Amb l’objectiu de difondre i millorar les iniciatives que garanteixen l’accés a la cultura per a tots, dimecres 13 de març va tenir lloc la jornada “A Vic, fem la cultura accessible” a L’Atlàntida de Vic, on representants d’entitats socials i tècnics de la ciutat van col·laborar per adaptar l’oferta a les necessitats dels usuaris i proposar idees innovadores per reforçar la inclusió cultural a la ciutat.
La jornada va constar de dues parts diferenciades. En la primera, la regidora de Cultura, Bet Piella, i la regidora de Benestar i Família, Núria Homs, van donar la benvinguda a un auditori professional, provinent majoritàriament d’entitats de la ciutat que treballen habitualment amb col·lectius en risc d’exclusió social o amb persones amb diversitat funcional i van destacar l’important paper que juga la cultura en el benestar de les persones.
En aquest sentit, la regidora de Benestar i Família, Núria Homs, va afirmar que “la cultura et dona benestar, et fa connectar amb l’entorn on vius, et proporciona felicitat i aprenentatges, i per això, és molt important que en aquesta ciutat tan diversa que tenim, l’accés a la cultura sigui real. Cal fer un pas més perquè totes les persones puguin gaudir d’aquesta cultura.” Homs va subratllar que “per aconseguir que les persones siguin autònomes, amb la capacitat de moure’s lliurement, hem de recordar que tenim una ciutat plena de recursos per oferir-los. Només així podrem fomentar una cohesió i una visió compartida, independentment de les seves circumstàncies. És essencial aprofitar tot el potencial de la ciutat.”
La regidora de Cultura, Bet Piella, va destacar: “A Vic tenim tots els ingredients: una qualitat de vida palpable, facilitats i una gran varietat d’equipaments i oferta cultural.” Així, la regidora es va referir a l’eix cultural de la ciutat, representat pel riu Mèder, ple d’equipaments al llarg del seu recorregut, des de l’Atlàntida fins a l’ETC, passant per l’ACVIC, les futures Adoberies i la Biblioteca Pilarín Bayés, entre altres. “La cultura és una eina transformadora i molt transversal, fins i tot terapèutica”, va insistir.
Després de les intervencions de les regidores, la directora de la Fundació l’Atlàntida, Montse Catllà, va presentar el programa social de l’equipament, i el director adjunt de la Càtedra de Salut Mental de la UVic-UCC, Salvador Simó, va parlar sobre el programa Vic: Cultura i Benestar.
La jornada va concloure amb un treball en grup amb el públic assistent per tal de poder enriquir l’oferta existent de cultura accessible a la ciutat, i adequar-la encara més a les necessitats dels usuaris, a més de recollir noves idees i propostes.