Dilluns, 9 de desembre de 2024
És notícia

Més d’una cinquantena d’entitats i representants polítics participen en l’ofrena floral de la Diada Nacional de Catalunya a Manresa

Avatar photo

Un total de 55 entitats manresanes, la Pubilla i l’Hereu de la ciutat, representants de la corporació municipal, dels grups municipals d’ERC, Impulsem, Junts, Fem i FNC, així com la delegació del Govern a la Catalunya Central, han participat en l’ofrena floral que aquest matí s’ha fet a la plaça Onze de Setembre amb motiu de la celebració de l’acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya, organitzat per l’Ajuntament de Manresa.

L’acte ha estat conduït la periodista Montserrat Morera Pedreño, de Manresadiari.cat, i ha comptat amb la presència de l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, de membres de la corporació municipal i de la delegada del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central, Montse Barniol Carcasona, entre altres representants institucionals.

Abans d’iniciar-se l’acte, s’ha fet emotiu minut de silenci per mostrar el condol a les víctimes i familiars del devastador terratrèmol del Marroc, que ha acabat amb un llarg aplaudiment per part del públic que ha omplert la plaça.

L’acte ha arrencat amb el Ball d’Homenatge a la Diada de Catalunya, a càrrec de Clara Puig Mas, dansaire de l’Esbart Manresà de l’Agrupació Cultural del Bages. A continuació, la historiadora Rosa Serra Rotés ha estat l’encarregada de glossar la significació de la Diada.

Serra ha iniciat la seva glossa recordant que “fa 137 anys que commemorem l’11 de setembre com a Diada Nacional de Catalunya” i que al llarg dels anys aquesta s’ha mantingut de “manera diversa en funció de la conjuntura política”, subratllant que la celebració es va fer fins i tot durant les dues dictadures de Primo de Rivera i Franco, “d’amagat, clandestinament”.

La historiadora  ha tingut paraules de record, agraïment i respecte pels manresans Isidre Badia, Josep Badia, Xavier Sitjes, Dolors Estrada, Joan Tatjé i Sebastià Vives, que van fer possible, el 10 de setembre de 1976, que s’omplís el pavelló del Congost “en un acte de reivindicació de les llibertats individuals i nacionals, just un dia abans de la gran concentració de l’11 de setembre a Sant Boi de Llobregat”.

Per acabar, Serra ha advocat perquè la Diada continuï sent la festa nacional “més reivindicativa fins que no s’assoleixin els objectius que la mantenen viva”.

Tot seguit, l’alcalde de la ciutat, Marc Aloy Guàrdia, ha pronunciat el seu discurs, en el qual ha fet una crida a la defensa i promoció del català: “És una eina fonamental i cal dedicar tots els esforços possibles a fer del català una llengua d’ús comú”. A Manresa, ha dit, “estem conjurats a aconseguir-ho i per això des de l’Ajuntament estem fent passes endavant”.

En el marc de la Diada, l’alcalde Aloy també ha instat a seguir reivindicant “l’assoliment d’una república catalana” que ha de comportar, ha afirmat, “un país més just, més avançat i més ric; un país millor per a totes les persones que hi vivim”.

Reeixida ofrena floral

Després del discurs de l’alcalde, ha tingut lloc l’ofrena floral de l’Ajuntament de Manresa, encapçalada pel mateix alcalde i amb els representants dels grups municipals d’ERC, Impulsem, Junts, Fem Manresa i FNC. Posteriorment, ha estat el torn de la Delegació del Govern a la Catalunya Central i del Consell Comarcal del Bages.

Un cop feta l’ofrena, cantaires de les corals de Manresa (Capella de Música de la Seu, Cor parroquial de Sant Josep del Poble Nou, Coral Eswèrtia, Coral Font del Fil i Orfeó Manresà) han cantat l’Himne Nacional de Catalunya, dirigits per Mariona Soldevila Sala, de la Coral Font del Fil. Tot seguit, ha estat el torn de les ofrenes florals de les entitats culturals, esportives, socials, veïnals i polítiques de la ciutat, que s’ha tancat amb l’ofrena de la Pubilla i l’Hereu de Manresa. Han estat un total de 55 entitats les que hi ha participat.

Per cloure l’acte, el grup sardanista Dintre del Bosc ha ballat la sardana “Sota el Sol de Catalunya”, de Jaume Bonaterra i Dabau. En acabar, el públic s’ha afegit a la colla sardanista per ballar la “La Santa Espina”, d’Enric Morera Viura, en versió de la Principal de la Bisbal i la Polifònica de Puigreig.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Detenen dos homes per robar rellotges de luxe valorats en 140.000€ a Barcelona

Notícia següent

La Seu Vella de Lleida s’omple amb l’acte institucional unitari de la Diada, que per primer cop s’ha dut a terme l’11 de setembre

Notícies relacionades