El festival Revela’t proposa una mirada “íntima i femenina” del món en la seva 9a edició

La programació inclou 64 exposicions a nou ciutats i Vic s'hi incorpora per primer cop

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts
L'exposició 'Somos agua' d'Isabel Muñoz al festival Revela'T. ACN

El festival de fotografia analogia Revela’T celebra aquests dies la seva 9a edició amb un programa de 64 exposicions repartides en nou ciutats. El gruix de la mostra es concentra a Vilassar de Dalt i Barcelona i també a Vic, que s’incorpora com a subseu del festival aquest any. Revela’t proposa enguany una mirada “íntima” del món arrel del que ha suposat la pandèmia de la covid-19.

“És una bona ocasió per ensenyar treballs que es feien més particularment, a casa”, explica el director, Pep Mínguez. La temàtica, segons els organitzadors, també ha propiciat que aquest any hi participin moltes més dones i s’afegeixi també una mirada “femenina” del món. Entre les autores destacades hi ha Susana Blasco, Miho Kajioka, Laura Pannack o Isabel Muñoz.

La barcelonina Isabel Muñoz és, de fet, la fotògrafa homenatjada aquest any pel festival, que li lliurarà el distintiu de plata Revela’T. Muñoz porta a Vilassar de Dalt la seva exposició ‘Somos agua’, un mostra sobre l’escalfament global que vol ser un “cant a l’esperança” sobre el futur del planeta i dels oceans: “Encara som a temps de deixar un mar millor”.

Les fotografies de Muñoz són subaquàtiques i és el fruit d’un treball de cinc anys i que l’ha dut a diferents punts de la costa catalana i espanyola i també al Japó. “Un cop fotografiava un paisatge marí i vaig veure una anemone meravellosa, però quan em vaig apropar era una xarxa. Són trampes mortals per als peixos”, recorda de les seves immersions.

Per a l’exposició, Muñoz ha utilitzat diferents tècniques i la mostra acaba esdevenint un repàs a la història també de la fotografia, des de la platinotipia del segle XIX fins a la fotografia digital i totes les seves possibilitats, com la fotografia en moviment. “És un mestissatge de tècniques”, assegura la pròpia artista.

A més de Muñoz, el festival compta amb el resultat d’altres objectius femenins, com els de Leonor Benito de la Lastra, Verónica Losantos, Aleydis Rispa, Kati Riquelme o Montse Campins. També destaca la mostra de Susana Blasco, una selecció de collages analògics realitzats amb fotos trobades de models dels anys 50.

El festival també porta noms internacionals com l’anglesa Laura Pannak, les argentines Lucia Peluffo i Giovanna Zuccarino o les japoneses Miho Kajioka, Eri Makita i la també apneista Ai Futaki, que a més del seu treball ha col·laborat també en les immersions d’Isabel Muñoz per al seu treball subaquàtic.

La convocatòria artística organitzada pel festival ‘han guanyat també tres dones: la francesa Florence Cuschieri, amb un treball que explora les cicatrius d’un ‘poble oblidat’; l’alemanya Sina Niemeyer, que explica la seva pròpia experiència d’abusos sexuals i infantils, i la polonesa Irmina Walzack, amb una sèrie creada en un càmping durant els 95 dies de confinament.

El director del Revela’T, Pep Mínguez, posa de manifest que l’alta presència de dones al festival ha generat unes exposicions de fotografies “molt més petites i molt més treballades”. En molts casos, les imatges estan “intervingudes”, amb pintures o òxids i també hi ha força treballs de collage.

El festival viurà aquest cap de setmana el seu moment àlgid, amb el market fotogràfic que s’instal·la des d’aquest divendres a Vilassar de Dalt, així com diverses ponències i projeccions relacionades amb les exposicions. En la seva 9a edició, a més, el Revela’T continua creixent i segueix incorporant noves seus

La ciutat que entra amb força aquest 2021 és Vic, que se suma per primer cop a la programació del festival amb un total de nou exposicions repartides en diferents espais de la ciutat, com era el Centre d’Arts Contemporànies (ACVIC), el Col·legi d’Arquitectes o el Museu de l’Art de la Pell.

Un dels plats forts serà l’homenatge a un dels artistes contemporanis més importants de la ciutat, el fotògraf Manel Esclusa (Vic, 1952). L’ACVIC programarà quatre exposicions de l’artista repartides en quatre espais emblemàtics de Vic. Les mostres es podran veure a partir del 8 d’octubre.

El públic, però, ja pot visitar les altres cinc exposicions programades Es tracta de ‘CurArte’, de Tino Soriano, sobre les quatre dècades que l’autor ha dedicat a fotografiar el personal sanitari; l’exposició al·legòrica del cos femení de Joaquín Melero; la mostra sobre els buits de memòria de Lluís Estopiñan; una exposició de la fotògrafa Pili Concellón; i una mostra que fa un recorregut històric, participatiu i pràctic des dels inicis de la fotografia fins a l’actualitat.