Ecologistes demanen la paralització “immediata” d’un aparcament al Parc Natural del Delta de l’Ebre

L'equipament projectat a la platja de la Marquesa provocarà un impacte "greu" en espècies vulnerables i en perill

El Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans i Ecologistes de Catalunya (Gepec-Edc) ha demanat la paralització “immediata” de la construcció d’un aparcament al Parc Natural del Delta de l’Ebre. L’entitat té constància de les obres a Deltebre des del 4 de juliol, concretament a la platja de la Marquesa, la zona humida “més important” de Catalunya, i alerta de “l’impacte ambiental” que al seu parer tindrà. El pàrquing, que l’entitat calcula que tindria una hectàrea, cabuda per a 400 cotxes, serveis i enllumenat, es construeix en zona d’especial protecció per a les aus (Zepa) i en època de nidificació d’espècies vulnerables i en perill. Per això exigeix que “es reconsideri” la ubicació de l’equipament.
Segons Gepec-Edc, algunes de les espècies que nidifiquen al terreny “on ara mateix hi treballen màquines” per construir el pàrquing són el camesllargues, el corriol camanegre i algunes parelles de perdiu de mar, “en perill crític” a Catalunya. A banda d’aquestes espècies en concret, la zona és refugi i àrea de nidificació de moltes altres que el Parc Natural “hauria de protegir”.

L’entitat també lamenta que a Catalunya, “s’estan perdent” aquests ecosistemes d’aiguamolls, especialment els costaners, “justament per culpa de la pressió urbanística i d’infraestructures com podria ser aquest aparcament”. Un equipament, a més, que “atrauria moltes persones i vehicles” i “fragmentaria l’hàbitat de manera molt significativa”.

Finalment, els ecologistes informen que no descarten prendre “les mesures oportunes” per depurar “responsabilitats” dels impactes sobre l’espai protegit i sobre la fauna i la flora.