Dimecres, 24 d'abril de 2024
És notícia

El Mercat Medieval de Vic instal·larà les parades a l’exterior del casc antic

Serà del 4 al 8 de desembre i es recuperarà el format presencial despés de la suspensió de l'any passat per la covid

El Mercat Medieval de Vic, que enguany arriba a la 25a edició, es farà del 4 al 8 de desembre de manera presencial després que el 2020 no es celebrés per la pandèmia. Es recupera el format habitual amb paradistes, espectacles, activitats i gastronomia. En concret, es calcula que hi haurà unes 320 parades i més de 200 actuacions. Una de les novetats és que es desplaçaran les parades a l’exterior del casc històric per evitar les aglomeracions que hi havia als carrers estrets. Les tavernes, a més, es concentraran en diferents zones. D’altra banda, s’ha renovat l’espectacle itinerant ‘L’Assalt de l’Altarriba’. En la seva 8a edició es farà amb menys actors però amb un format d’espectacle de carrer que inclou titelles i música en directe.

Aquest dimarts l’Ajuntament de Vic n’ha presentat la programació. El regidor de Fires i Mercats, Titi Roca, ha remarcat la satisfacció de recuperar la fira més important de la ciutat i ha assegurat que es prendran les mesures necessàries de seguretat contra la covid-19. Així, es controlarà l’aforament i se situarà la fira en espais amplis tot instal·lant les parades i les activitats fora del centre històric i de la muralla. D’aquesta manera, les ubicacions escollides són els parcs Jaume Balmes i Jaume Portell, la zona de l’Atlàntida i les Adoberies, les rambles de Sant Domènec, el Passeig, el Carme, el Bisbat i els Montcada, la plaça del Carbó i els carrers Soledat i Hospital d’en Cloquer.

L’espai d’expositors estarà format per 323 parades que provindran d’arreu de Catalunya, però també de diferents punts de l’Estat i de Portugal. Els visitants hi trobaran des d’articles de decoració i joieria, fins a embogits, formatges o xocolata. Quant als expositors, n’hi haurà un total de 323, la gran majoria de Catalunya i una norantena seran de l’Estat. La xifra d’expositors ha baixat lleugerament en relació al 2019, quan se n’hi van instal·lar 384. El consistori atribueix aquest descens al fet que es deixarà més espai entre parada i parada.

Un nou format de ‘L’Assalt de l’Altarriba’

Una altra de les novetats d’enguany és la renovació de l’espectacle històric ‘L’Assalt de l’Altarriba’, que arriba a la seva 8a edició com a espectacle totalment de carrer. D’aquesta manera, la funció passa a anomenar-se ‘La trifulga de l’Altarriba’. Se li ha fet un gir de guió amb nous personatges, noves ubicacions i nova escenografia.

Dels 50 actors i 130 personatges que tenia l’anterior muntatge, ara s’ha concentrat a 8, que representen una família de comediants de l’època medieval, anomenats Lus Canyots, que relataran els fets de la trifulga 50 anys després que passés. Aniran amb un carro recorrent els carrers i fent diferents parades i durant l’espectacle hi haurà titelles i música en directe. “També hi ha algunes picades d’ullet de l’antic espectacle”, relatava Montse Albàs que ha escrit també aquesta nova versió. Enguany, a més, l’espectacle serà gratuït i es farà durant uns punts marcats de recorregut. Començarà a la plaça Gaudí i recorrerà diferents indrets fins acabar a l’arbreda de davant de l’Atlàntida.

Com ja és habitual els visitants també hi trobaran la clàssica recreació dels oficis, tavernes (estaran concentrades en alguns punts), parades d’alimentació, herbes i artesania. A més, també s’organitzaran tallers i activitats infantils -que s’ubicaran a la zona de les Adoberies- i hi haurà companyies de teatre, dansa i música. Entre les companyies participants hi ha Abanderats de Tortosa o la companyia francesa de marionetes gegants Paris Bénarès.

En paral·lel i durant aquella setmana, la ciutat de Vic oferirà una programació cultural vinculada amb el seu passat medieval que es farà a indrets com Espais com Vic Punt Zero o el Museu Episcopal de Vic on hi haurà tallers. “L’any vinent volem ampliar l’oferta cultural” i que les activitats es reparteixin durant tota una setmana coincidint amb el Mercat Medieval, ha subratllat el regidor de Fires.

Per últim, Roca ha remarcat que serà una edició presencial on els visitants podran gaudir dels productes i menjar a les tavernes. El context de pandèmia, però, obliga a mantenir la coresponsabilitat i per això confien que la gent es posarà la mascareta malgrat estar a l’aire lliure quan vegi que hi ha moltes persones. També estaran molt pendents de si hi ha noves indicacions de seguretat per part de la Generalitat.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Quatre menors detinguts al Vendrell per assalts violents a un basar

Notícia següent

Atrapen dos lladres multireincidents per robar el mòbil a un jove agafant-lo pel coll a Olot

Notícies relacionades