Dissabte, 20 de juliol de 2024
És notícia

Adam Tomàs: “L’aposta per la sortida de l’AP-7 donarà més competitivitat als polígons”

Després d’una majoria absoluta històrica a les eleccions del 2019, el republicà Adam Tomàs ha tornat a revalidar l’alcaldia d’Amposta aquest 2023 per tercer mandat consecutiu. El batlle fa una valoració de la situació econòmica, sociocultural i turística del municipi i planteja les principals línies de treball que marcaran aquesta legislatura, conjuntament amb els grans projectes que es duran a terme.

 

Fa un mes que va revalidar l’alcaldia d’Amposta per encarar un tercer mandat consecutiu. Aquestes primeres setmanes han estat plenament de continuïtat o s’han començat a impulsar noves actuacions?
És una sort renovar perquè tenim l’opció de continuar amb allò que estàvem fent. Ara acabem de constituir els organismes autònoms, aquesta mateixa setmana hem fet un ple extraordinari en què hem nomenat els grups municipals a l’Hospital Comarcal, a l’empresa de serveis municipals, la fundació que gestiona la residència de gent gran i també hem creat les comissions informatives i hem establert els diferents membres. Lògicament, pel que fa al dia a dia, continuem amb aquells projectes que vam explicar en campanya electoral. Estem començant a treballar el Pla d’Acció Municipal, convertirem les 150 accions del nostre programa i passaran el dia 31 de juliol pel ple ordinari. Al PAM es contemplen molts projectes que estan iniciats i també molts nous.

Bàsicament, continuem amb l’enderroc de l’antic col·legi de les Monges, que és on s’ubicarà l’Escola d’Art, que era un dels projectes insígnia del govern; si tot va bé, aviat, el mes vinent, podrem tenir a Amposta el vaixell que està vinculat als Fons Next Generation; la setmana passada, el Consell Comarcal va adjudicar les obres inicials per tirar endavant un projecte de Fons Next Generation molt important que és l’Eurovelo 8, que travessa Amposta per la carretera vella de Freginals; hem adjudicat les obres -per 1 milió d’euros- sis carrers del Grau, que els canviem totalment i els farem de prioritat invertida i canviem els serveis de clavegueram, aigua potable… i els farem tots empedrats; i estem a punt d’iniciar l’obra de remodelació de la façana exterior, de les reixes monumentals i del Museu de les Terres de l’Ebre; i anem fent el seguiment de tot plegat. Eren projectes que estaven a la màquina i en poder continuar a l’Ajuntament no hi haurà cap canvi.

 

En el marc d’aquesta continuïtat, es mantenen 4 àrees de gestió. Quines seran les principals línies o estratègies a seguir aquest mandat fins al 2027?
En educació, estem treballant en l’àmbit d’educació 360, és un model d’educació que significa que a qualsevol espai on som, eduquem; siguin estades d’estiu, activitats extraescolars, etc; en tot allò que fem hi ha una interrelació amb els centres educatius. També, estem treballant en el creixement dels estudis universitaris, amb la URV i EUSES, a veure si podem anar més enllà dels estudis que tenim actualment d’activitat fisicoesportiva i pràctica de l’esport. I, evidentment, en l’àmbit de formació professional, intentar millorar tot allò que passa a les Terres de l’Ebre, i l’Escola d’Art que s’instal·larà al Col·legi de les Monges, que ens permetrà ampliar l’oferta de cicles formatius.

En l’àmbit de cultura, estem preparant el DeltaChamber Music Festival. A més, treballem en el Casal de la Cultura, que és un dels projectes que va guanyar els pressupostos participatius de l’any passat i ja tenim una possible ubicació, i el compromís era destinar-hi 50.000€ per tirar endavant un espai on puguin conviure totes aquelles entitats, com Panacota, Samfaina, els Gegants, els Castellers… que puguin compartir un espai cultural a la nostra ciutat; és un dels projectes més potents per aquesta legislatura.

