El Govern ha aprovat avui la despesa plurianual per la redacció del projecte bàsic i execució per a la construcció del nou Arxiu Comarcal del Bages, amb un import de 357.000 euros. La licitació del projecte bàsic i executiu es farà a la tardor d’aquest any per tal de redactar el projecte el 2024 i començar les obres el 2025.
El futur arxiu preveu arribar als 14 km de documents i la construcció de dos dipòsits de suport especial de fotografia per garantir la conservació de les més de 850.000 fotografies. Els dipòsits, de gran format, disposaran de planeres on instal·lar els més de 10.000 plànols, cartells i pergamins de l’arxiu.
La tardor passada es va presentar l’espai on s’ha d’ubicar la nova seu de l’Arxiu Comarcal del Bages, que també integrarà l’Arxiu Municipal de Manresa. Un espai d’uns 3.000 m2 a la part posterior de l’Ajuntament de Manresa, entre els carrers Baixada dels Jueus i Na Bastardes i Vallfonollosa. Els terrenys han estat cedits per l’Ajuntament de Manresa i seran la peça clau d’una ambiciosa reforma urbanística de la zona. El Pla urbanístic de l’Ajuntament de Manresa ha ideat aquesta zona de la ciutat com un espai compartit entre el conjunt d’administracions implicades.
Aquesta actuació permetrà rehabilitar un espai de la localitat i alhora posar-lo a disposició de la ciutadania com espai de conservació del patrimoni documental, però també com un referent d’accés i gaudi de la cultura. Serà un espai al centre de la ciutat que està prop de la Seu de Manresa i del també futur emplaçament de la Delegació del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central.
La unió dels dos arxius en un mateix immoble millorarà la gestió integral de la documentació municipal i comarcal, tant de caràcter administratiu com patrimonial, sigui pública o privada. Així mateix, una sala de l’arxiu comarcal se cedirà al Centre d’Estudis del Bages seguint la línia de col·laboració establerta entre els arxius comarcals i els centres d’estudis.
La tecnologia i la sostenibilitat, conjuntament amb la integració amb l’entorn, des del punt de vista urbanístic, seran els tres eixos essencials del nou arxiu. Un espai de referència per Manresa, obert als ciutadans i que farà ús de les tecnologies de la informació i l’aprenentatge en l’accés i difusió dels documents.
Els arxius comarcals tenen en les seves línies estratègiques l’objectiu de treballar conjuntament amb els centres d’estudis locals i comarcals en l’impuls de la difusió del patrimoni a la ciutadania i la col·laboració i suport en el desenvolupament dels projectes de recerca tant en l’àmbit cultural, social, econòmic, així com d’altres.
Història de l’arxiu comarcal
El 7 d’abril de 1995 es va signar el conveni de creació de l’Arxiu Comarcal del Bages (ACBG), dins de la política de construcció de la Xarxa d’Arxius Comarcals de Catalunya, moment en què s’ubica a l’edifici de l’Antic Col·legi de Sant Ignasi de Manresa, de propietat municipal. El mateix edifici acollia també el Museu Comarcal de Manresa. L’Antic Col·legi de Sant Ignasi, un edifici començat en el segle XVIII, construït al voltant d’un claustre neoclàssic, va ser un col·legi de l’orde jesuïta fins a l’any 1892. Des d’aleshores i fins acabada de Guerra Civil, l’edifici va servir com a caserna, escola, gimnàs, laboratori municipal, magatzem de la brigada i dels serveis de manteniment de l’Ajuntament, entre altres usos. L’ala est, on es troba l’Arxiu, va ser construïda a la s egona meitat del segle XIX i el seu interior va ser reformat i refet completament els anys 1997-1998 arran de les obres d’adequació de l’espai per la instal·lació de l’actual Arxiu Comarcal del Bages.
La marxa de l’arxiu de l’Antic Col·legi Sant Ignasi permetrà disposar de més espai per a futures ampliacions del Museu del Barroc de Catalunya, les obres del qual s’estan executant en aquests moments.
L’Arxiu Comarcal del Bages custòdia documentació pública i privada de la comarca amb 374 fons de titularitat pública i privada (fons de la Generalitat de Catalunya, de l’Administració Local, de l’antiga administració reial, notarials, judicials, registrals, d’institucions, religiosos, d’associacions i fundacions, comercials i d’empreses, patrimonials i familiars i personals.