Vic promou tirar les cigarretes apagades a la paperera per salut

Avatar photo

La nova campanya informativa arrenca després de comprovar que les burilles de cigarretes al carrer és el residu que apareix amb més freqüència a l’espai públic

Una cigarreta apagada al terra pot contaminar 50 litres d’aigua dolça i si no es recull pot trigar 10 anys en descompondre’s. Així s’ha donat a conèixer en la presentació de la nova campanya pedagògica de l’Ajuntament de Vic que té l’objectiu de fomentar la recollida de cigarretes apagades al terra i llençar-les a la paperera per evitar els residus a l’espai públic. Una doble campanya pedagògica que, al mateix temps, vol evitar la degradació del medi ambient informant sobre les afectacions que té no recollir una cigarreta apagada del terra.

 

La iniciativa sorgeix després de diverses campanyes de neteja de parcs i places fetes conjuntament entre agents cívics i alumnes de diverses centres educatius de Vic. En aquestes experiències es va comprovar que el residu aparegut amb més freqüència a l’espai públic, molt per sobre de la mitjana, eren les burilles de cigarreta. “Se n’ha arribat a recollir més de 5.000”, especificava la responsable d’Agents Cívics, Cristina Molas, en la presentació feta aquest matí.

 

El consum de tabac segueix molt present a la societat, també en el col·lectiu més jove, una dada que alerta que cal treballar i posar el focus en espais determinats com equipament esportius, centres sanitaris, escoles o parcs que són espais lliures de fum, segons la normativa, per protegir les persones més vulnerables, ha especificat la regidora de Salut Pública, Núria Vergés.

 

“La cigarreta a la paperera”, que s’enceta en el marc de la Setmana Sense Fum, és una campanya itinerant i que recorrerà de tots els punt de la ciutat per continuar avançant cap a una ciutat encara més saludable i que promoure el residu zero.

 

És el primer cop que s’implementa una campanya informativa en aquest àmbit a la ciutat. Per aquest motiu es visualitzarà a través de lones i cartells que simulen cigarretes. Les lones serviran per personalitzar diferents papereres del municipi. Paral·lelament, els cartells es repartiran en punts on hi ha concentració de persones fumadores, com terrasses, bars, estancs, estació de trens i de bus o exteriors de centres d’educació superior, entre d’altres, tal com ha exposat  la tècnica de Salut pública, Roser del Val.

 

 

Deixar de fumar, la teva altra vacuna

 

Reduir el consum de tabac, promoure els espais lliures de fum a Vic, protegir els col·lectius més vulnerables i llençar les cigarretes apagades a la paperera, són alguns dels objectius pels que l’Ajuntament de Vic s’ha sumat a la 22a Setmana Sense Fum –del 25 al 31 de maig- i que enguany porta el lema “Deixa de fumar, la teva altra vacuna”.

 

Organitzada per la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària, té la finalitat de conscienciar dels danys que causa el tabac en la salut de les persones i en com evitar l’inici del jovent en aquest hàbit perjudicial.

 

 

On no es pot fumar segons normativa?

  • Centres i dependències de les Administracions Públiques i entitats de Dret Públic.
  • Centres d’atenció social i centres destinats a l’atenció directa al públic.
  • Centres culturals, sales de lectura, exposició, biblioteca, conferències i museus.
  • Centres docents i formatius. Es prohibeix totalment fumar en els recintes tancats. Els centres poden permetre fumar en els espais a l’aire lliure als exclusivament dedicats a la formació d’adults, sempre que no siguin accessos immediats als edificis i a les voravies que els envolten.
  • Bars i restaurants. Es prohibeix fumar en tots els espais tancats. Es permet fumar en els espais a l’aire lliure.
  • Casinos, bingos i sales de festa. Es prohibeix fumar en tots els espais tancats. Es permet fumar en els espais a l’aire lliure.
  • Hotels i hostals. Es prohibeix fumar en tots els espais tancats. Es poden reservar fins al 30% de les habitacions per a hostes fumadors, sempre que estiguin separades de les altres, siguin sempre les mateixes habitacions i disposin de ventilació independent.
  • Aeroports i estacions de Ferrocarrils de la Generalitat. Es prohibeix totalment fumar en tots els espais que no estiguin a l’aire lliure, inclosos bars, restaurants i altres establiments.
  • Centres residencials per a persones grans o amb discapacitat. No es pot fumar en les habitacions ni en les zones comunes.
  • Recintes de parcs infantils i àrees o zones de joc per a la infància, entenent com a tals els espais a l’aire lliure acotats que continguin equipament o acondicionament destinat específicament per al joc i esplai dels menors.
  • Centres sanitaris. Es prohibeix fumar en tots els centres sanitaris, incloent-hi els espais a l’aire lliure o coberts dins dels seus recintes.

 

On no es pot fumar cigarretes electròniques ni altres dispositius susceptibles d’alliberat nicotina?

  • Centres i dependències de les administracions públiques i entitats de dret públic.      
  • Centres, serveis i establiments sanitaris, així com en els espais a l’aire lliure o coberts, compresos als seus recintes.
  • Centres docents i formatius, excepte en els espais a l’aire lliure de els centres universitaris i dels exclusivament dedicats a la formació de adults, sempre que no siguin accessos immediats als edificis i voreres circumdants .
  • Mitjans de transport públic urbà i interurbà, mitjans de transport ferroviari, i marítim, així com en aeronaus de companyies espanyoles o vols compartits amb companyies estrangeres.
  • Recintes de parcs infantils i àrees o zones de joc per a la infància. Espais a l’aire lliure acotats que continguin equipament o condicionament destinats específicament per al joc i esplai de menors.

 

En quins llocs tancats es pot fumar?

  • Centres residencials per a persones grans o amb discapacitat. No es pot fumar en les habitacions ni en les zones comunes. Es pot habilitar una zona per a fumadors, només per a residents, amb ventilació independent.
  • Establiments psiquiàtrics. Els centres de mitja i llarga estada poden deixar fumar els pacients en les zones exteriors a l’aire lliure, o bé en una sala tancada habilitada que ha de tenir ventilació.
  • Hotels i hostals. Es prohibeix fumar en tots els espais tancats. Es poden reservar fins al 30% de les habitacions per a hostes fumadors, sempre que estiguin separades de les altres, siguin sempre les mateixes habitacions i disposin de ventilació independent.
Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La Paeria de Cervera aprova la nova regulació de l’aparcament a la zona centre

Notícia següent

Arriba a Catalunya la superlluna de flors

Notícies relacionades