En polítiques d’ocupació i empresa continuem treballant. Per exemple, la implantació de Burger King a Amposta, el desplegament del gas al polígon de l’Oriola per poder garantir la implantació de Premier Tech o la recent notícia que el Govern de la Generalitat aposta per aquesta sortida de l’Autopista AP-7 també donarà més competitivitat als polígons i genera més responsabilitat per fer-los créixer. Al final, les infraestructures són una de les qüestions que més ens reclamaven els ciutadans i, per tant, si en 5-6 anys hem de veure fer realitat aquesta sortida, doncs haurem d’estar preparats des dels polígons.

Precisament, com s’està desenvolupant el creixement del Polígon de l’Oriola? Es troba en vies positives l’acord amb la multinacional canadenca?
És molt positiu. La setmana passada es va vendre una altra parcel·la de 10.000m2 a una de les empreses auxiliars que s’implantaran per donar suport a Premier Tech. Nosaltres ara hem de tancar la urbanització, això sí, perquè no està acabada l’última fase i ha d’acabar d’arribar el gas. I, després, començarem a treballar en la seva ampliació. Ens esperen 4 anys de molta feina urbanística, bàsicament, perquè les polítiques empresarials són de llarg recorregut i hem estat durant aquesta legislatura i l’anterior intentant captar i vendre les parcel·les que teníem, queda molt poca cosa, i ara ja comencem a veure les implantacions.

 

La millora de l’ocupació va acompanyada de l’habitatge al municipi. Com es millorarà el Parc d’Habitatge Públic?
Aquesta mateixa setmana vam tenir una reunió amb una empresa amb la qual vam acordar que comprés un bloc de pisos i que el posés a disposició municipal per crear habitatge públic. Nosaltres fem alguna promoció, però principalment tenim acord amb empreses, grans tenidors, entitats bancàries, i blindem el preu de lloguer a canvi de garantir el seu cobrament. És un win-win, guanyem nosaltres perquè aconseguim limitar el preu de lloguer, que ara està disparat perquè hi ha pocs pisos disponibles a la ciutat, i l’empresa que els posa disposició de l’Ajuntament a preu públic sap que pagarem segur, assumeix poc risc, per tant, i garantim que els pisos quedaran en les mateixes condicions inicials. 

Ara estem treballant en aquesta línia i també tenim agendada una reunió amb la directora de l’INCASOL i tenim algunes propostes per tal de fer promocions públiques. Això ho hem de fer, no només nosaltres com Ajuntament, sinó de la mà de la Generalitat i de promotors privats. Aquesta legislatura hem d’aconseguir que tot el parc d’habitatge que ara està buit, surti del mercat i intentar fer petites promocions municipals.

 

En l’àmbit esportiu, grans projectes com el gimnàs del Col·legi Soriano Montagut o la Unitat de Medicina Esportiva, com s’impulsaran?
La Unitat de Medicina Esportiva pràcticament ja està enllestida, ara s’està buscant la plaça de coordinador, estem en procés de selecció de qui haurà de coordinar tot el projecte. Comptem amb una subvenció de 80.000€ de la Diputació de Tarragona i 500.000€ de l’Institut Català de Finances per fer la inversió necessària i, per tant, això serà una realitat en breu. 

També, és important el projecte del gimnàs del Soriano Montagut, és un conveni amb la Generalitat de Catalunya. Hem de parlar amb la nova consellera d’Educació, l’Anna Simó, que ja vam fer una trucada i va emplaçar-nos a una trobada per poder-ho tirar endavant; des de l’Ajuntament ja tenim el finançament disponible i faltarà la part de la Generalitat per començar a licitar l’obra. Després, hi ha un altre projecte vinculat a l’esport que és la Residència d’Esportistes, que també estem parlant amb la Generalitat de Catalunya perquè faci un cofinançament, i serà una realitat aquesta legislatura.

