Renfe ha endarrerit fins a la tardor la posada en marxa de l’RL4 entre Lleida i Manresa per alguns problemes en la reconfiguració del servei per part de l’operadora en relació amb el material mòbil i als treballadors. Segons el secretari general de Mobilitat i Infraestructures, Marc Sanglas, aquest mateix mes, però es podrà determinar una data més concreta que afegeixi “certeses” i ha recordat que aquest és un “compromís ferm” que forma part de l’acord del traspàs, tot i que es complirà “més enllà del que era preferible”.
Així mateix, la Generalitat ha demanat que els plans alternatius de transport durant les obres a la infraestructura es dissenyin amb més antelació amb la vista posada al pròxim tall de Roda de Berà durant cinc mesos.
Aquest dimecres a la tarda, s’ha celebrat una nova reunió de l’Òrgan Mixt de Coordinació i Control Generalitat – Renfe, amb la participació de representants del Govern i de l’operadora, a més de l’Ajuntament de Barcelona i el Ministeri, per fer un seguiment de diferents aspectes com la puntualitat, el nombre de validacions i l’estat actual de la plantilla, entre d’altres. Tant l’operadora com el Govern han coincidit en destacar el clima “positiu de treballa” i de “màxima col·laboració”.
Un dels dos temes més importants que hi havia sobre la taula és la posada en marxa de l’RL4 entre Lleida i Manresa, prevista inicialment per aquest juliol i que s’endarrerirà fins a la tardor, tot i que encara no s’ha pogut concretar a quina data. En els dies vinents, l’operadora ha adoptat el compromís de posar en marxa “el més aviat possible”, segons ha explicat Sanglas en una atenció als mitjans de comunicació.
L’altre, i pel qual tant el secretari de Mobilitat com la directora de Comunicació, Anna Vinyals, han admès estar preocupats, és el tall de cinc mesos previst entre Tarragona i Sant Vicenç de Calders per adaptar el túnel del Roc de Sant Gaietà i implantar l’ample estàndard al corredor mediterrani. “Serà el tall més important a partir de la tardor i per les experiències anteriors demanem que hi hagi molta comunicació”, ha assenyalat Sanglas en relació amb el pla de transport alternatiu.
En aquest sentit, la Generalitat va fer arribar fa pocs dies una carta -a la qual ha tingut accés l’ACN- a la secretària general de Transport Terrestre, Marta Serrano, en què li proposava una sèrie de mesures per millorar el transport alternatiu, com un increment de serveis a l’R15, la implementació de més serveis Avant i una programació més eficient dels trens de mercaderies, perquè no circulin en hora punta en el tram Plana de Picamoixns-Valls-Sant Vicenç de Calders. Segons Sanglas, el clima del Ministeri és de “voluntat de recollir aquestes apreciacions”.