Després de revalidar un tercer mandat al capdavant de l’Ajuntament d’Amposta, Adam Tomàs encara el repte d’executar un gran nombre d’inversions lligades l’anterior mandat. Parlem amb l’alcalde ampostí sobre aquests projectes, el futur econòmic del municipi i la situació d’Esquerra Republicana, el partit de l’alcalde.
Actualment, és també delegat del Govern a Terres de l’Ebre. Per què va decidir fer aquest pas?
És un orgull que pensin en tu, ni que sigui de forma interina o provisional. A ningú se li escapa que hi ha uns resultats que faran complicat que Esquerra estigui al govern. Potser aquests van ser un dels motius per dir que sí, l’interinatge. És una experiència. Intentarem tirar endavant tots els projectes engegats, tot i que no se’n poden engegar molts perquè el govern està en funcions.
És l’alcalde més important d’Esquerra al territori. Com veu la situació del partit en l’àmbit nacional?
Esquerra té 93 anys d’història i jo fa 21 que en soc militant. D’alts i baixos sempre n’hem tingut, com totes les formacions polítiques, i de totes ens n’hem sortit. No és la pitjor situació que hem tingut. És evident que s’ha de fer alguna cosa, però hi ha diferents opinions de què ha de ser i en quina intensitat. Crec que ens acabarem posant d’acord. Soc dels que pensa que no podem matar-ho tot perquè tenim actius importantíssims, tothom és necessari. En sortirem reforçats i hi posarem coneixement. M’han trucat de totes les parts i una cosa que he demanat és que no es facin bàndols.
D’altra banda, tenim 20 diputats, més de 300 alcaldies i som el partit amb més regidors a Catalunya. S’ha de posar en valor. El 2010 ens vam quedar en 10 diputats i no teníem cap alcaldia. Ara no és així i hem de fer valdre els nostres resultats.
Seria bo buscar un acord amb el PSC?
Esquerra Republicana ha quedat tercera. Per tant, els dos primers també tenen la responsabilitat de buscar acords. Tothom està centrant la mirada en què fa ERC, quan l’important és dir què fa Junts. Aquell que ha guanyat les eleccions pot buscar el suport del segon. La pregunta és què farà el PSC i Junts per entendre’s. Nosaltres volem fer valdre els nostres diputats i que ens serveixi per continuar construint el nostre model de país. Recordem que Junts ens va deixar sols i hem hagut de pactar moltes coses per tirar-les endavant. Estem acostumats a col·laborar. No em mullaré en els acords, sinó en el fet que seria contraproduent anar a eleccions. Tot i això, si anem a eleccions, no serà responsabilitat d’Esquerra. Serà de qui no ha trobat els suports.
“Soc dels que pensa que Esquerra no pot matar-ho tot perquè té actius importantíssims”
En l’àmbit municipal, com valora aquest primer any de mandat?
A vegades no som conscients del que fem perquè el dia a dia és frenètic. Quan t’asseus i fas un llistat, t’adones que portes més 16 milions en inversions, dels quals més de 6 són subvencionats. Fer inversions és complicat i fer-les subvencionades ho és encara més. El balanç és extremadament positiu. Hauríem pogut prendre molt de mal amb cinc regidors menys que el mandat passat, perquè havíem de tirar endavant els projectes amb menys massa política. Ho hem fet. L’últim trimestre veurem inauguracions com el pàrquing de l’hospital comarcal, la biblioteca, l’adjudicació dels quatre dúplexs del carrer Sant Roc, les cases del Castell, la caldera de biomassa… A més, fa vuit anys vam implementar coses recurrents com les subvencions a les estades d’estiu, al comerç, als autònoms, a les entitats culturals i esportives… Tot això ho mantenim. Hem incrementat un 250% el pressupost en cultura.
Amposta és un dels puntals a Terres de l’Ebre en recepcions de Next Generation. Com es troben aquestes inversions?
