Educació estudia suprimir els estudis d’ESO i Batxillerat de l’Institut de Vic

El claustre qualifica la decisió "d'il·lògica" i alerta que això comportarà massificar l'alumnat

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

Pares, alumnes i docents han protestat aquest dimarts a Vic davant la possibilitat que Educació elimini ESO i Batxillerat de l’Institut de Vic. Asseguren que el Departament vol que el centre només imparteixi cicles formatius i que els altres dos instituts públics que hi ha a la ciutat atenguin la demanda d’ESO i Batxillerat. En aquest sentit, qualifiquen la decisió “d’unilateral i il·lògica” i alerten que això comportarà “bipolaritzar i massificar” l’alumnat. “Perjudica el més valuós d’un centre educatiu, que són els alumnes, i reverteix negativament en la ciutat”, avisa una de les professores, Marta Domingo. Per tot plegat, insten el Departament a fer marxa enrere. De la seva banda, Educació assegura que encara no hi ha cap decisió presa.

L’Ot Hernàndez ara fa tercer d’ESO, però té clar que quan acabi els estudis obligatoris voldrà fer Batxillerat i, de fet, per aquest motiu va triar l’Institut de Vic, ja que en aquest centre podia fer-ho sense necessitat d’haver de canviar. Ara però aquests plans es veuran estroncats si el Departament d’Educació acaba suprimint els estudis d’ESO i Batxillerat del centre. “Això em farà canviar les rutines, aquí hi tinc els meus amics i conec els professors”, explica.

Ell, com molts altres alumnes del centre, considera que la decisió és “injusta” i, per això, aquest dimarts s’ha concentrat davant les portes del centre per protestar contra la mesura.

També hi estan en contra molts pares, que van apostar per aquest centre pel seu projecte. Des de l’AFA, la seva presidenta, Maika Muñoz, lamenta la falta d’informació i qualifica la mesura de “precipitada”. “La nostra proposta és que continuïn els docents que hi ha aquí, que continuï aquest projecte i que s’ubiqui, si volen, en algun altre lloc però tot en bloc”, subratlla. En aquest sentit, destaca el projecte del centre, “referent per estar en constant contacte amb la part pràctica i la seva aposta internacional”.

Segons els docents, els estudis d’ESO i Batxillerat es deixarien d’oferir progressivament, començant, el curs que ve, per traslladar primer de Batxillerat a l’institut Jaume Callís; el Batxillerat esportiu, a l’IES La Plana, on també s’ubicaria  i una nova línia de 1r d’ESO, en un barracó en aquest mateix centre.

La Marta Domingo, professora del centre des de fa 20 anys, lamenta la decisió i també la manera com s’ha comunicat al claustre: “l’últim dia del trimestre, el 21 de desembre, a les 2 del migdia”. “Ens agafa de sorpresa la manera i la temporització: ens diuen ara per ja”, subratlla. En aquest sentit, Domingo alerta que, si la decisió tira endavant, això anirà “totalment en detriment de la qualitat de l’ensenyament a la ciutat”.

Per tot plegat, els docents demanen “que es blindi el centre com a institut d’ESO i Batxillerat” i que, si s’ha de fer un trasllat, “es faci en bloc”. “Si aquesta solució passa per posar-nos en cargoleres, cap problema perquè el més important no són les parets sinó el projecte que tenim”, subratlla.

De la seva banda, el Departament d’Educació ha confirmat a l’ACN que s’està treballant en la línia de suprimir els estudis d’ESO i Batxillerat de l’Institut de Vic, però asseguren que, de moment, no hi ha cap decisió presa.