 

Per tal que es puguin dur a terme, estan treballant ja en els nous pressupostos per l’any vinent? Quina és la situació econòmica del municipi ara mateix?
Més que de cara al 2024, per tota la legislatura. Ara mateix, estem fent un plantejament per fer una operació de préstec per finançar el màxim d’inversions possible, pensant en tot el mandat, i anar fent disponibilitats parcials d’aquest préstec, que és molt ambiciós perquè, al final, cada any acabem amortitzant al voltant de 6 milions d’euros ordinàriament, 7 si fem alguna extraordinària. Per tant, això vol dir que anirem endeutant-nos a mesura que anem amortitzant el préstec per poder garantir les inversions. La idea és fer un gran préstec aquest primer any, ens situaríem al voltant de 10-12 milions d’euros, que intentarem demanar el màxim de carència possible, i després anar fent disponibilitats en funció dels projectes que aprovem; però sabent que comptem amb els diners des del primers anys.

 

De fet, es va anunciar fa uns dies que l’Ajuntament ha atorgat 88.500€ a diferents projectes de lleure infantil i juvenil per aquest estiu. És un compromís, una aposta per la joventut local?
És una de les actuacions de les quals més orgullosos ens sentim, especialment, pel canvi de model en les estades d’estiu. Abans, l’Ajuntament acabava fent la competència a entitats esportives o empreses que es dedicaven a fer activitats de lleure, i vam decidir canviar el funcionament per tal que, a canvi de rèdits o clàusules socials, poguéssim impulsar una línia de subvencions i valorar projectes conjunts. Aquest sistema ha permès que es pugui unir una acadèmia d’idiomes amb la Unió Atlètica del Montsià, per exemple, que es va fer l’any passat, i eren estades d’atletisme en anglès. Aquest plantejament compartit està funcionant molt bé, s’han presentat projectes molt xulos i això ha afavorit que 1.060 xiquets i xiquetes poguessin gaudir de les estades d’estiu i a un preu més baix del que oferirien normalment les empreses i entitats, perquè les activitats estan subvencionades per l’Ajuntament. 

Però, sobretot, és la gran quantitat d’oferta que permet oferir a la ciutadania; és un model que encaixa molt bé i que ens agrada molt. A més, demanem que han de garantir que s’incloguin nois i noies de serveis socials i amb necessitats educatives especials amb aquests recursos també possibilitem que les empreses i entitats puntuïn més per subvencions.

A més de millorar serveis per la ciutadania, quines altres accions s’impulsaran per assolir la transformació econòmica i sostenible que es vol fer del turisme al municipi?
Amposta està creixent, tenim un nucli turístic que és indiscutible que és el Delta, Poblenou i Eucaliptus, per exemple. Però, també, és cert que a nivell urbà oferim rutes per les cases modernistes, per la Castellania, expliquem la façana fluvial… Ara tot plegat està prenent forma en l’àmbit del psicoturisme, amb la Val de Zafán, que la Diputació ja fa acceptar el projecte d’aquesta via que ha de baixar des de Tortosa, passant per Amposta i arribant a La Ràpita; també l’Eurovelo, que entrarà pel Pont penjant i anirà cap a Freginals, per l’interior de la comarca, que també és una via ciclable. Per tant, hi haurà un turisme fluvial, explicant la Batalla de l’Ebre i el seu pas per la Torre de l’Algarroba, la maniobra de distracció; i estem creant un producte turístic molt singular, sostenible i del qual ens sentirem molt orgullosos quan estigui implantat. Encara queden un parell d’anys fins que estigui acabat, però estem molt satisfets.

 

Com s’està donant continuïtat al projecte de la façana fluvial?
És un projecte dinàmic. Vam començar per la descàrrega, per l’enclusa que hi ha a l’entrada del Castell i vam anar baixant fins a la zona del pont i el poador. Vam redactar ja fa temps el projecte de recuperació de la capella de Santa Susanna, el tenim damunt de la taula, pendent d’aconseguir alguna subvenció potent, per poder posar nosaltres l’altra part. La façana fluvial és un espai molt viu i tenim anys al davant per anar-la recuperant i posant-la atractiva, perquè el terme d’Amposta al llarg del riu és molt extens. 

