Deltebre habilitarà aparcaments de pagament a les platges de la Marquesa i la Bassa de l’Arena

El consistori preveu invertir aquest estiu 225.000 euros per crear unes 1.000 places en zones d'afluència turística

Aparcar a les platges de la Marquesa i la Bassa de l’Arena, a Deltebre (Baix Ebre), serà també de pagament per als usuaris que no siguin veïns dels municipi després de l’allau de turistes de la setmana santa passada.
El govern municipal té previst aprovar al pròxim ple la seva proposta per crear aquest estiu un miler de places d’aparcament en espais turístics, també específicament per a autocaravanes. Concretament, la idea passa per habilitar dos nous aparcaments regulats a les esmentades platges, amb unes 650 places, fent ús de terrenys cedits per particulars així com amb l’autorització de la Direcció General de Costes estatal. Deixar-hi el cotxe o l’autocaravana costarà quatre euros durant cinc hores, vuit durant tota la jornada.
El govern municipal de Deltebre vol evitar les imatges de llargues fileres de cotxe aparcats en camins i carreteres del Delta que es van viure durant la setmana santa passada davant l’increment massiu de l’afluència turística a les zones litorals del municipi. A diferència d’altres propostes, com la de Sant Carles de la Ràpita de regular l’accés al Trabucador, en aquest cas han optat per la creació d’aparcaments en les platges on es concentren principalment turistes i visitants entre l’1 de juliol i el 15 de setembre.

Així, a la zona de la Marquesa, s’habilitarà com a aparcament amb més de 400 places un espai de 8.000 metres quadrats dins del domini públic marítim terrestre. Principalment ocupant part del camí municipal de l’estació de bombeig de Pal paral·lel a la platja –que serà majorment de sentit únic- i un terreny particular pròxim, gràcies a un conveni de cessió a quatre anys i l’autorització pendent de Costes per poder habilitar l’espai com un circuit d’entrada i sortida.

A la Bassa de l’Arena, en aquest cas únicament a partir d’un conveni amb un propietari particular, s’habilitaran més de 200 places. Els espais d’aparcaments en aquestes zones turístiques seran considerats com a “zona groga”. Costarà uns quatre euros aparcar-hi cinc hores –també en fraccions de temps inferiors- i vuit euros les 24 hores. S’hi inclouen també les autocaravanes. S’instal·larà un parquímetre però es podrà utilitzar també una app mòbil per pagar.

L’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, creu que aquesta proposta de regulació i pagament –de la qual en quedaran exclosos els veïns que paguin l’import de circulació al municipi- no perjudicarà l’afluència turística a la zona. “Que una persona per venir a dinar i anar caminant fins la faroleta pagar quatre euros per estacionar el cotxe, que no vingui a veure el far o el Fangar, és que poques ganes té de venir. És una cosa molt simbòlica”, ha argumentat.

Espai per a autocaravanes

Precisament, les autocaravanes tindran també un nou espai habilitat específicament amb la tarificació de zona groga prop del nucli urbà i al costat del pont sobre l’Ebre lo Passador. Substituirà la zona del polígon industrial que va quedar fora de regulació. Disposaran de servei per carregar, descarregar aigües i wi-fi. El consistori ha aconseguit també una cessió per part de l’Incasòl i ja ha arranjat l’espai, amb la previsió d’instal·lar en breu la senyalització, el parquímetre i culminar l’espai contigu amb l’aigua i altres serveis.

El pla d’aparcaments estiuencs del govern municipal es completarà amb la reordenació de la zona verda d’aparcament del passeig marítim de Riumar –amb preus de fins a vuit euros també per les dotze hores regulades, tarifes que tampoc pagaran els veïns de la urbanització- fins a completar el miler de places previstes.

El govern municipal ha previst enguany invertir 225.000 euros i uns 200.000 l’any vinent per poder habilitar tots els serveis previstos en aquests espais. Segons els mateixos plans, el pagament permetrà amortitzar aquesta inversió al llarg de quatre anys sense repercutir directament el seu cost als veïns del municipi.

En aquest sentit, l’alcalde ha subratllat que els recursos provindran d’una modificació pressupostària, que ha d’aprovar també el pròxim ple, amb la qual s’utilitzarà l’estalvi acumulat per les arques municipals els últims anys per finançar les inversions després que el govern espanyol hagi aixecat les restriccions fiscals. Finalment, el consistori descartarà contractar el préstec previst d’1,69 milions i destinarà 2,7 milions del romanent per a les actuacions previstes.