Adam Tomàs: “Hem passat de ser la ciutat on ERC tenia més regidors a ser la ciutat més gran que té ERC a tota Catalunya”

temps lectura-Temps de lectura: 4 minuts

L’alcaldable d’ERC a Amposta, Adam Tomàs, va revalidar la majoria absoluta obtinguda als comicis del 2019 a les eleccions d’aquest diumenge 28 de maig. Tot i haver disminuït 5 regidors, des de la formació fan un balanç positiu dels resultats electorals i es preparen per continuar la transformació del municipi. El candidat republicà ha atès a La Ciutat per fer una valoració de la confiança que els ha dipositat la ciutadania per tercer mandat consecutiu.

 

Després de les eleccions del passat diumenge, quin balanç fan dels resultats?
Bé, estem satisfets perquè ens hem quedat a una cinquantena de vots del regidor número 12, per tant, la majoria és molt sobrada i això ens permet continuar tirant endavant tot allò que li hem promès a la ciutadania. És cert que esperàvem entre 12 i 14 regidors, però potser no vam ser conscients de la situació general de la ‘marca’ d’Esquerra que hem vist com arreu de Catalunya, a les grans ciutats sobretot, ha provocat molts moviments, com a Lleida o Sant Cugat. No obstant això, pensem que a Amposta hem aguantat, ens hem convertit en la ciutat més gran on ERC té una majoria de tota Catalunya i crec que això és mostra de la resistència que hem tingut. També, crec que la foto ens situa en una normalitat com la del 2015, sabíem que no era normal que el 2019 tinguéssim 16 regidors ni que Junts en tingués només 1; per tant, segurament, ara hem tornat a aquella situació del 2015 perquè és exactament la mateixa: tornem a tenir un 46% de vot i Junts ha tret un 29%. Per tant, satisfets de mantenir la majoria absoluta.

 

És a dir, ja contemplaven la pèrdua d’alguns regidors?
Nosaltres teníem claríssim que baixaríem, però el que volíem era baixar el menys possible i sobretot mantenir la majoria perquè aquesta campanya ha sigut molt dura, han repetit per activa i per passiva que si no teníem majoria absoluta, es faria un govern alternatiu. Era el que més ens preocupava, no poder seguir amb les polítiques que havíem tirat endavant els darrers anys i, principalment, les propostes que fèiem a la ciutadania. Ens sentim molt avalats per tirar endavant el programa electoral que vam presentar a la ciutat perquè, al final, som la força més votada amb diferència respecte als resultats de la segona formació. És cert que la diferència ara no és tan gran com la que teníem, però mantenim un cert marge de solvència i això ens ajuda.

També, vam perdre la decisió de fer una campanya neta, de no entrar en el cos a cos, no respondre als insults o les mentides que s’estaven dient; i potser en algun moment podríem haver ensenyat una mica més les dents, però no ho hem fet. Vam pensar que el model amb el qual ens sentíem còmodes era explicar el nostre projecte i la ciutadania ens ha avalat. Estem contents, hem passat de ser la ciutat on ERC tenia més regidors a ser la ciutat més gran que té ERC a tota Catalunya, crec que és l’única gran ciutat, de més de 20.000 habitants, que té majoria absoluta. Per tant, continuem sent referents i hem rebut les felicitacions de tothom. Bàsicament, el que més em feia patir era tenir la comoditat suficient per poder desenvolupar el nostre projecte. Ara queda fer el cartipàs i veure com organitzem totes les regidories i, d’alguna manera, retornem a aquesta normalitat que, davant del panorama nacional, segurament, és la dinàmica que hi ha.

 

Ara s’enfronten al tercer mandat consecutiu i poden mantenir polítiques de continuïtat. Quines seran les prioritats a partir d’ara?
El que hem explicat a la ciutadania, explicar tot el que tenim pendent, hi ha moltíssimes coses al programa electoral i la idea és, de cara al juliol, transformar el programa electoral en un pla d’acció municipal; aprovar-lo al Ple i una vegada estigui aprovat, anar ‘restant’ coses de la llista any rere any. I confiem en un grau de compliment elevat. A nivell més particular, podríem parlar d’acabar l’Escola de les Monges, l’Escola d’Art, de tirar endavant el projecte sostenible que tenim quan arribi el vaixell de l’Eurovelo, el gimnàs del Col·legi Soriano Montagut, el carrer Miralles… avui, per exemple, s’iniciaven unes obres importantíssimes -amb inversió d’1 milió d’euros- de millora dels carrers del Grau, per tant, estem en període de licitació; també acabar el Parc dels Xiribecs, el pàrquing de l’Hospital, tirar endavant la Unitat de Medicina Esportiva… Tota una sèrie de projectes que tenim engegats i que, ara, durant els pròxims quatre anys cristal·litzaran i aconseguiran allò que fa temps que esmento: és una transformació d’Amposta en què ja fa vuit anys que s’està treballant.

 

I amb aquesta majoria absoluta podran començar a governar sense necessitat de pactes amb altres formacions.
Correcte. Ara, hem començat a treballar l’arribada del gas al polígon de l’Oriola, el compromís amb què vam arribar amb la multinacional canadenca Premier Tech per crear 75 llocs de treball, estem pendents també de la finalització de la urbanització del polígon i la seva ampliació. Tenim tantes coses engegades que tenim garantits dos anys de feina.

Simplement, volem agrair a les més de 4.000 persones que ens han retornat aquesta confiança, la majoria absoluta per tercera vegada consecutiva. No és fàcil fer majories absolutes a una ciutat ja de 22.000 habitants en aquests dies en què la comunicació és immediata, a través de xarxes socials, i corren moltes vegades ‘animalades’, que afecten la credibilitat de la ciutadania. Per tant, aquesta majoria absoluta encara està més avalada per la situació actual en termes de confiança ciutadana.