Detecten un perillós projectil de la Guerra Civil al Pinell de Brai

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

Un home que passejava amb un detector de metalls es va trobar un projectil de 45 quilos de l’època de la Guerra Civil. La troballa ha tingut lloc al Pinell de Brai, a la Terra Alta. El passat 16 d’abril l’home passejava per la zona, en un paratge proper al camí de l’ermita de Santa Maria de Magdalena, quan va detectar un objecte que, pel seu aspecte, semblava un projectil d’artilleria.

Acte seguit, s’hi van desplaçar agents de la Guàrdia Civil i els especialistes TEDAX van confirmar que es tractava d’un projectil explosiu amb un calibre de 155 mm. El projectil va ser, amb molta probabilitat, llançat durant la batalla de l’Ebre, sense arribar a explotar.

Aquesta peça d’artilleria tenia un pes total de 45 quilos i conservava la seva espoleta, la qual cosa el feia encara més perillós. L’espoleta és l’element que inicia la càrrega explosiva en rebre, generalment, un impacte. Aquesta peça d’artilleria va ser probablement llançada durant la Batalla de l’Ebre i, per motius que es desconeixen, en impactar contra el terra, no es va activar.

Com que a la zona de la troballa hi havia molta massa forestal i no reunia les condicions òptimes de seguretat per a la seva detonació, es va procedir a la retirada i destrucció en una pedrera propera. Des del 1985 el Tedax de la Guàrdia Civil a Tarragona ha destruït 2.113 artefactes explosius procedents de la Guerra Civil, 602 dels quals s’han recuperat a la comarca de la Terra Alta.

Segons fonts de la Guàrdia Civil, és freqüent que els veïns que viuen a prop de les zones on es van lliurar batalles durant la Guerra Civil, trobin restes d’armes, municions i magranes. De fet, durant aquell mateix cap de setmana l’equip TEDAX va haver de intervenir novament a Gandesa després de la troballa d’una magrana de morter Valero de 50mm, i també va ser destruïda.