Polèmica a Vic per una ordenança que sanciona agafar objectes o residus de contenidors

El ple d'aquest dilluns ho va aprovar amb els vots en contra d'ERC i la CUP que creuen que "criminalitza" la pobresa

L’Ajuntament de Vic ha aprovat inicialment la modificació de l’ordenança de bon govern, civisme i convivència. El text ha generat polèmica perquè preveu sancions per a aquelles persones que agafin objectes o residus de contenidors i de la deixalleria sense tenir-ne permís. Una modificació que tant ERC com Capgirem Vic creuen que “criminalitza la pobresa” i la “castiga” alhora que demanen que aquest redactat es reformuli o s’elimini.

El regidor de Medi Ambient, Albert Castells (JxCat), va defensar durant la sessió plenària d’aquest dilluns la necessitat de l’actualització del text per “potenciar la reutilització” i “controlar l’incivisme” tot dient que s’ha fet un treball previ amb les entitats socials i l’Agència de Residus de Catalunya.

Per l’equip de govern, l’ordenança vol clarificar alguns temes que actualment no estaven resolts com ara “deixar clar la propietat de residus” en el moment en què el ciutadà se’n desfà, ja sigui quan els llencen als contenidors o a les deixalleries. Segons explica l’ACN el regidor de Medi Ambient, Albert Castells (JxCat), “com a societats estem obligats a incentivar la reutilització de residus” i a Vic feia falta regular més específicament el règim de propietat en tot el circuit i on també hi participen entitats socials, que reben subvencions perquè contribueixen a la reutilització.

D’altra banda, també defensa que calia millorar el règim sancionador per penalitzar comportaments incívics, com ara deixar runes al carrer o endur-se material aprofitable per poder “perseguir els infractors que generen una despesa extra al municipi i prenen la possibilitat de revaloritzar els voluminosos”. El regidor remarca que el règim sancionador era “molt demanat” per agents cívics, informadors ambientals i treballadors de l’espai públic per problemàtiques com els robatoris de material.

Castells també s’ha mostrat “molt sorprès” per l’oposició d’ERC i Capgirem Vic a la proposta. Assegura que el text que es va aprovar dilluns prové del redactat inclòs a una ordenança del porta a porta aprovada el 2013 i on aquestes dues forces hi van votar a favor. Creu que el gest d’oposar-s’hi ara respon més a una “voluntat política” i no pas una “voluntat de millorar les coses”.

El regidor també recorda que la voluntat és aprovar una ordenança específica de residus més endavant perquè actualment l’activitat es regeix per l’ordenança de bon govern, civisme, bons costums i convivència ciutadana. Mentrestant, conclou, calia incorporar aquestes modificacions al redactat.

ERC i Capgirem Vic denuncien que “criminalitza” la pobresa

Des d’ERC, en canvi, creuen que el fet d’haver incorporat aquest apartat el que fa és “criminalitzar” la pobresa i castigar aquests col·lectius. La portaveu de la formació, Viqui Terricabras, afirma que la situació de pandèmia ha agreujat encara més la vulnerabilitat i les desigualtats d’aquests col·lectius. I afegeix que aprovar aquesta modificació en aquest context social és un “despropòsit” perquè “castiga” la pobresa.

Tampoc els convencen els arguments de l’equip de govern sobre la brutícia i el desordre que comporten aquestes pràctiques en els espais públics. “Si això és el que es vol evitar, segur que hi ha altres vies que no siguin una sanció”, remarca. I referent a la necessitat de derivar les persones vulnerables als serveis socials, des d’ERC coincideixen que aquest és el circuit, però també remarquen que hi ha “perfils de persones” que voluntàriament no accedeixen als serveis públics i que acaben recorrent als contenidors. La resta de punts de l’ordenança la veuen bé.

Des de Capgirem coincideixen amb els arguments d’ERC contraris a la modificació. Segons la seva portaveu, Carla Dinarès, “no estem en contra de regular els residus i fomentar la reutilització sinó que es criminalitzi la pobresa d’una forma tan gratuïta”. És per això que van demanar que s’eliminés o s’acotés millor el redactat per evitar l'”estigmatització” de persones que recorren a la brossa per “sobreviure”. Lamenten que JxCat no hagi acceptat rectificar-ho i per això hi presentaran al·legacions.

Des de Creu Roja Osona expliquen que actualment no els conta que hi hagi problemes amb persones que remenin en contenidors per aconseguir menjar. En tot cas, situen aquestes pràctiques més en la recerca de ferralla i l’aprofitament d’altres residus. Admeten, però, que des de l’entitat no hi ha hagut cap debat des de l’aprovació inicial de l’ordenança.

La coordinadora de l’entitat, Mar Espadaler, subratlla la feina coordinada que s’està fent des de fa anys amb Càritas i el mateix ajuntament amb projectes com el Rebost, que inclou la recollida diària dels sobrants de productes frescos dels supermercats per després incorporar-los en la distribució per als usuaris.