Les Terres de l’Ebre superen per primer cop el milió d’usuaris en transport públic

La línia exprés.cat Tortosa-Alcanar va registrar el 2019 fins a 420.000 viatgers

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
Imatge d'arxiu d'un autobús a les Terres de l'Ebre. ACN

Les Terres de l’Ebre van superar per primera vegada el milió d’usuaris en transport públic en els moviments interns l’any 2019. Segons dades del departament de Territori i Sostenibilitat, la demanda ha crescut de forma sostinguda a una mitjana del 12% i el creixement mig de la mobilitat en transport públic a la regió metropolitana ha estat d’un 3%. Entre el 2014 i el 2019 l’increment total ha estat d’un 75%.

Segons el departament, un dels motius és la línia exprés.cat (e3) Tortosa-Alcanar que el 2019 va superar els 420.000 viatgers. Les xifres les ha presentades el secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Isidre Gavín, en la Taula de Mobilitat de les Terres de l’Ebre, que s’ha reunit telemàticament aquest dijous.

El corredor de Tarragona també segueix incrementant passatgers a un ritme molt elevat sobretot a partir de la implantació de la T10/120. La situació es repeteix en el corredor de Barcelona, que l’any passat va tenir dos expedicions noves per sentit.

Efectes del confinament

A l’inici del confinament, es va ajustar l’oferta a valors d’entre el 10 i el 30% respecte el 2019. A partir de l’entrada en la fase 1 i successivament, es va anar recuperant el nivell d’oferta i actualment està entre el 80 i el 90%, en funció del corredor.

Pel que fa a la demanda, va ser gairebé inexistent en la Fase 0 del confinament i, paral·lelament a l’oferta, a partir de l’entrada en la fase 1 es va començar a recuperar. Actualment els valors es troben entre el 40 i el 60%.

En la reunió també s’ha presentat l’enquesta de mobilitat quotidiana a les Terres de l’Ebre, que pretén diagnosticar les necessitats reals de mobilitat per tal d’incorporar-les al proper Pla director de mobilitat.

Així, s’han fet 9.541 entrevistes, s’han recollit 28.974 desplaçaments realitzats en dia feiner i 3.178 en caps de setmana.

Tal com ha assenyalat el departament, del resultat de l’enquesta “es desprèn la necessitat d’implementar mesures que incrementin la quota del transport públic, que es situa en un 2,8% respecte al total de desplaçaments tenint en compte el conjunt de mitjans, inclosos els desplaçaments a peu”. L’ús del transport públic va créixer fins el 27,5% en els desplaçaments de les Terres de l’Ebre amb Barcelona mentre que es va utilitzar en un 9,6% respecte als desplaçaments a Tarragona

Així mateix, un 33,3 dels enquestats van manifestar que fan ús dels serveis de transport públic, mentre que el 66,7 van respondre que no en fan un ús habitual. Dels ciutadans que en fan ús, el 50% el van utilitzar per comoditat i perquè el seu preu és més barat que el vehicle privat.