La Ribera d’Ebre es vol convertir en un referent del videomapping de natura

El festival treballa amb les escoles d'art per convertir els alumnes en la base artística del certamen

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts
La Ribera d’Ebre vol ser referent a Catalunya en l’art del videomapping. Aquest mes d’abril i fins al 29 de maig se celebra la primera edició d’Ebre Lumen, un festival audiovisual que projecta imatges amb música en espais singulars dels 12 municipis de la comarca. El videomapping sobre edificis arquitectònics és un reclam turístic a moltes ciutats, però la singularitat d’Ebre Lumen és que les projeccions es fan sobre patrimoni natural, material i immaterial, vinculat al riu Ebre. El festival també vol incentivar la formació de nous creatius, amb tallers i entrevistes per a persones que vulguin introduir-se al sector. L’objectiu és que en l’edició 2022, els alumnes de les escoles d’art de la demarcació siguin la base artística del certamen.
El nou festival Ebre Lumen s’ha anat gestant des del 2018. Va sorgir dins de l’estratègia de dinamització turística de la comarcal amb la idea d’incloure “una activitat innovadora amb la tecnologia com a referent”. “Fa tres anys vam veure que el videomapping tenia un camí a testejar. Es feien sobretot en catedrals i aquí no en tenim, però a partir de diverses formacions dels tècnics, vam proposar fer-ho sobre el patrimoni que teníem, el natural, a partir del riu, la fauna i la flora”, ha explicat el comissari del festival, Albert Pujol.

Videomappejar la natura tenia riscos i plantejava “molts dubtes” perquè no és un element estàtic, canvia amb el temps i fa que la instal·lació també es vegi condicionada per la climatologia. “Era un valor i un risc, però vam trobar diversos creatius del videomapping que van decidir assumir-lo i s’ho van plantejar com un repte”, ha explicat Pujol. Es van fer proves i es va haver de desestimar fer-ne directament sobre el riu perquè l’aigua projecta la llum als laterals, amb un efecte espill, però se n’han preparat sobre el patrimoni natural que està vinculat a l’Ebre de cadascun dels pobles de la Ribera d’Ebre. “Alguns són més artístics, altres més experimentals, alguns juguen amb missatges clàssics de figures lligades als municipis i altres tenen més joc artístic amb els arbres de ribera, els embarcadors o els passos de barca, elements amb què es jugarà molt perquè ens diferencien com a comarca”, ha destacat el comissari d’Ebre Lumen.

“Hi haurà mappings que s’apropen als habituals perquè també volem fer un cert aprenentatge i pedagogia al voltant del món del videomapping”, ha assenyalat Pujol. Ebre Lumen aposta per la formació de nous creatius i s’han organitzat tallers professionals en línia oberts, però sobretot per a estudiants d’escoles d’art de la província, i s’han programat entrevistes especialitzades i projeccions a petita escala per a persones que vulguin introduir-se al sector. “Creiem que ha de ser la primera pedra de diverses accions de formació durant tot l’any perquè ens portin els videocreatius de l’edició 2022 en endavant”, ha demanat Pujol. Enguany s’hi podran veure obres de creatius visuals professionals de Catalunya, l’estat espanyol i també de països com Brasil, Colòmbia o Itàlia.

“Ens agradaria que hi hagi gent jove interessada a formar-se en videomapping i que siguin després els participants del festival, és el nostre gran objectiu”, ha dit el comissari. L’organització d’Ebre Lumen ha trobat tres artistes ebrencs que treballen el videomapping, d’Amposta, Ascó i Ginestar, però el festival vol ampliar la pedrera de visualists (videocreatius) a través dels estudis artístics que s’imparteixen al territori. Ebre Lumen s’ha alineat també amb altres festivals com Terres, Eufònic, i amb el Centre d’Art-Lo Pati d’Amposta per generar ‘un hub’ artístic i compartir sinergies.

Revulsiu turístic

Les projeccions van començar el passat cap de setmana a Móra d’Ebre i Miravet. Es fan cada divendres i dissabte a partir de quarts de nou del vespre, en diferents passis que tenen una durada de 8 minuts i per a grups reduïts d’unes 30 persones. La inscripció per assistir-hi es pot fer a la web del festival perquè l’aforament s’ha limitat per la covid. “Com es fa a l’aire lliure, juga molt a favor nostre”, ha destacat Albert Pujol. “El més bonic és la immersió amb la imatge i el so, i els grups de 30 permeten estar prop. Es va parir perquè fos obert per a centenars de persones, però no és l’objectiu ara. Ha estat un hàndicap, però també veiem que això dels grups reduïts té coses positives i no descartem que es quedi perquè és més immersiu. Com més prop del so i la imatge, més t’arriba a dins”, ha subratllat el comissari d’Ebre Lumen.

El projecte està subvencionat amb fons europeus del programa FEDER i amb un ajut dels Plans de Foment Territorial de Turisme, dins de les actuacions del projecte ‘Camí de Sirga, camí de riu’, que inclou també actuacions de manteniment, millora i promoció del camí que voreja el riu Ebre (el GR 99). Gemma Carim, presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, també ha destacat l’aportació econòmica dels 12 ajuntaments de la comarca que participen en el festival. El seu pressupost és de poc més de 90.000 euros.