Aquest dijous, 20 de març, s’obre la votació final dels pressupostos participatius de Solsona. La població empadronada a la ciutat major de 16 anys pot escollir fins a tres de les 13 propostes finalistes per a destinar-hi un màxim de 100.000 euros. Hi ha temps fins al 13 d’abril.
La votació és una de les principals novetats de la metodologia implementada en aquesta edició per la regidoria de Participació. Per primera vegada, la selecció dels projectes guanyadors s’obre al conjunt de la ciutadania, que pot votar presencialment o telemàtica –una única vegada i exclusivament per un dels dos canals.
La forma més senzilla de votar és mitjançant el web https://participa.ajsolsona.cat, que inclou la descripció i el pressupost aproximat de cada proposta. El sistema en deixa escollir fins a tres. No requereix registre previ. Tan sols serà necessari introduir el DNI, el NIE o el número de passaport i la data de naixement per a identificar-se.
Qui prefereixi votar de forma presencial, podrà fer-ho també a partir d’aquest dijous en alguna de les urnes habilitades a l’OAC municipal, la biblioteca Carles Morató, el casal cívic i comunitari Xavier Jounou i els pavellons poliesportius. Es pot fer amb la butlleta que s’està distribuint casa per casa, tot i que també n’hi haurà a cada punt de votació. A les butlletes també caldrà indicar el DNI i la data de naixement.
Fins a tres propostes
La ciutadania pot seleccionar fins a tres de les 13 accions finalistes que van superar el taller participatiu de final de gener. El projecte amb el pressupost més alt, valorat en 100.000 euros, és el de construcció d’una plataforma elevada a la plaça del Camp, que unifiqui l’àmbit central amb la vorera del costat de l’escola Arrels. També té el mateix cost la instal·lació d’un sistema de reaprofitament d’aigües grises al pavelló vell. Amb un import similar, de 94.000 euros, hi ha l’habilitació d’un pas elevat al Vall Fred a l’altura de l’accés al teatre comarcal i, amb el mateix pressupost, la instal·lació d’un sistema de reaprofitament de les aigües pluvials als pavellons.
Entre les propostes finalistes també s’hi pot trobar la millora de l’accessibilitat dels passos de vianants i eliminació de barreres arquitectòniques, per valor de 60.000 euros; així com la creació d’un o dos bucs d’assaig equipats per a grups musicals locals, amb un cost de 55.000 euros.
La resta d’actuacions estan per sota dels 50.000 euros: la construcció d’una vorera al carrer de Pere Màrtir Colomés (45.000), l’adquisició d’un equip de so per a espectacles de petit format (45.000), la instal·lació d’un umbracle al pati de l’escola El Vinyet (40.000), el reforç de la il·luminació de passos de vianants (40.000), l’ampliació de la il·luminació de les zones més fosques del municipi (30.000), millores a les instal·lacions de la llar d’infants Els Petits Gegants (15.000) i l’increment de l’arbrat a la ciutat (6.000).
Aquesta fase participativa es tancarà el 13 d’abril. A partir dels mesos de maig i juny, l’Ajuntament executarà la proposta més votada i, si aquesta no arriba als 100.000 euros, també es duran a terme els següents projectes amb més suport popular, sempre que la suma total no excedeixi aquest import destinat als pressupostos participatius.
Aquesta edició dels pressupostos participatius, la cinquena que impulsa l’Ajuntament solsoní des del 2017, va començar el setembre passat i ha estat dirigida per la consultoria sociopolítica Neòpolis. Fins a mitjan octubre, tothom va poder presentar propostes de millora de la ciutat, que es van validar tècnicament abans de final d’any.
A final de gener, una trentena de persones van decidir, en el marc d’un taller obert a tota la ciutadania, els 13 projectes que ara es posen a votació d’entre totes les propostes ciutadanes vàlides rebudes.