Dissabte, 20 d'abril de 2024
És notícia

Carles Luz: “Ampliarem el polígon de Gandesa perquè no queda ni un metre de sòl industrial”

Avatar photo

Arribem a l’equador del mandat, un mandat que ha estat marcat per la pandèmia de la Covid-19. Com valora aquests dos primers anys al capdavant de l’Ajuntament de Gandesa?

Aquests dos anys, com bé dius, han estat molt marcats per la Covid-19, que ha alterat tots els projectes que teníem a sobre de la taula perquè no s’han pogut materialitzar en les dates que teníem previstes. Tot i això, ens queden dos anys més per dur-los a terme. Evidentment, hem hagut de desplaçar recursos cap a qüestions que no teníem previstes per poder fer front a la pandèmia.

L’afectació en l’economia ha estat molt important. Què s’està fent des de l’Ajuntament per reactivar l’economia del municipi?

En el seu moment, vam fer una reducció de taxes i també vam eliminar-les per als establiments que van haver de tancar a causa de la pandèmia. Es va deixar més espai als establiments amb terrassa per a què poguessin ampliar-la, es van treure línies d’ajuts per als comerços que van haver de tancar, estem fent campanyes de promoció del comerç… En definitiva, vam fer tot el possible per tornar a la normalitat i que cap establiment es quedés sense ajut. Hem tingut molta sensibilitat amb aquesta qüestió i hem volgut estar al costat de tot el nostres teixit comercial.

Quins seran els projectes prioritaris a Gandesa per a la segona part del mandat?

El primer que hem de fer és continuar arreglant els carrers, alguns dels quals tenen la pavimentació i els serveis molt afectats. A més, tenim projectes que van en la línia de la millora de l’entorn del Balneari de la Fontcalda, amb la finalitat de poder-ho dinamitzar turísticament, no només a través de l’espai paisatgístic i de natura, sinó també les habitacions. Per tant, ajudarem a què hi hagi més llits per poder pernoctar a Gandesa i dignificar un espai que té una situació privilegiada i un entorn impressionant.

Hi ha altres projectes importants que tenen a veure amb l’estalvi energètic i la reducció de CO2, s’han de canviar equipaments vells per altres de nous que siguin més sostenibles a la biblioteca, a l’escola, al viver d’empreses… I, a més, tenim un projecte molt potent que és un espai test agrari per a la neteja del bosc i la prevenció d’incendis. Fem gestió forestal i de la fusta que s’extreu en fem estelles per fer funcionar els centres de calor. Aquest espai necessitarà una persona que es vulgui dedicar al pastoratge i unes cabres que pasturaran el sotabosc per tenir-lo net. A partir d’aquí, a banda de generar llocs de treball i fer prevenció d’incendis, tenim un projecte vinculat, que és l’ampliació del viver d’empreses i la instal·lació d’un obrador, entre d’altres, per a què la gent es pugui incoporar al sector primari a Gandesa, que és molt important.

La Comissió d’Urbanisme permet modificar l’edificabilitat i ús del polígon industrial de Gandesa. Això facilitarà la instal·lació del centre logístic de Freshly Cosmetics, entre d’altres. Què suposarà això per al municipi?

Es va fer una modificació per permetre la instal·lació de Feshly Cosmetics, per la seva tipologia d’empresa logística, que necessita més alçada per posar prestatgeries al magatzem, però això beneficiarà a tot el polígon industrial. Que Freshly s’instal·li al municipi de Gandesa acabarà donant aquelles possibilitats de treball a la gent del municipi i comarques veïnes. Ara mateix hi ha 50 persones treballant però hi ha una previsió a cinc anys vista de 50 llocs de treball.

Amb la instal·lació de Freshly, ja no hi ha un metre de sòl industrial al municipi de Gandesa i ara estem treballant amb l’Incasol per a l’ampliació del polígon en 16 hectàrees en una primera fase.

Els alcaldes de la Terra Alta i el Consell Comarcal estan estudiant com regular l’accés de vehicles i visitants a les zones de bany i espais naturals. Es va parlar de la possibilitat d’una taxa turística. Com està el tema?

Hi ha unes poblacions que estan més afectades, que són Arnes, Bot, Horta i Gandesa, que tenim uns paratges naturals que en els últims anys han detectat una massificació de visitants i la massificació no controlada és un risc. D’aquests quatre municipis, Arnes ja ha aprovat la taxa, Bot i Horta hi estaven treballant i Gandesa també hi està treballant però té una complexitat afegida en l’accessibilitat al Balneari de la Fontcalda. Hi ha dos accessos, un dels quals és responsabilitat de l’Ajuntament de Gandesa però l’altre està en el terme municipal de Prat de Comte, que és la via verda i, per tant, responsabilitat del Consell Comarcal. El fet que depengui d’administracions diferents ens està comportant un esforç més a l’hora de trobar una solució.

Com encaren la festa major d’enguany, tenint en compte la situació pandèmica actual?

Bé, pel que fa a mesures i restriccions, cada setmana hi ha novetats i, per tant, no sabem com estarà. Tot i això, la Comissió de Festes s’ha reunit per programar actes amb les restriccions que tenim actualment. Seran festes que intentaran mantenir viva la cultura perquè és un sector que ha quedat molt tocat. Tot el que sigui fer activitat en un espai a l’aire lliure, que el tenim, ho farem dintre de la mesura del possible. Sabem que a dos quarts d’una han d’acabar tots els actes però, tot i així, farem tot el que podrem, adaptant-nos sempre a les mesures que estiguin vigents.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Barcelona guarda un minut de silenci per l’atemptat del 17A

Notícia següent

Els espectacles pirotècnics ajornats per la Festa Major de Cubelles es traslladen a la vigília de la Diada

Notícies relacionades