El Departament d’Agricultura ha iniciat els treballs per augmentar les mesures de prevenció d’incendis de les muntanyes de Tivissa (Ribera d’Ebre), una zona històricament castigada pels focs. S’obriran 7,19 quilòmetres de nous vials de camí forestal i es milloraran diversos trams del camí del barranc de Picamoixons, Llosanques i Valliplana per donar accés als vehicles terrestres d’extinció a tota la zona nord de l’espai PEIN del Tossal de Montagut. Tres dels accessos als vials es tancaran durant la nidificació de la parella d’àguiles cuabarrades de la zona. L’actuació té un cost de 73.031 euros que licita i contracta Forestal Catalana. Els treballs van començar el 2 de febrer i estaran llestos en dos mesos.
Els treballs s’han consensuat amb diferents unitats operatives i tècniques dels Bombers de la Generalitat i contribuiran a protegir l’alt valor natural de la zona. Com s’ha recomanat en els tràmits d’avaluació ambiental pel Servei de Biodiversitat de Territori i Sostenibilitat, es tancaran 3 dels accessos que tindrà el nou vial per limitar el pas i no afectar l’època de nidificació de l’àliga cuabarrada.
Les Terres de l’Ebre és una de les zones de Catalunya amb un perill d’incendi més elevat i ho és especialment en aquesta part meridional del terme municipal de Tivissa, on s’han produït històricament grans incendis amb condicions meteorològiques de subsidència i amb grans zones amb continuïtat de combustible per l’abandonament de la gestió forestal, les pastures i els conreus.
El Perelló, l’Ametlla de Mar i Tivissa són municipis d’alt risc d’incendi forestal amb importants vents de nord i el vent nord-oest. Les zones d’actuació estan incloses dins el Perímetre de Protecció Prioritària (PPP) Muntanyes de Tivissa-Vandellòs-Pradell i representa 56.286 hectàrees. Des de l’any 1967 han cremat en aquesta zona més de 5000 hectàrees. L’abandó de la majoria de conreus i masos que hi havia a la zona van facilitar que proliferin els matollars i no se n’ha fet aprofitament agrícola, ni noves zones urbanes o d’interès forestal, per la qual cosa és molt escassa la xarxa viària apta per a camions d’extinció.
L’any 2014 hi va haver un foc de 900 hectàrees originat per un llamp a la zona nord d’on es fan els nous vials. Va estar actiu diversos dies perquè l’escassa xarxa viaria va ser un limitant per extingir-lo de forma “ràpida i segura”. El 10 de juny de 2019 a la zona sud de l’actuació es va produir un foc de 230 hectàrees causat per la crema de restes d’esporga. La disposició d’accessos ràpids a la zona l’any 2019, i el fet d’haver efectuat treballs silvícoles previs en zones estratègiques va limitar que el foc s’estengués pel flanc esquerre i que tingués una afectació “molt inferior a la potencial”.
Els nous vials es construeixen en una zona intermèdia entre els punts d’aquests dos incendis, un espai on un foc tindria unes condicions de propagació favorables i un potencial de milers d’hectàrees forestals.