El Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) ha renovat, per primera vegada, la totalitat del carbó actiu granulat (CAG) dels 14 filtres que l’ens té a la potabilitzadora de l’Ampolla. En total, s’han adquirit i substituït 2.240 m³ de carbó actiu granular d’origen mineral per un import de 2.778.240,00 €. La progressiva substitució del carbó es va iniciar el desembre de 2022 i s’ha finalitzat aquest dimarts, 8 d’abril.
Es tracta d’una actuació de gran rellevància, atès que és en aquesta fase del procés de potabilització que s’absorbeixen i retenen elements com partícules de pesticides, herbicides, metalls, detergents i olis, entre altres compostos. Així mateix, en aquesta fase també s’aconsegueix neutralitzar olors i sabors en l’aigua que, posteriorment, el CAT distribueix als 69 municipis i les 27 indústries consorciades de la demarcació de Tarragona.
A l’Estació de Tractament d’Aigua Potable (ETAP) de l’Ampolla, el Consorci té un total de 14 filtres de carbó actiu, dividits en dos semifiltres, que compten amb un llit de CAG d’un metre i mig, per on es tracta l’aigua amb l’objectiu de garantir-ne la potabilitat. Aquests es van inaugurar l’any 2008, amb una inversió inicial d’11,7 milions d’euros, finançats en un 85% per fons de cohesió europeus.
Des d’aleshores, el material s’ha sotmès a reactivació tèrmica en diferents ocasions per mantenir la seva capacitat d’adsorció amb la despesa econòmica i l’impacte ambiental que això suposava. En aquesta línia, Josep-Xavier Pujol, director gerent del CAT, ha detallat que “hem considerat necessari renovar el carbó actiu granulat atès que l’anàlisi de l’índex de iode —el mètode que ens permet avaluar-ne l’eficàcia— evidenciava que la capacitat d’adsorció del material començava a minvar després de més de 15 anys de servei i malgrat les reiterades reactivacions tèrmiques”.
Al seu torn, el president del Consorci, Marc Brunet, ha apuntat que “hem aconseguit revalorar un 20 % del carbó retirat, allargant la seva vida útil. Amb accions com aquesta, reduïm la petjada de carboni i evitem la generació de nous residus d’acord amb les nostres polítiques mediambientals. Alhora, reforcem la nostra voluntat de subministrar una aigua potable d’òptima qualitat”.
Tanmateix, el cap d’Explotació del CAT, Aleix Martorell, ha afegit que “amb aquesta inversió que supera els dos milions d’euros podem continuar garantint la màxima seguretat en la producció d’aigua potable davant escenaris extrems, com els que vivim darrerament, marcats per llargues èpoques de sequera i intenses riuades que provoquen grans variacions en la qualitat de l’aigua captada. Amb aquesta aposta per la renovació total del CAG, minimitzem qualsevol risc que pugui afectar a la caracterització de l’aigua alhora que assegurem una producció d’aigua potable de màxima qualitat”.
Sobre els Filtres de Carbó Actiu del CAT
Els filtres, instal·lats en el darrer tram del cicle de potabilització abans de la desinfecció per llum ultraviolada i la postcloració i, estan ubicats en una nau de 3.250 m² de l’ETAP de l’Ampolla. En aquestes instal·lacions s’hi troben 14 filtres de formigó armat de 100 m² de superfície amb 160 m³ de carbó cada un. Aquests estan dividits en dues parts, per evitar la creació de canals preferencials sobre la superfície de pas de l’aigua pel llit de carbó. Enmig de cada filtre hi ha un canal de repartiment, que té dues funcions: l’entrada d’aigua, que divideix en dos el cabal que entra a cada filtre, i la recollida de les aigües durant el contrarentat. L’aigua està en contacte amb el producte un temps aproximat de 10 minuts.
Entre els beneficis de l’ús de carbó actiu en el procés de potabilització destaca la reducció de compostos orgànics que poden ocasionar subproductes nocius per a la salut humana en la desinfecció amb clor, així com l’eliminació de metalls pesants o de contaminants emergents —com fàrmacs o productes d’higiene personal—, ocasionats per possibles contaminacions per abocaments difusos sobre l’aigua superficial del riu Ebre.