 

Amb la voluntat de millorar la gestió, precisament, han incorporat una nova figura al govern com és el gestor de subvencions i programa.
Hem sigut capaços que l’Ajuntament estigui gestionant en aquests moments 16 milions d’euros en subvencions i pensem que el 2015, quan vam entrar l’equip d’ERC a govern, el màxim històric que s’havia gestionat eren 6 milions d’euros; i això implica bàsicament fons Next Generation, fons vinculats a polítiques d’ocupació, a cultura, altres inversions… i vam pensar que seria òptim que una persona s’encarregués d’aquesta àrea. S’encarregarà de fer el seguiment de tot plegat i, també, de la preparació de tota la documentació per fer noves sol·licituds. Per exemple, va preparar l’expedient per presentar la subvenció de la nova llar d’infants que volem fer al barri de les Quintanes. 

De la mateixa manera, hi ha un altre càrrec eventual que s’encarrega de la contractació, perquè ens hem vist molt superats en qüestions de contractació d’obres, concursos públics i licitacions de projectes. 

Crec que és absolutament necessari i estem dins els límits legals, perquè Amposta com a ciutat de més de 20.000 habitants en pot tenir fins a 7 càrrecs eventuals. S’havia de fer per no col·lapsar l’Ajuntament i que fos estructuralment no tenia sentit, perquè si d’aquí a 4 anys entra un altre equip de govern i considera que no necessiten el càrrec, es podrà obviar; en canvi, si el trèiem com a plaça de funcionari, un altre equip de govern, l’hauria d’assumir també.

 

Els altres càrrecs inclouen un adjunt de premsa i protocol i un representant de Poblenou i Nuclis Aïllats. Com facilitaran la governança aquestes posicions?
Ja teníem el coordinador d’obres i serveis, que és la persona que s’encarrega de liderar aquest àmbit de l’Ajuntament; hi havia la cap de premsa, que gestiona la comunicació, i hem creat aquest adjunt perquè hi ha moltes coses que comuniquem, per exemple, a través de les xarxes socials que han anat creixent i diverses àrees pagaven a una persona concreta, i vam pensar que, en lloc de tenir-ho externalitzat, era millor aquesta figura que s’encarregués de les noves tecnologies i comunicacions digitals. Ens acabem estalviant els diners per una banda i fem contractació interna.

També, el responsable de Poblenou del Delta sempre havia sigut un càrrec electe, però des d’Intervenció se’ns va demanar que a partir d’ara fos eventual i així ho hem designat.

I quant a la configuració del cartipàs municipal, com es van distribuir les regidories tenint en compte que tenien 5 regidors menys que el darrer mandat?
La distribució ha estat fàcil perquè, afortunadament, tenim perfils que encaixen molt bé en certes àrees, com Marc Fornós a Esports o Inés Martí a Cultura; i, a més, alguns membres ja feia temps que volien altres responsabilitats. Per exemple, Inés Martí ha agafat Turisme i Fires. Hem distribuït les àrees en funció de la normalitat que dona una majoria d’11 regidors que, al final, de la mateixa manera que vam ampliar als 16 regidors, tot i que durant molts anys l’Ajuntament havia estat organitzat amb 11, i vam crear la regidoria d’Atenció Ciutadana, que abans no existia, perquè teníem una persona perfecta pel càrrec; ara tot això s’ha retret i ha quedat un cartipàs molt potent.

 

Altres canvis destacats han estat que Núria Marco passa a ser 1a tinent d’alcaldia i Ramon Nadal s’estrena com a regidor i com a 2n tinent.
Al final, són persones joves, noves incorporacions i el fet de tenir una portaveu dona, en certa manera, situa l’alcalde i la primera tinent d’alcaldia en aquesta posició de paritat, que des d’Esquerra Republicana també intentem treballar perquè sinó només som els homes qui ocupem càrrecs de decisió. Sobretot, també, pel tema de la joventut i que són dues persones molt compatibles entre elles i amb la resta de l’equip hem de fer perquè els nous membres que entren al partit es vagin formant al govern. Crec que ha estat una decisió encertada.

