L’Hospital Universitari de Vic va detectar malària en un home de 74 anys que va morir i ningú sap com es va contagiar.
Segons ha explicat el diari El País, Samuel, un pacient de 74 anys va operar-se a l’hospital de l’esquena. Després d’uns dies de bona recuperació, el seu estat va empitjorar greument i va morir.
Va ser llavors quan li van detectar malària a la sang, una malaltia que a Europa va ser erradicada, però que encara persisteix de forma endèmica en algunes parts del món.
Tota la vida treballant a la construcció
Samuel va dedicar-se tota la vida a treballar a la construcció, motiu pel qual la seva esquena va acabar dolorida.
El passat mes de juliol tenia programada una operació per posar-li dues plaques i sis caragols entre dues vèrtebres.
L’operació va anar bé i Samuel va començar a recuperar-se fins al punt que cinc dies després ja havia tornat a casa.
De sobre, el 17 d’agost, Samuel va començar a trobar-se malament, molt cansat i amb febre molt alta. Va arribar a urgències dos dies després i el dia 21 va patir un xoc sèptic. Els seus ronyons ja no funcionaven i el seu nivell de plaquetes en sang era gairebé inexistent.
Li troben malària després de morir
Finalment, Samuel va morir el 9 de setembre després de dues setmanes de dolors. Quan li van fer les anàlisis, els metges van detectar malària cerebral, el tipus de malària més perillós.
L’Hospital de Vic va començar llavors una investigació que, dos mesos després, no ha donat cap resultat satisfactori. Es desconeix com va arribar a contagiar-se de malària l’home i s’ha descartat la picada d’un mosquit o la transfusió de sang com a possibles motius.
Un portaveu de l’hospital ha explicat a Osona.com que quan el pacient va arribar es van activar tots els protocols. “Una infecció per malària a dins d’un hospital és molt estrany”, assegura.
Una de les possibilitats que encara s’estudia és si es va produir alguna negligència. Pel que sembla, entre juny i setembre es van atendre 11 casos de malària a l’hospital. Però cap dels metges i professionals que va treballar en aquests casos va tenir cap mena de contacte amb la víctima.
Tant la sang que es va donar a Samuel per la seva operació com les eines utilitzades van donar negatiu en malària.
De moment, el centre continua investigant com es va produir aquest contagi i reconeix que “és una situació dolorosa, no agrada a ningú”.