Tenim mig milió d’euros en el mercat municipal i en comerç. El projecte de rehabilitació del mercat s’està fent, espero que a l’octubre puguem inaugurar la biblioteca, el programa de gestió documental també s’està implantant, les cases del Castell estan adjudicades a una empresa i en el vaixell estem treballant la licitació per la gestió. Som el municipi de Terres de l’Ebre que tenim més projectes Next Generation.
Pel que fa a la reforma del col·legi de les Monges, ja té projecte. Quins tempos tenen previstos?
Crec que aquest projecte no el veurem aquesta legislatura finalitzat. És molt gran. Només la redacció del projecte l’hem adjudicat per mig milió d’euros. És el projecte amb més inversió de la ciutat i això implicarà que se’n vagi al voltant dels cinc milions d’euros. Tenim el finançament de l’Estat de tres milions d’euros, però l’Ajuntament haurà de fer una aportació extraordinària i tancar el fiançament. Per tant, no veig aquest projecte acabat, tot i que espero tenir-lo adjudicat el 2025-2026. Canviarà totalment el centre de la ciutat.
“La reforma del col·legi de les Monges canviarà totalment el centre de la ciutat”
S’afegeix als projectes com Lo Sindicat. Com està funcionant?
S’ha convertit en el centre de desenvolupament social i econòmic de la ciutat. Social perquè està vinculat amb educació. Al Fab Lab passen xiquets de sisè de primària per fer impressió 3D i desenvolupem un cicle formatiu de grau superior de disseny 3D, entorns interactius i videojocs. També tenim la formació professional dual. Pel que fa al vessant econòmic, hem ajudat a fer el procés de selecció a Ametller Origen, McDonalds, Burger King i altres empreses. Les coses no passen per casualitat, sinó perquè algú fa que passin. La política de llarg recorregut que vam tenir fa que Amposta sigui la ciutat de més de 20 mil habitants que més ha crescut el PIB. A més, tenim xifres d’atur històriques i des del 2015 fins ara som els qui més han crescut en l’índex socioeconòmic territorial. És fruit de la faena que estem fent i de les empreses.
El creixement polígon industrial de l’Oriola ha de tenir un fort pes en la millora d’aquestes xifres.
Hem fet millores als dos polígons i ara estem treballant en la finalització del polígon de l’Oriola. L’última fase d’urbanització no es va arribar a fer mai i queden voreres, pluvials, asfaltatge, clavegueres… Són 1,6 milions d’euros que estem treballant i ens agradaria tenir-lo tancat aquest any. Un cop estigui això, plantejarem l’ampliació. Pensa que en aquesta fase d’urbanització hi ha 700 mil euros destinats a portar el gas, un compromís amb l’empresa canadenca Premier Tech. La seua implementació havia de ser a principis del 2025, però s’està retardant per situacions macroeconòmiques. Tenim preparat tot el plec del gas per començar les obres.
Aquest creixement en dades macroeconòmiques també ha de venir acompanyat per una major oferta d’habitatge. Què tenen en marxa?
Estem al voltant de 23 mil habitants, gairebé 3 mil més que fa vuit anys. Això ha fet que hi hagi una pressió residencial molt gran. Dins de la negativitat que té, també té una part positiva. El govern anterior va preveure que Amposta el 2015 tindria 35 mil habitants i es va construir d’una forma desmesurada. Quan vaig entrar d’alcalde, hi havia al voltant de 500 habitatges buits. Fa dues setmanes, a Amposta es van vendre 104 habitatges en una setmana. Això és positiu. Volem que tots els pisos buits d’Amposta surtin al mercat, de venda o lloguer. Primer, perquè és necessari, i segon, perquè així evitarem situacions socials complicades com les ocupacions. No tothom ocupa pisos per a molestar la ciutadania, però en tenim algunes molt molestes.
