sublevades van presentar batalla, com els antics combats a camp obert, a tota ultrança. No cal dir a favor de quins combatents posàvem nosaltres, el nostre esperit”.