Deltebre aprova un nou contracte de servei d’aigua potable i de clavegueram

Aquesta licitació esdevindrà una concessió pont de cinc anys de durada que es projecta amb  l’objectiu de fer una inversió d’urgència

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

La sessió plenària municipal del mes de març de l’Ajuntament de Deltebre ha aprovat, amb  els vots favorables d’Enlairem i les abstencions d’ERC i del PSC, l’inici de la licitació d’un nou  contracte per al servei d’aigua potable i de clavegueram. Una proposta que s’eleva al plenari  després que, mesos abans, s’hagués resolt el contracte que vinculava l’Ajuntament de  Deltebre amb l’empresa concessionària fins a l’any 2034.

“Això suposa un pas ferm en el nostre objectiu de millora del servei d’aigua potable que  actualment reben els veïns i veïnes. Un objectiu pel qual fa anys que estem treballant i que,  de mica en mica, i amb molt de treball silenciós, comença a veure la llum per resoldre un dels  problemes i dèficits estructurals de Deltebre”, ha detallat Soler. Cal recordar que la  infraestructura hidràulica perd 7 de cada 10 litres que passen per la xarxa d’aigua potable.

 

Més enllà de la licitació, el plenari també ha aprovat reclamar, amb els vots favorables  d’Enlairem i les abstencions d’ERC i PSC, a la fins ara concessionària un import d’1.003.478  €, els quals són resultat de l’informe de l’estat de la xarxa d’aigua, i també de la liquidació del  contracte que unia les dues parts. Soler ha volgut agrair tota la feina dels serveis tècnics que  han conduït aquest procés, “el qual marca un abans i un rere un tema estructural”, ha  manifestat l’alcalde. La concessionària d’aquest servei, des de l’any 1984, és l’empresa  SOREA.

Per la seva banda, el portaveu d’ERC Deltebre, Joan Alginet, ja detallat que “aquesta és una  qüestió complexa que hem de saber mirar amb perspectiva, ja que inclou visions que són  purament tècniques i, malgrat que tenim la informació, es necessita temps material i de  capacitat tècnica”. En tot cas, Alginet ha afirmat que “és un escàndol que actualment tinguem  infraestructures d’aigua amb un rendiment del 30%”. 

 

Aquesta licitació esdevindrà una concessió pont de cinc anys de durada que es projecta amb  l’objectiu de fer una inversió d’urgència, a càrrec del nou concessionari del voltant de 900.000 €. Durant aquests anys també s’elaborarà un Pla Director d’Infraestructures Hidràuliques per  tal que, posteriorment, es pugui executar la renovació de la xarxa amb l’objectiu de passar de  maximitzar el rendiment.

Un dels altres punts destacats del plenari municipal és la liquidació econòmica del darrer  exercici. La ràtio d’endeutament, tenint en compte el préstec que se sol·licitarà, se situarà al  55%, lluny del 110% que és el màxim legal permès per la normativa. Altres dades del  tancament de l’any 2022 situen a l’Ajuntament de Deltebre amb un estalvi net del voltant de  1.1000.000 €, un romanent de tresoreria de 3.473.000 €, i un romanent de tresoreria ajustat  per a incorporació de despeses generals de 252.000 €. El període mitjà de pagament de les  factures als proveïdors és 4,66 dies.

 

El plenari també ha aprovat per unanimitat una proposta d’alcaldia, prèvia petició d’un grup de  famílies de Deltebre, per a la incorporació a escoles i instituts de Catalunya de personal  acompanyant a nens i nenes amb diabetis mellitus tipus 1.