Marilou Vioix, una jove graduada en fisioteràpia, ha protagonitzat una història de superació i resistència que, segons el relat publicat per l'Associació No al Acoso Escolar (NACE), ha estat marcada per anys de brutal assetjament i una falta de suport institucional.
La seva graduació a la Universitat de Vic (UVic), el passat 16 de juny, es va convertir en una protesta pública contra el sistema universitari que va permetre, suposadament, que els seus agressors sortissin impunes. Amb una acció contundent durant la cerimònia, Marilou va fer una crida a la reflexió sobre la passivitat de les autoritats educatives davant l'assetjament escolar.

Una lluitadora contra el mobbing universitari
Segons el testimoni publicat per NACE, la jove va començar els seus estudis amb entusiasme, però la seva experiència a la universitat va esdevenir un calvari. El 29 d'octubre de 2021, va patir un traumatisme cranial després d'una agressió per part d’un company de classe, que la va deixar inconscient. Poc després, el 10 de desembre de 2021, un altre estudiant va propinar-li un cop de puny a la cara, també a la sortida d'una festa. Amb el temps, les intimidacions i les amenaces es van fer cada cop més habituals: insults sexuals, burles i fins i tot amenaces de violència física. Aquestes agressions s'haurien produït dins i fora del campus universitari, incloent-hi la pròpia residència universitària.
Malgrat les denúncies, la jove va veure com les autoritats universitàries, segons les publicacions de NACE, van restar passives i fins i tot van intentar minimitzar la gravetat dels fets. A pesar de la seva valentia a l’hora de denunciar, la universitat va optar per una "mediació" en la que segons denuncien, no es va escoltar les víctimes ni es va prendre mesures efectives contra els agressors.
La cerimònia de graduació com a acte de resistència
El 16 de juny, Marilou va aconseguir superar tots aquests obstacles i es va graduar com a fisioterapeuta. No obstant això, tal com exposa NACE, la seva cerimònia va estar lluny de ser un acte festiu: Marilou va arribar a l’acte acompanyada de familiars i amics, i, amb el suport de l’associació, va protestar contra els agressors i la universitat. Durant l’acte, van aparèixer pancartes amb missatges contundents com "Es titula a agressors" i "L'assetjament es premia amb títol", que van eclipsar la celebració formal de la graduació.
Marilou va llançar la seva estola de graduada a terra, com un símbol de rebuig a la passivitat de la universitat.
View this post on Instagram
Una crida a l'acció i a la reflexió social
La història de Marilou, ha posat de manifest la necessitat urgent de revisar els protocols d’actuació davant l’assetjament escolar i universitari.
Segons l’associació NACE, aquesta història de lluita i resistència no ha estat només una batalla personal de Marilou, sinó un clar recordatori per a totes les víctimes d'assetjament de la importància de denunciar i d’exigir canvis en les institucions que haurien d’oferir protecció.