 

En el seu cas personal, no ha decidit assumir cap altre càrrec o alguna regidoria.
L’alcaldia ja dona prou feina i, també, la incorporació de Miquel Subirats, com a responsable de règim intern i relacions interdepartamentals, també és una figura que ens ajuda a dur a terme aquestes tasques. Tenim un equip de regidors i regidores prou potents per no haver d’assumir jo cap altra àrea.

 

Quant a l’actualitat del municipi, fa uns dies destacava que l’Ajuntament d’Amposta forma part del projecte d’Urbanisme, seguretat i gènere. En què consisteixen aquestes marxes exploratòries i quines implicacions té aquest projecte?
Bàsicament, consisteix a detectar punts foscos pel que fa a seguretat i estem satisfets perquè, en la primera marxa exploratòria que es va fer, la percepció de tothom va ser que Amposta és una ciutat segura i que tenim un urbanisme que també ho permet. Al final, quan desenvolupes urbanísticament un municipi, en qüestions com enllumenat o traçat de carrers, com urbanitzes i els elements o obstacles que hi poses; són determinants. La primera experiència va ser positiva i aquests projectes són beneficiosos perquè moltes vegades la percepció és la contrària, que ens trobem en un espai d’inseguretat. És important per la seguretat ciutadana.

 

Sobre el context polític actual, amb les eleccions generals a tocar i les autonòmiques que vindran més endavant, com creu que afectarà el context polític general al govern municipal?
Des del govern municipal, no soc capaç de dilucidar què passaria si hi hagués un canvi de govern, tot i que és cert que el fet que hi hagi un pes important de partits catalans a Madrid es nota des dels municipis de Catalunya. Nosaltres, per exemple, hem sigut capaços d’aconseguir 3 milions d’euros en una subvenció de l’estat als pressupostos generals pel projecte de l’antic Col·legi de les Monges, i evidentment, ha sigut gràcies a la força que ha tingut la força política que represento. Així mateix, la sortida de l’AP-7 al Montsià, que feia molts anys que es demanava, també serà possible per un acord al qual ha arribat el Departament de Territori de la Generalitat amb el Govern actual general, o també, la inversió d’1.8 milions d’euros per tirar endavant les sortides de l’N-340 a Amposta va ser un acord amb el Secretari d’Estat, Javier Flores.

Per tant, un canvi de govern en aquest sentit pot acabar afectant, però em fa patir més que els partits catalans no continuïn tenint el pes necessari per poder garantir que els municipis catalans tinguem el mateix, com a mínim, que la resta de municipis de l’Estat Espanyol.

 

A més, Amposta és la ciutat més gran de Catalunya on governa Esquerra Republicana. Hi ha una responsabilitat amb la confiança ciutadana i un compromís per respondre a les seves demandes?
Evidentment, i així ho expliquem a la ciutadania que moltes vegades s’aconsegueixen avenços per afinitat política i, per això, és important. En termes generals, crec que seria una situació dramàtica que la dreta i l’extrema dreta avancessin. Nosaltres aquí hem viscut al llarg de la campanya electoral un ascens de la dreta i extrema dreta molt ferotge, generant un discurs xenòfob, homòfob, racista, anticatalanistes, sovint amb uns accents masclistes, que han fet que la gran majoria de la població ampostina apostés per un govern d’esquerres i transformador. Són discursos que generen inseguretat tergiversant i mentint, i són molt perillosos. No està passant només a l’Estat espanyol, sinó a tot arreu, i per això emplacem tothom que vagi va votar.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

11 − 1 =

Notícia anterior

Dispositiu de l’Ajuntament de Reus amb motiu de les eleccions generals del 23 de juliol

Notícia següent

Es preveu modificar el pressupost per incrementar les inversions a Torredembarra

Notícies relacionades