L’informe tècnic sobre l’edifici del Mercat Municipal de Vic apunta que la rehabilitació de la infraestructura seria “molt costosa”. Així ho explica l’alcalde de la ciutat, Albert Castells, qui afegeix que l’informe fa una diagnosi “en detall” de totes les patologies que pateix l’edifici i que els tècnics municipals en aquests moments estan analitzant per arribar a unes conclusions que es posaran en comú juntament amb els arquitectes en una reunió amb els diferents grups polítics dimecres que ve.
L’opció més viable previsiblement acabarà sent l’enderroc, segons ha avançat aquest divendres El 9 nou i ha confirmat l’ACN. Tot i això, ha explicat Castells, “no tanca la porta al fet que algunes parts de l’edifici es puguin rehabilitar”.
Entre les patologies més importants que s’hi identifica hi hauria la de la mateixa estructura de formigó, que a més s’aprecia a simple vista des del carrer, en què es pot veure una degradació pel pas de les dècades. En l’estudi s’expliquen i es detallen les patologies que tenen totes les parts de l’edifici, des de la façana, fins als interiors, els tancaments o les instal·lacions.
L’opció de la rehabilitació, que en vistes del resultat de l’informe es preveu costosa, històricament ha estat defensada a la ciutat per algunes veus que, precisament, posen en valor la infraestructura com un edifici emblemàtic i una expressió del corrent arquitectònic del brutalisme, típic dels anys 70. També per altres veus defensores de l’economia circular i contràries a un enderroc total.
La decisió final sobre què fer amb l’edifici, però, no es podrà prendre de manera imminent perquè falta tancar el procediment administratiu iniciat ara fa un any per part de l’Ajuntament per extingir i recuperar la concessió que tenien els paradistes.
En el pressupost pel 2024 es va fer una reserva d’una partida de 500.000 euros preveient actuacions a realitzar per a la rehabilitació del mercat. L’alcalde admet que si finalment s’acaba optant per l’enderroc, aquesta xifra es podria incrementar considerablement i caldria dotar la partida del pressupost necessari. Amb tot, seguint els tràmits administratius habituals, els primers treballs no s’espera que vegin la llum fins a principis del 2025.
Un altre dels debats oberts a la ciutat és el model que s’implementarà en el nou espai. “Això és un debat més complex”, assenyala l’alcalde, “perquè cal tenir molt en compte les realitats en què vivim, les noves tendències de consum i els nous hàbits, la falta de vocació de comerciants o el context econòmic actual”. És per això que el batlle aposta per obrir un diàleg amb el comerç i el sector econòmic de la ciutat per valorar quin és el model que Vic necessita.