L’Ajuntament de Tortosa organitza marxes exploratòries amb l’objectiu d’elaborar una diagnosi sobre la percepció de seguretat al carrer des d’una perspectiva feminista. Avui ha tingut lloc la primera d’aquestes marxes als barris de Remolins i el Rastre i en què han participat una vintena de dones representants de diferents entitats i col·lectius, que s’ha dut a terme amb el suport del col·lectiu Punt 6, una cooperativa de treball formada per arquitectes, sociòlogues i urbanistes.
“En primer lloc, hem fet un taller amb totes les dones participants i després hem sortit al carrer per dur a terme la part pràctica, per analitzar l’entorn des d’una perspectiva feminista”, ha explicat la regidora d’Igualtat i Feminismes, Mar Lleixà.
Les marxes exploratòries són una eina metodològica que a partir de l’observació, l’experiència directa i la participació de les dones permet fer una diagnosi i recomanacions dels espais urbans en la vida quotidiana. “És una forma d’incorporar la perspectiva de gènere en el disseny de les ciutats”, ha dit Lleixà.
Aquesta primera marxa exploratòria per analitzar l’espai urbà és una activitat que ha estat finançada pel departament d’Igualtat i Feminismes, l’Ajuntament ha previst organitzar altres marxes a la resta de barris de la ciutat. Així, la previsió és fer-ne també a Sant Llàtzer, el Temple, Centre i Nucli Antic i Ferreries.
Es tracta d’una acció que s’emmarca en el projecte de creació d’una xarxa per una Tortosa lliure de discriminacions i que són accions de prevenció recollides al Llibre Blanc de Prevenció i al primer Pla Nacional de Prevenció de les Violències Masclistes.