A escala pública podem fer poques coses per donar cobertura a les necessitats ordinàries, però a les extraordinàries sí. Estem treballant convenis amb Hàbitat3, Sareb, l’Agència Catalana d’Habitatge o promoció pròpia. Fa un parell de mesos l’Ajuntament va adquirir quatre habitatges amb dret de tanteig i retracte.
“Un cop estigui feta la urbanització del polígon de l’Oriola, plantejarem l’ampliació”
Van tenir un creuament de declaracions amb el Consell Comarcal sobre el pagament del servei de recollida de residus. Han pagat una part, però no van poder aprovar el pagament del tractament de residus.
Estem al dia de pagament en tot allò que podem pagar al COPATE. Tenim consignats dos milions d’euros, però no pots pagar una cosa si no tens els costos efectius aprovats, que ho ha de fer el Consell Comarcal. Una part d’ells va passar-los fa dues setmanes, però hi ha els costos efectius del tractament de residus sense aprovar. Entre tots trobarem la fórmula de millorar aquesta gestió. No és un deute, és una situació administrativa.
Més enllà d’això, entre tots hem de traslladar a la ciutadania la necessitat de millorar la recollida. A Amposta estem estancats amb el percentatge de selectiva i ho hem de millorar perquè si no els costos seran ingents.
Plantegen algun canvi de model de recollida?
Una de les coses que es diu molt és el tema del porta a porta. Molts companys alcaldes em diran que, si no ho faig així, no ho aconseguiré. Segurament. Però crec que no podem posar-li les coses així a la ciutadania. Al final, què farem? Anirem dins de casa i li posarem la brossa dins de les bosses que toca? Vull provar per darrer cop mesures que ens ajudin a millorar-ho. Tenim el projecte dels contenidors intel·ligents, que els posarem a l’orgànica. No controlarem perquè es faci tot bé, però quan li dones una targeta a una persona li expliques com es fa. A més, volem crear la figura de l’agent cívic que ens ajudi. Farem tots els esforços possibles.
“Ens fem un fart de detenir persones i, tal com les detenim, surten. És un problema judicial, no de seguretat”
Han anunciat que es personaran com a acusació particular en els casos de delinqüents multireincidents. És un problema a Amposta?
Amposta no som en una bombolla aliena del que passa al món. Hi ha una situació complicada vinculada a temes socioeconòmics. Tenim un increment de fets delictius, no ho hem amagat mai. Tot i això, no estem en un nivell de valors absoluts més alts que altres municipis, sinó que estem per sota. Hem crescut perquè estàvem a nivells molt baixos. Ens fem un fart de detenir persones i, tal com les detenim, surten. Això és un problema més judicial que de seguretat. Hi havia un multireincident a Amposta que va delinquir 47 vegades abans d’entrar a la presó. Tenim les competències que tenim. M’he arribat a plantejar contractar seguretat privada en alguns moments i espais on hi hagués esdeveniments.
I no ho ha fet.
Perquè la Policia Local m’ha dit que no cal. El que m’han demanat és una partida extraordinària per hores extres dels agents i tenir més cobertura. Així s’ha fet. Per molt que siguem capaços de portar fets delictius, si la justícia no actua… D’altra banda, la justícia també pot dir que la llei no li permet actuar. El que hem de fer és un canvi de llei. La societat ha evolucionat i els tipus de delictes també. Per això, s’ha de modificar perquè no hi hagi impunitat sobre aquests fets.
Tot i que han pogut reactivar la zona blava amb Eyre, han de fer una nova licitació. Incorporarà canvis?
Algun canvi farem, però no molt gran. Fa 15 anys que es va adjudicar la zona blava i Amposta ha canviat molt. No vol dir que tot sigui de pagament. Hi haurà zones que les haurem de regular. Potser un espai no serà de pagament, però serà obligatori treure tiquet per tenir un màxim de dues hores. Per exemple, al pàrquing de l’hospital potser haurà de ser una zona regulada, no de pagament.